x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ioan Ghişe a depus plângeri penale împotriva lui Băsescu şi a şase judecători ai CCR

Ioan Ghişe a depus plângeri penale împotriva lui Băsescu şi a şase judecători ai CCR

13 Sep 2012   •   11:22
Ioan Ghişe a depus plângeri penale împotriva lui Băsescu şi a şase judecători ai CCR

Chestorul liberal al Senatului, Ioan Ghise, a anuntat astazi, intr-o conferinta de presa, ca a depus, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie plangeri penale impotriva lui Traian Basescu si a sase dintre judecatorii Curtii Constitutionale.

In plangerea indreptata impotriva lui Traian Basescu, ce a fost inaintata, in cursul zilei de miercuri, procurorului general, senatorul PNL explica faptul ca presedintele poate fi acuzat de uzurpare de calitati oficiale si de propaganda in favoarea statului totalitar.

''Fapta numitului Traian Basescu de a indeplini ilegal functia de presedinte al Romaniei, prin incalcarea art. 1 din Hotararea nr.33 a Parlamentului, indeplineste elementele constitutive ale infractiunii de uzurpare de calitati oficiale. Basescu a ocupat sediul Administratiei Prezidentiale stiind ca la data de 28 august era si este si in prezent in situatia de suspendat din functia de presedinte'', se arata in plangere, potrivit Agerpres.

De asemenea, senatorul liberal sustine in plangerea penala faptul ca Traian Basescu ''a incalcat vointa poporului, consemnata in rezultatele constatate de BEC si confirmate de CCR prin pct. 2 al Dispozitivului Hotararii nr. 6 a Curtii'', fapta incadrandu-se ca ''intreprindere de actiuni pentru schimbarea, prin actiuni ilegale, a caracterului suveran al poporului''.

Ghise a subliniat ca procurorul general are obligatia de a analiza plangerea penala indreptata impotriva lui Traian Basescu, intrucat acesta are ''calitate de suspendat''.

''Traian Basescu, incepand cu 6 iulie, a fost suspendat. Daca referendumul nu a indeplinit conditiile legale de valabilitate, cum spune CCR, inseamna ca referendumul nu are rezultat, adica Traian Basescu este suspendat, astfel ca procurorul general este obligat, conf. art 131 alin 1 din Constitutie, sa actioneze pentru apararea ordinii de drept din Romania. Procurorul general trebuie sa il invite la Parchet pe numitul Traian Basescu'', a spus acesta.

In ceea ce priveste plangerea penala indreptata impotriva judecatorilor Curtii - Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Motoc si Puskas Valentin Zoltan - Ioan Ghise sustine ca acestia pot fi acuzati de ''cumul de infractiuni si anume comunicarea de informatii false, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si uzurparea de calitati oficiale''.

Ghise a explicat ca, in opinia sa, cei sase judecatori ai Curtii au schimbat ordinea de drept si ordinea constitutionala din Romania prin anularea prevederilor pct. 1 al dispozitivului Hotararii nr. 6 a CCR prin care s-a constatat valabilitatea referendumului si au anulat confirmarea rezultatelor scrutinului.

Senatorul PNL a reiterat ideea potrivit careia Parlamentul este cel in masura sa stabileasca procedura de urmat pentru finalizarea referendumului pentru ca Hotararea Curtii nu este opozabila Parlamentului si nu are caracter executoriu.

''Hotararea nr. 6 a CCR nu este opozabila Parlamentului deoarece prevederile constitutionale spun ca doar deciziile CCR sunt obligatorii si general valabile, inclusiv pentru Parlament. Hotararile CCR in materie de referendum sunt hotarari in constatare, adica acte care constata situatii de drept sau de fapt. (...) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran. Parlamentul este obligat sa ia act de rezultatele prezentate de BEC'', a mai spus Ghise.

Liberalul s-a referit si la faptul ca Parlamentul Romaniei ''deocamdata nu a facut nimic, doar a asistat'' si a lansat un apel catre colegii sai parlamentari in care le-a reamintit ca au obligatia de a respecta vointa poporului. ''In opinia mea, situatia este deosebit de grava. Atrag atentia colegilor parlamentari ca noi, parlamentarii, suntem in serviciul poporului si avem obligatia de a pune in aplicare ceea ce poporul a decis prin votul la referendum'', a precizat senatorul.

Intrebat daca s-a consultat inainte de a depune plangerile penale cu presedintele PNL, Crin Antonescu, sau cu cel al PSD, Victor Ponta, Ioan Ghise a aratat ca a discutat cu liderul liberal, data fiind calitatea sa de membru al PNL, insa, nu a dorit sa faca precizari suplimentare pe acest subiect.

In ceea ce priveste faptul ca membrii PNL nu si-au manifestat dorinta de a-l sustine in demersul sau, Ghise a afirmat ca ''dificultatea de intelegere pentru multi oameni pleaca de la faptul ca nu sesizeaza conflictul dintre articolele din legea referendumului.

''Noi intelegem lucrurile in acest fel. Faptul ca altii nu au scris si nu au semnat nimic trebuie sa ii intrebati pe ei. Situatia este complexa prin faptul ca se coroboreaza multiple acte legislative, inclusiv internationale. (...) Domnii presedinti de partide din USL au spus, inainte ca judecatorii Curtii sa se pronunte, ca vor respecta decizia CCR pentru ca ei nu si-au imaginat ca tocmai Curtea va da o hotarare care schimba ordinea de drept din Romania'', a mai spus acesta.

Plangerile penale au fost semnate de senatorul PNL Ioan Ghise si de juristul Ion Chichina.

×