Programată incă din vară, vizita şefului Central Intelligence Agency (CIA), Michael Hayden, la Bucureşti a avut loc in plin scandal legat de Serviciul Romăn de Informaţii (SRI). Oficialul american a avut intălniri şi cu şeful statului, şi cu primul-ministru.
Programată incă din vară, vizita şefului Central Intelligence Agency (CIA), Michael Hayden, la Bucureşti a avut loc in plin scandal legat de Serviciul Romăn de Informaţii (SRI). Oficialul american a avut intălniri şi cu şeful statului, şi cu primul-ministru.
Fără ştirea presei, şeful statului, Traian Băsescu, şi primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, fiecare la sediul instituţiei pe care o conduce, s-au intălnit cu directorul CIA, Michael Hayden. Oficialul a efectuat miercuri şi joi o vizită de lucru la Bucureşti, programată incă din vara acestui an, in urma invitaţiei lansate de şeful SRI, George Cristian Maior.
"Michael Hayden, directorul Central Intelligence Agency, a făcut, in perioada 26-27 septembrie, o vizită de lucru in Romănia, la invitaţia directorului Serviciului Romăn de Informaţii, George-Cristian Maior. In contextul vizitei, directorul CIA a avut intălniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, au avut loc discuţii şi cu reprezentanţii Serviciului de Informaţii Externe", se arată intr-un comunicat al SRI, remis ieri redacţiei noastre.
TEMA DISCUŢIILOR. SRI ne-a mai informat că "discuţiile s-au axat pe evoluţiile mediului de securitate internaţională, cu accent pe cooperările bilaterale, inclusiv in domeniul prevenirii şi combaterii terorismului" şi că "au avut loc consultări referitoare la stadiul procesului de transformare şi modernizare a Serviciului Romăn de Informaţii", ambele părţi apreciind totodată nivelul foarte bun al cooperării in domeniul intelligence dintre Romănia şi SUA. Pănă la inchiderea ediţiei Preşedinţia şi Guvernul nu au oferit informaţii despre aceste intălniri. De remarcat că, intămplător, cu doar căteva zile inainte de această vizită, numele SRI era legat de acuzaţia de "poliţie politică", prin "spionarea PNL şi a senatorului Norica Nicolai", lansată de Mugur Ciuvică.
Şefii structurilor est europene de combatere a terorismului s-au intălnit la BraşovÂ
Şefii structurilor est europene de combatere a terorismului au discutat la Braşov despre modalităţile de cooperare in prevenirea şi combaterea finanţării acţiunilor cu caracter terorist şi despre problema monitorizării Internetului pentru combaterea proliferării on-line a ideologiilor radicale.
  Â
"In perioada 26-28 septembrie 2007, Serviciul Romăn de Informaţii - in calitate de autoritate naţională in domeniul prevenirii şi combaterii terorismului - şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative au organizat la Braşov cea de-a doua Reuniune a şefilor structurilor de combatere a terorismului din statele participante la Procesul Brdo. La reuniune au fost prezenţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii in domeniul combaterii teroriesului din Albania, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, FYROM, Serbia, Muntenegru, Turcia şi Slovenia", se arată intr-un comunicat al SRI.
SRI menţionează că au fost abordate, in discuţii, radicalizarea ca parte componentă a internaţionalizării fenomenului de interpretare abuzivă a islamului, finanţarea grupărilor extremist-teroriste şi modalităţile de utilizare a internetului de către organizaţii teroriste şi entităţi asociate acestora.
"Participanţii au căzut de acord asupra importanţei angajării tuturor statelor participante la Procesul Brdo intr-un efort comun de cooperare şi stabilire a unor obiective programatice de prevenire şi combatere a componentelor mai sus menţionate", precizează SRI.
In comunicat se menţionează că, in reuniunea din acest an, concluziile "au vizat" modalităţile de promovare a unui discurs alternativ de legitimare a comunităţilor musulmane moderate care pot contracara discursul radical, formularea unei abordări comune de cooperare intre autorităţile statale şi sectorul privat in prevenirea şi combaterea finanţării acţiunilor cu caracter terorist şi identificarea modalităţilor prin care statele membre abordează problemele monitorizării internetului şi combaterea activităţilor legate de proliferarea on-line a ideologiilor radicale, fără a ameninţa libertatea de expresie şi incălcarea spaţiului privat.
Mediafax
Â