La o saptamana de la semnarea acordului intre cele patru partide ale Coalitiei guvernamentale, nici un ac nu a fost miscat pentru indeplinirea calendarului convenit.
A trecut o saptamana de la semnarea acordului intre cele patru partide ale Coalitiei guvernamentale si nici un ac nu a fost miscat pentru indeplinirea calendarului convenit. Suparat, premierul Tariceanu cere sa se dea bice. Calin Popescu Tariceanu s-a declarat ieri nemultumit ca din calendarul pe care Alianta l-a stabilit cu celelalte doua partide ale Coalitiei nu a inceput sa se puna in aplicare nimic, desi primele termene erau intre 11 si 15 august. "Am constatat cu neplacuta surprindere ca nu a fost demarat calendarul facut cu o echipa mixta a Aliantei. Biroul Permanent al PNL a discutat acest lucru si am decis sa fie convocati membrii Comisiilor de regulament, apoi vor fi stranse semnaturile pentru convocarea sesiunii extraordinare. Este lucrul cel mai important care trebuie facut in perioada urmatoare. Altfel este foarte frumos, semnam declaratii politice si, daca nu se intampla nimic dupa aceea, constatam ca vin lucrurile peste noi", a explicat Tariceanu. TERMENE. Potrivit calendarului de actiuni al Coalitiei, Comisia pentru regulament a Camerei trebuia convocata din data de 11 august pentru a lucra in perioada 15-27 august, pentru dezbaterea amendamentelor la proiectul de regulament. In aceeasi perioada, liderii grupurilor parlamentare ale Coalitiei ar urma sa stranga semnaturile de convocare a sedintelor extraordinare ale celor doua Camere pentru perioada 29-31 august. Sesiunea extraordinara ar urma sa aiba loc intre 29 si 31 august. In agenda Senatului se afla adoptarea regulamentului modificat, demersurile pentru revocarea lui Nicolae Vacaroiu si modificarile la Legea administratiei publice locale. La Camera, revocarea lui Adrian Nastase, Legea referendumului si unele ordonante adoptate de Guvern in vacanta parlamentara. Schimbarea propriu-zisa a presedintilor celor doua Camere este programata dupa 5 septembrie, cand va incepe sesiunea ordinara a Parlamentului. Pana la 15 septembrie, calendarul mai prevede introducerea in dezbaterea Camerei Deputatilor, in regim de urgenta, a Legii Curtii de Conturi, iar pana la 1 noiembrie este prevazuta adoptarea de catre Parlament a Legii minoritatilor.
CONTRE CU BASESCU
|
Premierul a aratat ieri ca analizeaza toate semnalele ridicate de seful statului, dar sunt domenii unde nu este de acord cu el. "In privinta liberalizarii pietei de energie, am explicat ca decizia Guvernului nu prevede in vreun mod favorizarea unor societati sau a unei parti a celor care beneficiaza de liberalizarea pietei, ci, din contra, daca pana acum aveau acces la piata liberalizata doar consumatorii care depaseau un gigawat, acum pot avea acces toti consumatorii", a explicat Tariceanu. El a insistat din nou pentru declasificarea documentelor SRI la care s-a referit seful statului si a cerut serviciilor de informatii sa sesizeze Parchetul daca au date privind coruptia in Guvern. "Ca premier, nu pot lasa sa planeze asupra Guvernului dubii privind corectitudinea membrilor lui. Daca voi fi sesizat cu informatii despre elemente de coruptie, nu voi tolera o asemenea situatie. Pe de alta parte, ori de cate ori organele abilitate ale statului constata elemente de coruptie, sunt obligate sa sesizeze organele de Procuratura pentru a incepe cercetarile. Nu trebuie neaparat ca eu sa dau un semnal pentru inceperea sau neinceperea unor cercetari. Serviciile de informatii au aceasta abilitare, sa sesizeze organele competente, Procuratura, sa inceapa cercetarile", a explicat premierul.
|
Citește pe Antena3.ro
OPINTELI LA REMANIERE
|
Ministrii Gheorghe Dobre, Mircea Miclea, Gheorghe Flutur, Mircea Cinteza si Ene Dinga sunt cei la care premierul Tariceanu se gandeste daca ii mentine in functie sau nu. "Voi face evaluarea si o fac mereu in functie de prioritatile strategice ale Guvernului. Modernizarea infrastructurii, realizarea unui invatamant si a unei cercetari performante, modernizarea agriculturii si dezvoltarea rurala, precum si sanatatea sunt prioritati interne ale Executivului. Integrarea este prioritatea externa", a spus ieri Tariceanu. PNL a discutat doar de inlocuirea lui Cinteza cu Eugen Nicolaescu, Flutur fiind considerat de Tariceanu pana de curand cel mai bun ministru, in conditiile in care politic, se situeaza in alta tabara in interiorul PNL. Surse liberale au declarat Mediafax ca premierul vrea sa renunte cu tot dinadinsul, pe langa Dobre, si la vicepremierul Seculici. Daca in privinta ultimului si PD are nemultumirile sale, despre Dobre, nu poate fi vorba, spun pedistii. Acestia ar renunta mai degraba la Sulfina Barbu si la Ene Dinga. De altfel, surse din PD sustin ca formatiunea va incerca sa scape de ministerul Integrarii pentru ca nu are un specialist pentru acest portofoliu, dar ar ravni la ministerul Economiei, condus acum de conservatorul Codrut Seres. Remanierea ar putea avea loc la inceputul saptamanii viitoare.
|
REFUZ
|
Liderul UDMR, Marko Bela a recunoscut ieri ca, prin adoptarea sistemului de vot uninominal, Uniunea se teme ca ar ramane cu cateva mandate. Intrebat ce va face daca i se va cere sa sustina sistemul de vot uninominal, ca dovada de fidelitate fata de Coalitia de guvernamant, Marko Bela a declarat ca ar refuza categoric. "Eu nu cred ca aceasta Coalitie trebuie conceputa ca si cand cineva a facut parte initial, iar altii au venit ulterior. Imi amintesc ca impreuna am facut aceasta Coalitie", a spus el, adaugand ca declaratiile lui Boc, privind initierea unui astfel de sistem electoral au fost facute in afara unor consultari in interiorul Coalitiei.
|