x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iaşi: Aleşi lipsă la apel

Iaşi: Aleşi lipsă la apel

de Cristinel C. Popa    |    07 Feb 2009   •   00:00
Iaşi: Aleşi lipsă la apel

Vinerea, parlamentarii au programate activităţi în teritoriu, întâlniri cu alegătorii. Am încercat să intrăm în audienţă la cinci dintre noii parlamentari de Iaşi.



Deputata Cristina Dobre şi deputa­tul Tudor Ciuhodaru nici măcar nu-şi instalaseră mobilierul în sediu, senatorul Dumitru Oprea încă avea treabă prin Bucureşti, iar cunoscutul senator de Iaşi, Varujan Vosganian, lipsea, fiind, ca întotdeauna, cu treburi prin ţară. Iar al cincilea, tot aşa... avea cabinetul în ruină, cu toate că nu era la primul mandat.  

Iaşiul e un oraş tare fain, şi niţel cam populat. 400.000 de locuitori aflaţi în mare criză. Pornim la drum cu jalba-n proţap, însă nu am găsit pe nimeni la toate cele cinci cabinete parlamentare vizitate. Ştiam unde sunt amplasate, dar am recurs şi la ajutorul populaţiei băştinaşe. "Nu vă supăraţi, aţi fost la alegeri? Şi cunoaşteţi vreun cabinet de parlamentar... nu ştiu, da’ ce să-mi facă?". Nimeni nu a auzit de aşa ceva, ştiu eu unul cumva, dar ăla e biroul de campanie, că am fost la pod la Nicolina să-mi dea bani că am împărţit steguleţe. În Podu Roş e sediul PNL. Aici doreşte să-şi amenajeze biroul proaspăt deputata Cristina Dobre. Intru. "Bună ziua! Doamna deputat Dobre? Domnul Dobre în primul rând nu mai este deputat şi în al doilea rând îl puteţi găsi la sediul Comat, la bariera din Canta. Ah, doamna Dobre! Doamna deocamdată nici nu şi-a instalat consilierii. Dacă veniţi peste vreo săptămână, două, aici va fi cabinetul domniei sale", spune secretara de la PNL. Urc în Copou. Ajung la cunoscutul de acum "om din stafful tehnic al Parlamentului", cum s-a prezentat fals şi s-a făcut de râs senatorul Dumitru Oprea recent la Bucureşti. Cioc-cioc! "Numele?, în ce problemă? O problemă de familie legată de serviciu şi alta a unei rude de-a mea. Numărul de telefon? Domnul senator este la Bucureşti, aseară cred că s-a întors. Astăzi nu vine, pentru că nu a avut încă audienţe, între timp ne-am organizat, a aşteptat să vadă programul la Bucureşti, iar pe plan local va stabili un program de audienţă în funcţie de programul dumnealui. În ordinea înscrierii vă vom stabili o întâlnire cam peste două-trei săptâmâni", spune a doua secretară. Mai sus, în aceeaşi clădire, Cabinetul domnului Vosganian. Aceeaşi discuţie sterilă, în plus mă pune să completez un formular. "Domnul deputat Vosganian nu este nici după-amiază, dacă vreţi o întâlnire vorbiţi cu mine şi vă programez".

PROBLEME DE EXPLOATARE A TARLALEI
Nu este la birou, este plecat, astăzi nu ţine audienţă. "Lăsaţi numele şi un nu­măr de telefon înainte de audienţă. «Aş fi vrut personal să vorbesc cu el». Trebuie cu programare înainte", spune secretara. Mă pune să completez un formular în care trec datele din buletin şi expun problema care mă doare. Sunteţi cumva jurnalist? Vin pentru o problemă pur personală. Scriu acolo problema unei rude care nu se poate deplasa, un unchi de-al meu care doreşte să obţină un credit agricol. "Vă sun cu două-trei zile înainte, dar nu mai devreme de două-trei săptămâni", sună termenul deja clasic cu care m-am învăţat. Şi când mă gândesc că un străunchi de-al meu chiar are şi el o problemă, nu de exploatare a fundului mării, ci a unui fund de tarla! E ca un fel de poieniţă, putem să-i zicem chiar a "şerpilor", că mişună tot felul de şopârle pe acolo. E plină de hidrocarburi poieniţa aceea, numai că e în dispută cu vecinul şi tare mult l-ar fi ajutat un sprijin de la parlamentar să descâlcească problema. Mi-a şi spus. Are şi proces pe rol, ca la Haga, numai că aici e vorba de AGA, aga fostului CAP comunal, adică adunarea generală a acţionarilor. Vecinul său furios spune că are de la liberali, cu ei a şi votat, are de la Tăriceanu plaivaz, sau document cum i-o zice, cum că poate exploata terenul fără probleme. A fost destulă ceartă că unde să instaleze gardul, "cam egzact ca la Haga, cum spusăi", mi-a zis străunchiu-meu. Şi a spus omul pe bună dreptate că e exact ca la Haga, pentru că unchiu-meu, săracul, a votat cu PSD şi n-a mai putut să-şi folosească terenul, că mai e şi un proces pe rol.
E complicat tare! Bine că nu am mai expus problema cu pricina domnilor parlamentari. Că n-am avut cui.

×
Subiecte în articol: politic