x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a decis plafonarea salariilor profesorilor

Guvernul a decis plafonarea salariilor profesorilor

de Aniela Nine    |    31 Mar 2011   •   20:12
Guvernul a decis plafonarea salariilor profesorilor
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National

159107-boc.jpgPremierul Emil Boc a anunţat joi seara că Executivul a discutat într-o primă lectură un proiect de lege care prevede plafonarea salariilor profesorilor, urmând ca săptămâna viitoarea CES -ul să dea un aviz pe acest proiect. Deşi surse din coaliţie spun că s-a decis deja adoptarea acestui proiect de lege prin asumarea răspunderii, premierul Emil Boc spune că o decizie va fi luată doar după avizul CES.

“Am discutat problema salarizarii din educaţie. Azi România nu îşi poate permite sa plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Azi, datorită unor practici judiciare neuniforme există profesori care au salarii majorate cu 50 % si altii nu. Ar fi ideal si de dorit ca România să  aibă reurse prin care să poată acoperi salariile majorate dar România nu îisi poate permite acest lucru, sau si-l poate permite doar cu riscul derapajului economic. Efortul bugetar pentru aceasta ar fi doar pentru anul 2011 de 500 milioane de euro. Romania nu poate sa imprumute acesti bani, sau si daca i-am lua dintr-un imprumut extern, asta ar duce la amenitarea stabilitatii macroeconomice a tării”, a anuntat Boc.

Ministrul Funeriu a explicat ulterior că, până la intrarea în vigoare a acestei legi, profesorii care au câştigat deja în instanţă plata unor majorări salariale vor primi aceste majorări, urmând ca apoi să le fie tăiate aceste majorări.  “Cei care castigasera in intanta, de exemplu profesorii din judeţele Suceava şI Botoşani, vor avea exact aceleasi salarii pe care le vor avea si colegii lor din alte judete ale Romaniei. (...) Noua lege nu va modifica decat salariile celor care castigasera in instanta majorari de 50% sau 33%. In urma acestei legi, marea majoritatea va avea salariile pe care le aveau in plata in ianuarie 2011, legea este pe 2011”, a anunţat Funeriu.

×