x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Boc ar mai avea 24 de ore

Guvernul Boc ar mai avea 24 de ore

de Adriana Duţulescu    |    29 Sep 2009   •   00:00
Guvernul Boc ar mai avea 24 de ore
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Ministrul de Interne, Dan Nica, a fost dat afară din Guvern, premierul Boc l-a propus pe Vasile Blaga interimar la MAI, PSD se pregăteşte să plece de la guvernare. Dacă Traian Băsescu semnează decretul de revocare a lui Dan Nica, miniştrii PSD îşi vor da demisia.





După ce a primit undă verde de la Cotroceni să forţeze debarcarea PSD de la guvernare, Emil Boc a operat ieri-dimineaţă, scurt, prima mişcare: demiterea lui Dan Nica din funcţia de ministru de Interne. La ora 9:00, chiar la începutul şedinţei Coaliţiei, premierul l-a informat pe Mircea Geoană că a hotărât remanierea lui Dan Nica, din cauza declaraţiilor acestuia despre fraudarea alegerilor prin operaţiunea "Autobuzul", şi înlocuirea lui cu Vasile Blaga ca interimar la MAI. Geoană i-a replicat că, potrivit protocolului, nu poate hotărî singur o remaniere, ci trebuie să se consulte cu PSD. "Care sunt motivele remanierii?", a întrebat Geoană. "Păi a spus că se vor frauda alegerile", a răspuns Boc. "Dar nu a spus că voi, de la PD-L, veţi frauda alegerile", a continuat Geoană. Hrebenciuc a intervenit în discuţie: "Păi remaniaţi şi pe unul de la voi. Hai, daţi-ne un nume, acum!". "Păi, da, ne gândim şi noi la unul, dar nu avem acum un nume", a răspuns Boc. "Păi atunci mult succes, rămâneţi singuri! Haideţi să mergem!", a spus Hrebenciuc, şi liderii PSD au părăsit sala de şedinţă a Coaliţiei.

PSD PREGĂTEŞTE IEŞIREA DE LA GUVERNARE
Imediat după şedinţa Coaliţiei, liderii PSD au întors pe toate feţele criza generată de demiterea lui Dan Nica, analizând în şedinţa BPN variantele de actiune pe care le are la dispoziţie. Mircea Geoană le-a povestit colegilor că, în şedinţa de dimineaţă a Coaliţiei, Emil Boc l-a anunţat că pur şi simplu l-a înlocuit pe Dan Nica cu Vasile Blaga, de-abia după aceea dându-i acel termen de 24 de ore să numească un înlocuitor, ceea ce, în opinia preşedintelui PSD, înseamnă că PD-L a luat deja decizia ruperii Coaliţiei. Deci PSD este împins în afara Guvernului, dar acuzat totodată că este cel care a provocat criza politică. În această situaţie, liderii PSD au convenit că trebuie să găsească cea mai bună ieşire din situaţia extrem de încurcată astfel încât să piardă cât mai puţine puncte la imagine. Una dintre soluţiile analizate a fost ieşirea de la guvernare, către care a înclinat Mircea Geoană. Aceasta s-ar putea produce prin demisia în bloc a miniştrilor PSD, după care Emil Boc ar urma să numească miniştri PD-L într-un guvern monocolor şi să vină în Parlament cu noul Cabinet pentru învestitură. În această situaţie, PSD ar vota împotriva Guvernului PD-L, Viorel Hrebenciuc pornind deja de duminică seară negocieri cu PNL pentru o alianţă politică în Legislativ. De altfel, Mircea Geoană a declarat după şedinţa Coaliţiei că "PSD va căuta o nouă formulă de alianţă politică care să asigure o bună guvernare". O soluţie luată, de asemenea, în calcul la şedinţa liderilor PSD a fost propunerea unui guvern de tehnocraţi, după ce noul cabinet al lui Emil Boc ar pica în Parlament. Mircea Geoană a spus că Băsescu ar avea deja o strategie în acest sens şi că ar avea de gând să propună o astfel de formulă politică, deci PSD ar putea să i-o ia înainte cu o propunere care ar avea priză la electorat. Toate aceste calcule depindeau însă de votul din Comitetul Executiv convocat pentru ora 17:00 la Kiseleff. În aşteptarea acestui vot, liderii PSD au anunţat după şedinţa BPN că deocamdată îl susţin pe Dan Nica în continuare şi că îl somează pe Emil Boc să respecte protocolul Coaliţiei. "Premierul Emil Boc are 24 de ore să revină la gânduri mai bune", a anunţat purtătorul de cuvânt al PSD Bogdan Niculescu Duvăz, menţionând că cine încalcă protocolul alianţei trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru intrarea în criză politică.

DECIZIA PSD, LA PIXUL LUI BĂSESCU
În ciuda aşteptărilor, baronii au acceptat în unanimitate propunerea de ieşire de la guvernare, dar numai după ce Traian Băsescu va semna decretul de demitere a lui Dan Nica. Mircea Geoană a anunţat că PSD îl susţine în continuare pe Dan Nica pentru MAI şi face apel la Traian Băsescu să rezolve criza politică "pentru evitarea aruncării ţării în instabilitate politică". Astfel, dacă mâine Băsescu îi va chema la Cotroceni la mediere pe social-democraţi şi pe democrat-liberali, PSD va rămâne în Guvern şi Coaliţia va merge mai departe. Dacă Traian Băsescu semnează decretul de revocare a lui Dan Nica, miniştrii PSD îşi vor da demisia. Dar, potrivit unor surse din conducerea partidului, la acest capitol există anumite îndoieli în privinţa unora dintre miniştrii social-democraţi, suspectaţi că nu vor fi de acord să plece din Guvern. Unul dintre aceştia este Constantin Niţă, de la IMM, care de altfel a declarat că nu este de acord cu plecarea de la guvernare. Un altul este Victor Ponta, acuzat în mai multe rânduri în partid de simpatii pro-PD-L. Ponta, Nemirschi şi Niţă au declarat însă aseară la Antena 3 că nu fac opinie separată în privinţa demisiei, respingând aceste informaţii. Mai mulţi miniştri au lipsit de la şedinţa CEX, printre care Niţă, Ponta şi Nemirschi.

PD-L PREGĂTEŞTE DEMITERI ÎN LANŢ LA MINIŞTRII PSD
Liderii PD-L au luat şi ei în calcul varianta ca PSD să meargă pe ideea împăcării, acceptând să desemneze un nou ministru la Ministerul de Interne în locul lui Dan Nica. Or, în această situaţie, democrat-liberalii au pregătit o strategie care să le aducă victoria în orice variantă de răspuns din partea PSD. Surse din conducerea PD-L susţin că, dacă PSD va desemna un nou ministru la MAI, premierul Boc va demite mâine un alt ministru al PSD, cel mai probabil pe Ecaterina Andronescu. Dacă PSD acceptă şi această demitere, peste încă două zile ar urma încă o demitere de ministru PSD. Astfel, PSD ar urma să fie umilit public, imaginea creată fiind aceea de partid dispus să făc orice concesie pentru a rămâne la putere. Dacă PSD nu acceptă, PD-L câştigă oricum, pentru că social-democraţii ar fi forţaţi să iasă din Coaliţie.


×
Subiecte în articol: politic revocare dan nica