x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012, constituţională

Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012, constituţională

07 Dec 2011   •   08:45
Îngheţarea pensiilor şi salariilor în 2012, constituţională

Curtea Constitutionala dezbate astazi contestatia depusa de Mircea Geoana cu privire la revocarea sa din functia de presedinte al Senatului, precum si sesizarea USL pe legea care ingheata salariile si pensiile in 2012.

UPDATE 14:21 - Judecatorii constitutionali au amanat pentru 20 decembrie, luarea unei decizii in cazul revocarii de la conducerea Senatului a fostului presedinte al PSD Mircea Geoana, termen pana la care judecatorii constitutionali vor discuta si contestatia de numire a lui Vasile Blaga in locul lui Mircea Geoana.

UPDATE 13:43 - Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea depusa de USL la legea prin care se ingheata pensiile si salariile bugetare pentru 2012.

Geoana a atacat decizia Senatului la Curte Constitutionala la data de 24 noiembrie. Senatorul si-a motivat demersul prin faptul ca votul prin care s-a aprobat hotararea de incetare a mandatului sau de presedinte al Senatului este unul politic, pe care il respecta, dar a sustinut ca motivele invocate de grupul PSD nu sunt regulamentare si constitutionale.

"Presedintele Senatului este ales pe un mandat de patru ani. Este neutru din punct de vedere politic. Singura modalitate ca presedintele Senatului sa fie revocat este in situatia in care ar incalca in mod grav si repetat prevederi constitutionale sau prevederi legale, fapte juridice care sunt pasibile cu sanctiune politica sau juridica. Aceasta situatie nu exista in motivarea grupului PSD, acolo se invoca exlcusiv o decizie politica", a declarat Geoana, potrivit Mediafax.

Tot astazi, Curtea Constitutionala discuta si sesizarea depusa de USL la legea prin care se ingheata pensiile si salariile bugetare pentru 2012.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marti, intrebat despre judecarea de catre Curtea Constitutionala a sesizarii USL asupra legii prin care se ingheata salariile si pensiile in 2012, ca "penibilii" de la CC vor face ceea ce le spune Traian Basescu.

In 16 noiembrie, presedintele Traian Basescu declara, la RRA, ca indiferent care va fi rezultatul sesizarii la CC a inghetarii pensiilor si salariilor in anul 2012, "bani nu exista", aratand ca "daca ar exista, s-ar plati".

In urma acestor declaratii ale presedintelui Basescu, USL a anuntat declansarea procedurii de suspendare din functie a sefului statului.

Camera Deputatilor a adoptat in 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit carora anul viitor pensiile si salariile vor fi inghetate. (V.M.)

×