x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hârjoană pe ministere. Ponta o propune pe EBa la Cultură şi pe Blejnar la Buget. Mezina prezidenţială plusează cu două portofolii pentru Daciana Sârbu

Hârjoană pe ministere. Ponta o propune pe EBa la Cultură şi pe Blejnar la Buget. Mezina prezidenţială plusează cu două portofolii pentru Daciana Sârbu

de Gabriela Antoniu    |    06 Aug 2014   •   20:34

Meciul dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ponta pe nominalizările la Ministerul Culturii şi pentru postul de ministru delegat pentru buget a dus la declaraţii hilare. Astfel că în locul celor propuşi de premierul Ponta, au apărut nume noi: mezina prezidenţială, Elena Băsescu, la Cultură, fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar la Buget şi soţia premierului, Daciana Sârbu, la Apărare.

Totul a început acum o săptămână când Băsescu a ironizat public cele două propuneri făcute de premierul Ponta. Despre Rozalia Biro, propusă de UDMR pentru Ministerul Culturii, Băsescu a spus că a aflat de la ea “că nu are niciun biped în familie şi că în România se nasc tot mai puţini bipezi.”N-aş vrea ca ministrul Culturii din România să fie urmărit de poveştile cu copii bipezi din familie sau de pe întinsul patriei, care arată o neînţelegere deplină a limbii române”, a mai spus Băsescu. El l-a tocat şi pe deputatul Iulian Manda, propus de PSD ministrul delegat pentru buget, fost director la Casa studenţilor din Craiova. “Oameni buni, singurul calcul economic care se face acolo este, eventual, valoarea biletelor rupte într-o zi de sâmbătă, ori ministrul bugetului înseamnă mult mai mult”, a spus Băsescu. El nu s-a limitat la a-i ironiza pe cei doi, ci l-a atacat şi pe premierul Ponta, dându-i un ultimatum. “Deci apelul meu este ca domnul prim-ministru Victor Ponta să se uite către alţi tineri, pentru că avem riscul uriaş să decredibilizăm promovarea tinerilor în Guvern. Şi o să mă întrebaţi, poate: «Bine, domnule preşedinte, de ce nu-i respingi, pentru că poţi s-o faci, legal?» Şi aici am o mare îngrijorare, cunoscând marfa, adică pe premierul Victor-Viorel Ponta. Există riscul să facă două nominalizări mai proaste”, a spus Băsescu săptămâna trecută. Invitat marţi la B1 Tv, şeful statului a revenit: “Dacă Victor Ponta nu vrea să înţeleagă că un Guvern nu poate să aibă ministrul Bugetului un domn care s-a ocupat Casa de Cultură a Studenţilor şi o doamnă la Cultură care nu înţelege bine limba română, nu voi avea ce să fac şi voi avea mâine o reacţie. În principiu, da (îi va respinge - n.r.)”. 

De la Eba şi Blejnar la Daciana
Ponta nu s-a lăsat mai prejos şi l-a luat peste picior pe şeful statului. “Dacă Traian Băsescu va respinge acele două propuneri, cu siguranţă în baza deciziei Curţii Constituţionale trebuie să fac alte propuneri, dar ştiţi cum m-am gândit ca să fiu sigur că le acceptă Traian Băsescu? O s-o propun pe EBA, pe Elena Băsescu, la Cultură şi pe Sorin Blejnar la Buget, pentru că probabil aceştia sunt modele de cultură şi de ştiinţe în ale bugetului pe care Traian Băsescu le-a promovat în ultimii 10 ani”, a afirmat marţi premierul. Pentru a nu rămâne cu onoarea “nereperată”, Elena Băsescu a ieşit la atac pe Facebook, preluând apelativele folosite de tăticul ei, la ore de maximă audienţă, pentru Ponta. “Dacă tot m-a propus Ministrul Culturii şi pentru că are predilecţie pentru un Guvern de rubedenii, îi sugerez lui Dottore Victor Viorel Ponta să o propună pe soţia sa, Daciana Sârbu, la Ministerul Bugetului. Asta pentru că am înţeles că se ocupă de finanţele familiei mai bine decât o face însuşi Premierul, câştigând lunar nu mai puţin de 100 de pensii medii ale locuitorilor din comuna Nana (10.000... de euro) - fac precizarea aceasta pentru că am văzut că este noul etalon al nivelului de trai pentru domnul Ponta. Sau, dacă la Buget este prea umilitor pentru domnul Prim-ministru, rămâne varianta Ministerului Apărării pentru Daciana Sârbu. Am încredere că, între timp, doamna cu pricina, absolventă a Colegiului Naţional de Apărare, a învăţat ce înseamnă iniţialele NATO”, a susţinut Eba.


×