x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lazăr despre evaluarea lui Toader: Un carambol judiciar

Lazăr despre evaluarea lui Toader: Un carambol judiciar

de Adrian Ilie    |    27 Aug 2018   •   08:20
Lazăr despre evaluarea lui Toader: Un carambol judiciar

Procurorul general Augustin Lazăr se declară surprins că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedurile de evaluare a activităţii sale la şefia Ministerului Public, Lazăr susţinând că se pregăteşte „un carambol judiciar”, declanşat odată cu revocarea Codruţei Kovesi de la şefia DNA, Lazăr vorbind despre „nevoia imperioasă” de a subordona justiţia.

„Aveam impresia că, în urma revocării procurorului-şef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armonioasă cu Ministerul Public”, a spus Augustin Lazăr, într-un interviu pentru RFI. Lazăr susţine că evaluarea cerută de către ministrul Tudorel Toader este parte a unei tentative de subordonare politică a justiţiei, în contextul în care procurorii lucrează la dosare sensibile. ”Dintr-odată, cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar... Nevoia imperioasă este clară, de a subordona justiţia independentă, care se dovedeşte a fi imparţială în ceea ce face în aceste momente, de a subordona Ministerul Public, care se dovedeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”, a mai spus Lazăr.

Reacţii divergente

Deşi acesta susţine în continuare că protocolul Parchetului cu SRI nu conţine nimic ilegal, nu a răspuns afirmaţiei ministrului Toader care a spus că nu a primit vreun protocol încheiat între cele două instituţii în 2016, ci doar pe acela din 2009, din care lipseau însă ultimele două pagini. În mod previzibil, cei de la putere susţin demersul lui Toader, pe când Opoziţia îl contestă. Spre exemplu, Călin Popescu-Tăriceanu consideră drept „încurajatoare” ministrului Toader, pe când Dacian Cioloş crede că în spatele anunţului ministrului de Justiţie este intenţia de a bloca anchetarea violenţelor de la mitingul din 10 august.

×