x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii cer Guvernului, în moţiunea simplă, introducerea de la 1 aprilie a noii liste de medicamente compensate

Liberalii cer Guvernului, în moţiunea simplă, introducerea de la 1 aprilie a noii liste de medicamente compensate

de Agerpres    |    25 Mar 2014   •   19:40
Liberalii cer Guvernului, în moţiunea simplă, introducerea de la 1 aprilie a noii liste de medicamente compensate

Deputaţii liberali îi cer ministrului Sănătăţii şi premierului, în moţiunea simplă depusă marţi în plen, respectarea angajamentului politic şi introducerea noii liste de medicamente compensate, ceea ce va determina o îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor şi o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă şi implicit o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă.

În moţiunea simplă intitulată 'Guvernul Ponta 3 ameninţă viaţa pacienţilor: amână lista de medicamente compensate', liberalii atrag atenţia că lista de medicamente compensate este neactualizată de 6 ani.

'Constatăm cu regret că odată cu schimbarea componenţei Guvernului multe promisiuni guvernamentale, care reprezentau priorităţi până acum două luni, nu se mai află pe agenda primului ministru Victor Ponta şi a Guvernului pe care îl conduce. Ne referim, în special, la introducerea noii liste de medicamente compensate, condiţionalitate FMI, şi totodată, un angajament ferm pe care ni l-am luat împreună cu PSD prin Programul de Guvernare USL, despre care primul ministru spune permanent ca-l va duce la îndeplinire, ceea ce ne-ar bucura. Însă, până acum nu am asistat decât la promisiuni, fără rezultate. Privim la disperarea asociaţiilor de pacienţi, care constată şi ele că toate eforturile depuse până în prezent au fost în zadar şi că viaţa lor depinde, din nou, de semnătura unui ministru şi a unui premier. Faptul că astăzi Guvernul Ponta 3 are o altă componenţă politică a cabinetului, nu îl derobează de răspunderea şi de obligaţia de a respecta cuvântul dat în faţa populaţiei', menţionează deputaţii PNL în document.

Ei adaugă că PNL şi-a respectat angajamentul luat în faţa populaţiei şi a lăsat lista de medicamente compensate 'la cheie', după îndelungate consultări cu renumiţi medici şi profesori, asociaţii de pacienţi, dar şi industria farmaceutică şi cu toate acestea actualul ministru al Sănătăţii invocă lipsa banilor ca principal argument pentru neintroducerea listei de medicamente compensate de la 1 aprilie 2014, aşa cum fusese angajamentul iniţiat luat în faţa pacienţilor, dar şi a organismelor financiare internaţionale.

'O amânare a listei de medicamente compensate pe motiv că aceasta trebuie reanalizată nu face decât să prelungească chinul pacienţilor şi, în cazul multora, să grăbească decesul. În acest moment, viaţa a peste 3 milioane de pacienţi se află în semnăturile Guvernului Ponta 3', se arată în moţiune.

Semnatarii moţiunii informează că fostul ministru liberal al Sănătăţii a realizat, pe lângă lista cu medicamente compensate, o analiză de impact bugetar, aprobată de către Ministerul Finanţelor Publice şi ministrul delegat pentru buget, dar şi de către organismele financiare internaţionale. A fost estimat un impact pozitiv de 592 milioane lei pentru anul 2014, suma care ar putea fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea preţurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanţator şi producător, audit al prescripţiei medicale).

'La sfârşitul săptămânii trecute, grupul PNL din Camera Deputaţilor s-a întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că toate proiectele la care au lucrat împreună cu fosta echipă a Ministerului Sănătăţii au fost abandonate sau amânate, ceea ce nu face decât să perpetueze un sistem sanitar nesatisfăcător şi să îngreuneze tot mai mult, pe zi ce trece, viaţa pacienţilor care aşteaptă noile molecule inovatoare. Toate aceste asociaţii de pacienţi au tras un semnal de alarmă, în nenumărate rânduri, la adresa guvernanţilor cu privire la efectele grave ale neintroducerii listei de medicamente compensate asupra calităţii vieţii lor' se menţionează în finalul textului.

Moţiunea simplă pe Sănătate va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor luni, iar marţi va primi votul final.  

×
Subiecte în articol: pnl motiune simpla medicamente compensate