x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii vor demiterea ministerului Muncii

Liberalii vor demiterea ministerului Muncii

13 Feb 2018   •   11:29
Liberalii vor demiterea ministerului Muncii
Sursa foto: Foto: Karina Knapek

Liberalii afirmă în moţiunea simplă intitulată "Lia Olguţa Vasilescu - ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale" că se impune demiterea ministrului Muncii ca urmare a ''incompetenţei de care a dat dovadă''. 

"Se impune demiterea doamnei Lia Olguţa Vasilescu având în vedere incompetenţa crasă de care a dat dovadă în exercitarea mandatului de ministru, România fiind un caz unic în lume în care un salariat în loc să primească salariu pentru munca prestată este dator angajatorului", spun liberalii, în moţiunea simplă depusă marţi la Camera Deputaţilor. 

În moţiune, liberalii arată că peste două milioane de români au salarii mai mici, deşi li s-a promis că acest lucru nu se va întâmpla. 

"Nu mai încercaţi să scăpaţi, doamnă ministru, pentru că este imposibil. Nici minciunile spuse cu convingere nu vă mai ajută! Fluturaşul de salariu este dovada. Românii au salarii mai mici sau, mai mult decât atât, trebuie să aducă bani de acasă la sfârşitul unei luni de muncă. Luni de zile aţi minţit că salariile nu vor scădea, ci vor creşte, iar de aici înainte nimeni nu mai are încredere în dumneavoastră şi în Guvernul din care faceţi parte. Aţi fost demascată de propria incompetenţă şi aţi continuat cu sfidarea populaţiei. (...) În ţări din Uniunea Europeană, miniştrii au demisionat pentru mai puţin, nu au fost dovediţi mincinoşi de milioane de oameni, aşa cum este cazul dumneavoastră. Iată câteva motive pentru care demisia în alb, pe care aţi afirmat că aţi semnat-o şi aţi depus-o la partid, să o trimiteţi la Guvern", precizează semnatarii moţiunii. 

Aceştia indică faptul şi că au fost operate în Revisal, până în prezent, 2,9 milioane de contracte de muncă dintr-un total de 6,3 milioane, cele mai multe fiind din mediul privat, şi întreabă de ce instituţiile statului nu aplică prevederile legii. 

Liberalii atrag atenţia că au crescut salariile parlamentarilor şi ale miniştrilor şi îi cer Liei Olguţa Vasilescu să explice cum i-a scăzut salariul, în condiţiile în care ei susţin că aceasta ia cu 1.000 de lei mai mult. 

Semnatarii moţiunii subliniază că legea salarizării unitare "bulversează sistemul public şi adânceşte dezechilibrele". 

"Formulăm această moţiune simplă, doamnă ministru Lia Olguţa Vasilescu, pentru că, deşi ordonanţele şi legile promovate de dumneavoastră cu sprijinul Guvernului au dus la haos total în sistemul public şi privat, nu vreţi să reparaţi răul pe care l-aţi făcut. Daţi în continuare ordonanţe scrise pe genunchi, ignorând realitatea economică a ţării şi problemele grave pe care iniţiativele dumneavoastră le generează", spun liberalii. 

Ei susţin că Ordonanţa nr. 4/2017, OUG nr. 79/2017, OUG nr. 3/2018, OUG nr. 60/2017 şi Legea 153/2017 au adus România în situaţia în care "angajaţii sunt datori la stat, după o lună de muncă". 

"Mai mult, considerăm că ministrul Muncii, prin declaraţiile publice, a ameninţat oamenii de afaceri şi companiile spunând că trimite Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) pentru a-i obliga să refacă contractele de muncă. Doamna ministru consideră că este vina companiilor dacă acestea nu au resursele necesare pentru a renegocia contractele de muncă şi pentru a creşte salariul brut. Ne întrebăm 'în ce ţară din lumea asta îşi permite un Guvern şi un ministru să ameninţe companiile că nu îndeplinesc ordinul politic'?! După doamna ministru, se pare că reprezentanţii sindicatelor, pe care îi critică atunci când o contrazic, vor deveni poliţişti şi turnători pentru Inspectoratele Teritoriale de Muncă cu privire la companiile care nu operează majorările de salarii brute, astfel încât să se menţină netul în plată", arată liberalii. 

Deputaţii PNL afirmă că o altă "minciună grosolană" a mandatelor ministrului Muncii este sistemul public al pensiilor. 

"Aţi minţit că vom avea o nouă Lege a pensiilor, lege prin care veniturile pensionarilor vor creşte. O tot aşteptăm de la 1 octombrie 2017 şi suntem în februarie 2018. Mai nou, PSD schimbă programul de guvernare atunci când nu reuşiţi să vă ţineţi de termenele promise în campania electorală", se precizează în moţiunea simplă. 

Liberalii consideră că este necesară modificarea legislaţiei, începând cu abrogarea Ordonanţei de Guvern nr. 4/2017 şi a grilelor din Legea nr. 153/2017. 

Semnatarii moţiunii le cer deputaţilor să voteze moţiunea simplă. 

"Votaţi această moţiune dacă sunteţi aici pentru cetăţenii din circumscripţiile dumneavoastră. Nu judecaţi astăzi prin prisma câştigului dumneavoastră şi al partidului din care proveniţi. Salariul unui deputat a crescut, iar salariul unui român de rând a scăzut! Pentru acest lucru aţi primit mandatul românilor? Daţi-i o bilă neagră ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi o să aveţi o bilă albă în faţa cetăţenilor! Votaţi moţiunea!", conchid liberalii. 

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor urmează să ia decizia privind dezbaterea în plenul Camerei a moţiunii. AGERPRES

×
Subiecte în articol: lia olguta vasilescu