x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Interimatul la Cotroceni se prelungeşte pănă joi

Interimatul la Cotroceni se prelungeşte pănă joi

de Dana Piciu    |    22 Mai 2007   •   00:00
Interimatul la Cotroceni se prelungeşte pănă joi

Interimatul la Preşedinţie se va incheia cel mai probabil joi, măine, Parlamentul urmănd să ia act de raportul Curţii Constituţionale privind validarea referendumului.

Interimatul la Preşedinţia Romăniei se va incheia cel mai probabil joi, măine Parlamentul urmănd să ia act de raportul Curţii Constituţionale privind validarea referendumului.


Preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu l-a chemat ieri pe Traian Băsescu la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre "agenda din această săptămănă a şefului statului", după cum a precizat Văcăroiu. El a mai arătat că la finalul acestei săptămăni va avea loc intălnirea şefilor de stat din Europa Centrală la care trebuie să participe şi Traian Băsescu, care, probabil, işi va reintra in atribuţii de joi. Văcăroiu a precizat că această intălnire a fost pregătită deja, inclusiv materialele necesare, dar delegaţia cu care va pleca şi-o va face preşedintele Băsescu. Nicolae Văcăroiu l-a felicitat pe Băsescu pentru succesul la referendum, iar Băsescu l-a pus la curent cu activităţile pe care are de gănd să le aibă la reinstalarea in funcţie: intălnirile la Cotroceni cu partidele pe subiecte care constituie priorităţi pentru Romănia.


APRECIERI. Văcăroiu a mai spus că Traian Băsescu i-a apreciat activitatea ca preşedinte interimar atăt timp căt şi presa a făcut acest lucru. Văcăroiu consideră că şi-a făcut datoria in această perioadă, toate lucrările fiind "la zi", inclusiv cele din CSAT, "care a abordat probleme de securitate naţională de pe o poziţie realistă care să aibă in vedere legi de calitate pentru a servi interesului naţional al Romăniei.


După intălnirea de la Cotroceni, Nicolae Văcăroiu a avut la Senat o intrevedere cu preşedintele interimar al Senatului, Doru Ioan Tărăcilă, şi cu cel al Camerei, Bogdan Olteanu, cărora le-a cerut să programeze şedinţa comună in care Parlamentul ia act de decizia Curţii Constituţionale de validarea referendumului miercuri dimineaţă, pentru ca pănă seara hotărărea să fie publicată in Monitorul Oficial, iar preşedintele Băsescu să poată pleca la intălnirea şefilor de stat al ţărilor din Europa Centrală "cu toate actele in regulă". Văcăroiu a precizat că intălnirea finală de predare-preluare cu Băsescu va avea loc probabil miercuri seară.


BEC: 44,45% prezenţa la vot

Biroul Electoral Central a făcut publice aseară datele finale ale referendumului. Prezenţa la vot: 44,45%, respectiv 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 de persoane inscrise in listele electorale. Impotriva demiterii preşedintelui Băsescu au votat 74,48% dintre cei care s-au prezentat la urne, respectiv 6.059.315 de persoane. Pentru demiterea acestuia s-au pronunţat 24,75%, adică 2.013.099 de votanţi. S-au inregistrat 62.858 (0,77%) voturi nule. Preşedintele BEC, judecătorul Gheorghe Dumitru, a arătat că acestea sunt rezultatele finale, insă validarea lor se va face după ce va veni procesul-verbal de la Bucureşti. In străinătate, in cele 178 de secţii de votare, au votat 75.027 de rom‚ni. Dintre aceştia, 70.044 (93,36%) au votat impotriva demiterii, iar 4.741 (6,32%) pentru.

PRM a solicitat ca rezultatele finale să fie date doar după soluţionarea constestaţiilor depuse de această formaţiune, care susţine că referendumul a fost contestat prin vot multiplu şi liste suplimentare.


×
Subiecte în articol: basescu politic văcăroiu