x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Am decis să intru în competiția pentru funcția de secretar general NATO

Klaus Iohannis: Am decis să intru în competiția pentru funcția de secretar general NATO

de Vali Deaconescu    |    12 Mar 2024   •   17:12
Klaus Iohannis: Am decis să intru în competiția pentru funcția de secretar general NATO
Sursa foto: Hepta

Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o conferință de presă că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general NATO.

„Sunt două decenii de cânt România este membru NATO. Valorile cardinale ale alianței, printre care statul de drept, au repărezentat busola care ne-a ghidat spre o democrație autentică. Umbrela NATO ne-a oferit garanții d esecuritate.

Trăim în cele mai dificile vremuri, dar noi, românii, ne simțim protejați. Un conflict militar în Europa este un scenariu care cu ani în urmă era improbabil. În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un poion de securitate în regiune.

Acum alocăm 2,5 din PIB pentru apărare. Suntem printre aliații care au înțeles acest angajament. România a contribuit și contribuie la operațiunile NATO.

În cadrul CSAT am aprobat strategii pentru modernizarea Armatei. Avem o vecinătate complicată cu Rusia și ne-am pregătit temeinic pentru a asigura securitatea.

În prezent, România este un membru respectat în NATO. Este un statut pe care ni l-am câștigat în ultimii ani. Pentru noi, relația transatlantică este esențială.

Este o aspirație legitimă a unui stat care și-a asumat transformări radicale. Avem o înțelegere profundă.

Cred că NATO are nevoie de o reiînnoire a perspectivei. Europa de Est are o contribuție valoroasă. Alianța va putea lua cele mai bune decizii

Am decis să intru în competiție pentru funcșția de secretar general al NATO. această decizie are la bază performanța României", a spus Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: secretar general nato Klaus Iohannis