Declaraţiile şefului statului cu privire la reducerea cu 20% a numărului bugetarilor, dar şi faptul că ia în calcul posibilitatea de a nu candida pentru un nou mandat prezidenţial au atras ieri o serie de reacţii din partea partidelor şi a reprezentanţilor funcţionarilor publici.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a declarat ieri că propunerea preşedintelui privind reducerea personalului bugetar nu poate fi acceptată de social-democraţi.
"Mai alaltăieri, preşedintele ne spunea că România nu va intra în criză, după aceea ne informa că facem un împrumut la FMI, aşa, ca un fel de centură de siguranţă. După aceea ne-a spus că, evident, criza e inevitabilă şi ne ajunge şi pe noi, dar sunt măsuri şi chiar indicii că România a ieşit din momentul ei cel mai greu, iar acum ne anunţă cu seninătate că în România inevitabil criza se adânceşte. Ce mai staţi, daţi afară oamenii de la serviciu! Mai eliberaţi vreo 20% din sistemul bugetar, fără nici o evaluare, că nu mai avem timp, ne grăbim! Asemenea atitudini le vom critica şi unor asemenea demersuri ne vom opune", a spus Duvăz. El a adăugat că, la negocierea împrumutului cu FMI, Guvernul trebuia să fi apelat mult mai mult la "solidaritatea europeană" pentru a nu pierde locuri de muncă.
DEZACORD ŞI ÎN PD-L
Nici PD-L nu este de acord cu preşedintele Băsescu. Vicepreşedintele democrat-liberal Ioan Oltean şi-a exprimat speranţa ca Guvernul, "în înţelepciunea lui", să găsească soluţii pentru reducerea cheltuielilor cu 20% în domeniul bugetar fără ca personalul să fie afectat.
"Eu sper să nu ajungă pe drumuri angajaţii din sistemul bugetar. Nu ştiu ce declaraţii a făcut preşedintele Traian Băsescu. Autoritatea competentă în acest domeniu al administraţiei publice, Guvernul, a anunţat diminuarea cheltuielilor cu 20%. Aceasta nu înseamnă diminuarea personalului, cheltuieli înseamnă şi altceva", a comentat Oltean.
Liderul PNL Ludovic Orban este de părere că declaraţia preşedintelui "are iz electoral" şi "pare făcută cu scopul de a păcăli încă o dată misiunea de experţi ai FMI aflată în evaluare, prin care Guvernul să mai obţină o păsuire de la FMI, fără să-şi îndeplinească angajamentele". Orban i-a cerut lui Băsescu să-i demită pe premier, pe unii miniştri şi pe cei din clientela politică. "Să înceapă cu Administraţia Prezidenţială, în care s-a ajuns de la doi consilieri prezidenţiali la 9 şi de la 8 consilieri de stat la 14. Într-un an de criză semnalul pe care l-a dat Preşedinţia a fost de majorare a cheltuielilor publice", a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.
De cealaltă parte, sindicatele funcţionarilor publici ameninţă cu proteste dacă se va recurge la disponibilizările cerute de Băsescu. Ei consideră că, în condiţiile actuale, declaraţiile politice ale preşedintelui "induc o stare de inhibiţie tot mai mare" în rândul funcţionarilor din instituţiile publice, în special din cele de control, mult subdimensionate ca personal, dar principale responsabile în alimentarea bugetului de stat, "sărăcit zi de zi tot mai mult pe fondul actualei crize economice". Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a spus că Executivul va efectua "o raţionalizare" a cheltuielilor aferente sectorului public, pentru a limita costurile.
STRATEGIE "IEFTINĂ ŞI PRĂFUITĂ"
Cât priveşte posibilitatea ca Băsescu să nu mai candideze la Preşedinţie, senatorul PSD Titus Corlăţean a spus că aceasta face parte dintr-o strategie "ieftină şi prăfuită" pe care şeful statului a mai aplicat-o şi cu alte ocazii. "Am fost profund cutremurat şi atins", a spus senatorul PSD, comentând declaraţia lui Băsescu.
Nici prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, nu ia în serios această declaraţie, apreciind că Băsescu ar putea decide să nu mai candideze doar dacă nu ar mai avea şanse să fie reales. "Dacă are 20% şanse, probabil că va candida. Asta e o dilemă indusă pentru a crea o falsă dezbatere în societate", a conchis Orban.
Pedelistul Ioan Oltean a spus însă că partidul speră să-l aibă pe Băsescu candidatul la alegerile prezidenţiale. "Preşedintele a mai spus şi altă dată că ia în calcul şi posibilitatea de a nu mai candida, fiind scârbit de ceea ce se întâmplă în plan politic în România", a mai spus Oltean, adăugând că PD-L se pregăteşte deja de alegerile prezidenţiale, chiar şi în condiţiile în care nu ştie exact dacă Traian Băsescu va candida. "Noi ne pregătim logistic, ne pregătim echipele şi,când vom avea candidatul, o vom adapta din mers", a spus Oltean.
"AFIRMAŢII VOIT NEADEVĂRATE"
Şi grupul de presă Realitatea-Caţavencu a reacţionat ieri printr-un comunicat la afirmaţiile lui Băsescu, acuzându-l pe şeful statului că "face o serie de afirmaţii voit neadevărate". Băsescu a criticat Realitatea TV, la RRA pentru faptul că difuzează în exces imagini în care fiica sa, Elena, apare alături de Monica Iacob Ridzi la concertul formaţiei Voltaj şi a menţionat că postul de televiziune ar trebui să difuzeze şi imagini cu "amărâţii de la FNI". "Nu este prima dată când misiunea declarată a Grupului Realitatea-Caţavencu - prin produsul său cel mai important, Realitatea TV -, aceea de a livra publicului informaţii corecte, obiective şi documentate, provoacă iritarea şefului statului", reaminteşte Grupul Realitatea.
Citește pe Antena3.ro