x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Sintagma de stat naţional trebuie eliminată din Constituţie. Maghiarii nu se simt egali cu românii

Kelemen Hunor: Sintagma de stat naţional trebuie eliminată din Constituţie. Maghiarii nu se simt egali cu românii

06 Feb 2013   •   15:28
Kelemen Hunor: Sintagma de stat naţional trebuie eliminată din Constituţie. Maghiarii nu se simt egali cu românii
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Sintagma de stat naţional trebuie eliminată din Constituţie, declară într-un interviu la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune că din cauza acestei formule prezente în articolul 1 din legea fundamentală, maghiarii din ţară nu se simt egali cu românii, fiind "eliminaţi din Constituţie şi din stat, în principiu".

Kelemen Hunor nu se aşteaptă să ajungă la un compromis cu Puterea actuală privind eliminarea sintagmei de "stat naţional" din Constituţie: "Nu, eu sunt convins că nu, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui în discuţie anumite chestiuni, subiecte, care din punctul nostru de vedere, trebuie discutate la nivelul societăţii. Aici vorbim doar de sintagma de "stat naţional". Niciodată nu am pus în discuţie şi nu punem în discuţie celelalte definiţii, "stat unitar şi indivizibil". Sunt convins că în acest moment, societatea românească şi clasa politică nu este pregătită pentru o astfel de schimbare, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să aduci argumente, că nu trebuie să explici de ce a trecut vremea statelor naţionale şi de ce minorităţile naţionale nu se simt cetăţeni de acelaşi rang cu românii, când din definiţie deja sunt eliminaţi din Constituţie şi din stat, în principiu, sigur, nu vorbim de altă eliminare, dar nu sunt trataţi ca cetăţeni cu acelaşi rang ca ceilalţi".

Întrebat dacă minoritatea maghiară din România se simte discriminată de sintagma de "stat naţional", preşedintele UDMR a răspuns: "Dacă staţi de vorbă şi faceţi un sondaj, dacă vă plimbaţi un pic prin zonele unde trăiesc maghiarii, veţi vedea care este abordarea lor. Da, aşa este! În acelaşi timp sunt convins că românii nu vor fi mai puţin fericiţi sau nu vor avea mai puţine şanse în viaţă, dacă noi discutăm aceste aspecte şi eventual, într-o perspectivă nu prea lungă, chiar ne gândim la o reformă în această privinţă".


×