x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, târât prin instanţe de incompatibilitate

Iohannis, târât prin instanţe de incompatibilitate

03 Oct 2014   •   19:33
Iohannis, târât prin instanţe de incompatibilitate

După ce a scăpat de primul proces de incompatibilitate, Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, pare să fi intrat într-o fundătură în această nouă confruntare cu Agenţia Naţională de Integritate.

După decizia ÎCCJ, există toate şansele ca până la alegeri, candidatul liberal să fie declarat incompatibil iar creştin-liberalii să fie puşi în situaţia imposibilă de a nu mai avea candidat la prezidenţialele din noiembrie. Greu de înţeles ce i-a determinat pe cei din ACL să mizeze pe un politician cu astfel de probleme de integritate.

Recursul ANI, admis la ÎCCJ
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis marţi în principiu recursul ANI în procesul de incompatibilitate al preşedintelui PNL, Klaus Iohannis, urmând ca judecarea pe fond a recursului să se facă la o dată ulterioară.
Practic, instanţa a luat o decizie doar pe procedură, urmând să stabilească un termen pentru judecarea pe fond a dosarului, după ce ANI şi Klaus Iohannis îşi vor exprima un punct de vedere.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanţa supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate. ANI a făcut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Agenţiei, Horia Georgescu, să trimită recent conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care solicita acestei instanţe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilităţile de tip “RAJA”, printre care şi cel al lui Iohannis.

Declarat în stare de incompatibilitate
În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA.
“În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003", declara ANI.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000-2004, 2004-2008, 2008-2012 şi 2012-prezent).
Prin hotărârile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu iar începând cu data de 5 august 2010 deţine şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

ANI menţiona ca jurisprudenţă relevantă în materie rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare, sentinţele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, "funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Primul proces cu ANI
Nu e singura problemă pe care primarul Sibiului a avut-o cu ANI. Astfel, în 2010, Agenţia de integritate anunţa că, în perioada 23 aprile 2003 – 18 mai 2004, primarul Sibiului s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de edil cât şi funcţia de membru al consiliului de administraţie al unei societăţi comerciale.
“În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la Judecătoria Sibiu şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele: Iohannis a exercitat mandatul de primar al Municipului Sibiu în perioadele 2000-2004 şi 2004-2008; Iohannis se află în prezent în exercitarea legală a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada 2008- 2012); Iohannis a fost numit, la data de 7 ianuarie 2002, în funcţia de membru al Consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA; Iohannis s-a retras din funcţia de membru al consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA la data de 18.05.2004; SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL; SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum şi un profit net de 491.142.000 ROL”, anunţa atunci ANI.
Potrivit acesteia, Iohannis s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece nu şi-a dat demisia din Consiliul de administraţie în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Primarul Sibiului s-a apărat spunând că demisia sa nu a fost operată la timp în Registrul Comerţului. De altfel, el a câştigat procesul intentat de Agenţia de Integritate.


×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala