x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, acuzat de sfidare şi lipsă de bun-simţ

Guvernul, acuzat de sfidare şi lipsă de bun-simţ

de Monica Iordache Apostol    |    12 Noi 2008   •   00:00

Guvernul a întrerupt procedura parlamentară de dezbatere a Ordonanţei nr. 136/2008 prin care se amâna mărirea de 50% a salariilor dascălilor până la 1 aprilie 2009, abrogând-o printr-o altă ordonanţă, emisă în şedinţa de luni a Guvernului.

Abrogarea s-a produs la câteva ore după ce actul normativ a fost respins în plenul Senatului. Noul act normativ prevede alte majorări salariale pentru profesori, de până la 28%, modificările aplicându-se ordonanaţei care prevedea o creştere de 9% a salariilor de la 1 noiembrie. Ieri, Curtea Constituţională ar fi trebuit să se pronunţe asupra ordonanţei de amânare a majorării de 50%, la sesizarea Avocatului Poporului, dar până să fie anunţată o decizie, Guvernul s-a grăbit să anunţe că actul normativ a fost abrogat. Cum concluzia Guvernului a fost că sesizarea Avocatului Poporului “a rămas fără obiect”, juriştii CC au amânat până azi luarea unei decizii.

GEOANĂ: “LIPSĂ DE BUN-SIMŢ”
Preşedintele PSD, Micea Geoană, a acuzat guvernul de “lipsă de bun-simţ elementar, democratic şi politic” şi de “sfidarea statului de drept” pentru că a emis o ordonanţă de abrogare a propriei ordonanţe. “Cred că este un act de sfidare a statului de drept din România, fără precedent. Nu am crezut că, vreodată, vom asista la o situaţie care sfidează orice brumă de bun-simţ în politica şi în legiferarea din statul român”, a comentat Geoană. “Este inacceptabil ca în plin proces de dezbatere parlamentară a unei Ordonanţe de Urgenţă şi în plin proces de evaluare de către Curtea Constituţională a aceleiaşi Ordonanţe de Urgenţă, Guvernul să aplice, efectiv, lipsit de bun-simţ elementar, democratic şi politic, o metodă de neacceptat într-un stat de drept”, a adăugat el, catalogând decizia guvernului ca “un gest fără precedent în istoria de 18 ani de democraţie şi de relaţii între Executiv şi Legislativ în România”.

×
Subiecte în articol: politic