x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Incepe batalia politica pe Banca Nationala

Incepe batalia politica pe Banca Nationala

18 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Desi luni la pranz expira termenul pana la care pot depune dosarele cu candidaturi pentru noul Consiliu de Administratie al BNR, partidele politice si societatea civila nu se grabesc si asteapta pana in ultima zi. In schimb, au aparut contestatiile.
DANA PICIU, OANA STANCU, SILVIU SERGIU

Membrii noului Consiliu de Administratie urmeaza sa fie numiti de Parlament, avand in vedere ca mandatul actualului consiliu a expirat, potrivit unei adrese trimise Birourilor Permanente de catre presedintii celor doua Comisii de buget-finante, Viorel Stefan si Ovidiu Musetescu, la data de 9 septembrie. Potrivit legii privind statutul BNR, la expirarea mandatului Consiliului de Administratie, Parlamentului ii revine obligatia sa aleaga altul. Conducerea Camerelor legislative a decis in aceasta saptamana ca numirea noului CA al BNR sa nu se faca in baza algoritmului politic, ci a dosarelor profesionale ale candidatilor care vor fi propusi de partidele politice si de societatea civila, dupa cum a anuntat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Tudor Mohora. Cele doua comisii parlamentare de buget, finante, banci se vor reuni luni pentru a analiza dosarele candidatilor. Raportul intocmit de cele doua comisii va fi prezentat plenului intr-o sedinta comuna care va avea loc saptamana viitoare, sedinta in care vor fi validati si noii membri ai Consiliului de Administratie al BNR.

PSD. Printre candidatii PSD pentru Consiliu va figura fostul presedinte al Comisiei de buget-finante, Florin Georgescu, in prezent presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, care, potrivit unor surse din partid, vizeaza postul de prim-viceguvernator, detinut in prezent de Emil Iota Ghizari, sau cel de viceguvernator responsabil cu supravegherea bancara. Alti candidati din partea PSD ar putea fi ministrul de Finante, Mihai Tanasescu, Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Mariana Diaconescu, presedintele Exim Bank. Surse parlamentare sustin ca Mugur Isarescu va fi reconfirmat in functia de guvernator, iar unora dintre membrii actualului CA le va fi acordat un nou mandat de catre Parlament. Lista noilor membri ai CA al BNR va fi vazuta si de premierul Adrian Nastase, dar si de presedintele Ion Iliescu. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat: "Deocamdata nu stiu daca Mugur Isarescu va mai candida pentru un loc in CA si nici daca va fi sustinut politic pentru a-si pastra functia. Sper ca va fi propus si sustinut. Nu pot sa spun nimic pe aceasta tema, pentru ca alegerea unui nou Consiliu este problema Parlamentului".

PD. Democratii vor lua abia luni o decizie in privinta persoanei pe care o vor sustine pentru Consiliul de Administratie al BNR, asteptand intre timp raspunsul acesteia la oferta facuta. "Avem un contact si, daca raspunsul va fi afirmativ, vom propune un om foarte bun, greu de contestat", ne-a declarat ieri deputatul Alin Albu. Pe de alta parte, acesta sustine ca si doi dintre membrii actuali ai boardului BNR au cerut sprijinul PD, iar PD e dispus sa-i sustina.

PRM. Pentru PRM, nominalizarea unui candidat "este o problema de maxima seriozitate" si, desi ieri conducerea partidului a avut o serie de discutii pe aceasta tema, nu s-a ajuns la un rezultat final. Numele candidatului va fi facut cunoscut luni dimineata. "Nu putem arunca un nume oarecare pentru acest Consiliu. Avem un numar mare de oameni bine pregatiti in domeniu si trebuie sa analizam cu multa atentie aceasta candidatura", a declarat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.

LIBERALII SUNT NEMULTUMITI

Comentariile din partea opozitiei nu au intarziat sa apara fata de termenele legate de nominalizarea noului CA al BNR. Liberalul Dan Radu Rusanu a declarat ieri ca alegerea unui nou Consiliu de Administratie al BNR in acest moment "este ilegala", deoarece mandatul actualului Consiliu expira la 18 decembrie, iar "PSD forteaza numirea unui alt Consiliu bazandu-se pe majoritatea parlamentara pe care inca o detine". Deputatul PNL a mai spus ca motivele invocate de presedintele Comisiei de buget din Camera, pesedistul Ovidiu Musetescu, in favoarea acestui demers nu se justifica pentru ca legea nu se poate aplica retroactiv. Rusanu, care a anuntat ca nu-si va depune candidatura pentru un concurs la un CA "al carui mandat expira, de fapt, peste trei luni", a acuzat si timpul foarte scurt pus la dispozitie pentru depunerea candidaturilor si a spus ca PNL va contesta aceasta masura. In aceste conditii, PNL l-ar putea sprijini din nou pe actualul viceguvernator Mihai Bogza pentru a obtine inca un mandat.

STRUCTURA

Consiliul de Administratie al BNR, votat in decembrie 1998 de Parlament, are urmatoarea componenta:

  • Mugur Isarescu - guvernator - propus de PNTCD
  • Emil Iota Ghizari - prim-viceguvernator - PNTCD
  • Mihai Bogza - viceguvernator - PNL
  • Cristian Popa - viceguvernator - PD
  • Silviu Cerna - membru
  • Constantin Ionete - membru
  • Agnes Nagy - membru - UDMR
  • Nicolae Dardac - membru
  • Nicusor Ruiu
  • ×
    Subiecte în articol: politic consiliu