x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu explică "tehnic" cum e cu Legea energiei: "Ponta e plagiator, mincions, incompetent"

Băsescu explică "tehnic" cum e cu Legea energiei: "Ponta e plagiator, mincions, incompetent"

12 Mar 2014   •   19:11
Băsescu explică "tehnic" cum e cu Legea energiei: "Ponta e plagiator, mincions, incompetent"

La numai câteva ore după ce premierul Victor Ponta îl acuza pe Băsescu că prin nerpomulgarea Legii energiei curentul electric se va scumpi cu 50%, preşedintele a reacţionat printr-o conferinţă de presă, în care s-a dezlănţuit împotriva prim-ministrului.

Iată mai jos principalele declaraţii:

Afirmaţia lui Victor Ponta, cum că legea certificatelor verzi este blocată, e ori minciună, ori incompetenţă, ori amândouă. Ordonanţa de Urgenţă pe care chiar el a adoptat-o a produs deja efecte. Eu nu aveam cum să o blochez, numai avocatul poporului poate bloca o orodonanţă de urgenţă.

În această ordonanţă, la articolul 3 se modifică articolul 6 din lege, în care spune aşa: În perioada 1 iulie 2013 - 31 martie 2017, se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi din cele prevăzute la articolul 2. S-au redus certificatele acordate pentru centralele hidroelectrice noi mai mici de 10 megawaţi, pentru centralele electrice solare.

Parlamentul nu a plagiat Ordonanţa, pe urmă a şi introdus nişte modificări care nu sunt în vigoare, dar care nu afectează acest articol. Eu am avut o obiecţie pe procedură, nu pe conţinut. Prin tratatele de aderare la UE se specifică faptul că înainte de emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă este obligatoriu să fie notificată Comisia Europeană.

Ceea ce mă interesa pe mine era ca Curtea Constituţională să constate, poate trece şi guvernul Ponta la respectarea tratatului nostru de aderare la UE, că Guvernul trebuia să notifice Comisia Europeană. Acum, spre marea satisfacţie a premierului, Ordonanţa de Urgenţă este în vigoare aşa cum a adoptat-o dânsul, nu cu modificările Parlamentului. Eu n-am obiectat nimic la acest lucru, doar pe procedură.

În modul cel mai sincer, nu înţeleg reacţia de astăzi a premierului. O pun pe seama propagandei mincinoase sau a incompetenţei. Ordonanţa emisă anul trecut este în vigoare şi produce efecte şi o va face cât timp va mai sta dânsul în mandat. Nu ştiu cum să o etichetez, plăcere de a miniţi, de a-şi arăta incompetenţa? Mă intrigă că nu s-a găsit niciun consilier să-l tragă de mână şi să-i zică: "Alo, Victoraş, ordonaţa noastră este în vigoare". Au fost păcăliţi şi bieţii manifestanţi de la ALRO. Au ajuns azi prin faţa Curţii Constituţionale. Au ajuns la preşedinţie. Vreau să le spun, oameni buni, v-a minţit Ponta. Problema nu e la Curtea Constituţională, nici la preşedinţie.

Ordonanţa de urgenţă 57 nu a fost atacată de preşedinte. Nu conţinutul ei, ci procedura. Fiind o ordonanţă nu poate fi amânată, ea a produs efecte de anul trecut. Preţul energiei nu creşte datorită nepromulgării legii, creşte pentru că domnul Victor Viorel Ponta bagă iar ambele mâini în buzunarele românilor introducând o taxă pe motorină şi benzină de la 1 aprilie. Asta este realitatea şi cred că asta a vrut să ascundă Victor Viorel Ponta, plagiator, mincinos şi incompetent, toate la un loc le are omul ăsta, a vrut să ascundă creşterea preţului la benzină şi motorină cu un val de minciuni astăzi.

Eu am atacat doar nerespectarea unei proceduri obligatorii. Ordonanţa a fost admisă în condiţii de nerespectare a legislaţiei europene. Mă interesează o decizie a Curţii Constituţionale care să-l oblige pe Ponta să respecte tratatul de aderare. De dragul demonstraţiei aş putea să promulg astăzi legea şi să-i demonstrez că nu scad preţurile la energie.

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Traian Băsescu "a dezinformat" opinia publică cu privire la problema Legii energiei. Ponta a spus că presedintele, prin amânarea promulgării legii privind certificatele verzi, va aduce câştiguri industriei de energie regenerabilă, dar va scumpi facturile românilor la curent electric cu 50%. 

×