x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce se întâmplă cu anul școlar? Ligia Deca, mesaje pentru elevi și profesori

Ce se întâmplă cu anul școlar? Ligia Deca, mesaje pentru elevi și profesori

de Vali Deaconescu    |    02 Iun 2023   •   12:17
Ce se întâmplă cu anul școlar? Ligia Deca, mesaje pentru elevi și profesori
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre OUG prin care au fost crescute salariile profesorilor.

 „Societatea își dorește ca sistemul de învățământ să se așeze pe alte baze. La propunerea sindicatelor, garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Toate salariile vor crește!”, a declarat Deca la o conferință de presă. 

Despre noua grilă salarială

„Salariul mediu pe învățământ crește la 8.500 de lei, unul mai mare decât salariu mediu brut național.

Grila a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Aceasta o să fie baza pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile.

Grila prevede o creștere de 60% a salariilor din învățământ, în trei tranșe”.

Despre examenele naționale

„Am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a până pe 9 iunie şi am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor, să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri - prelungiri de perioadă de înscriere, de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale", a spus Deca.
 

Despre finalizarea acestui an școlar

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute pentru finalizarea acestui an în bune condiții; 183.000 de elevi termină clasa a VIII-a și 142.000 termină clasa a XII-a. Avem suficiente garanții până acum și încredere unii în ceilalți pentru a nu pune în dificultate sute de mii de elevi”.

Ministrul a menţionat că până în 9 iunie se va şti dacă se păstrează calendarul actual de examene naţionale.

"Aş încuraja să plecăm de la această premisă, să rămânem pe calendarul actual. Sau, dacă va fi nevoie, de o reprogramare a probelor de competenţe pentru Bacalaureat, pentru că acelea încep pe 12 iunie (...). Nu există variantă în care să anulăm examenele. Toţi copiii vor avea oportunitatea să dea examenul de final de gimnaziu sau examenele de final de liceu - Evaluarea naţională sau Bacalaureatul", a punctat Deca.

Despre amânarea examenelor naționale

„Solicitarea creșterii cu 1000 de lei brut pe lună a venit din partea federațiilor sindicale. Reprezentanții coaliției au acceptat, iar sindicaliștii au zis că au nevoie să se consulte în interior. Era nevoie ca OUG să fie promulgată pe 1 iunie, pentru ca mărirea să fie primită de luna aceasta. Ceea ce noi îi rugăm este să nu ne pună în situația de a amâna examenele naționale. Prioritatea noastră este asigurarea dreptului la educație. Sunt convinsă că și profesorii se gândesc la ceea ce se va întâmpla cu elevii”.

„Ceea ce noi îi rugăm este să nu ne pună în situația de a amâna examenele naționale. Prioritatea noastră este asigurarea dreptului la educație. Sunt convinsă că și profesorii se gândesc la ceea ce se va întâmpla cu elevii.

Nu există o variantă prin care vom anula examenele, doar că va trebui să împingem această perioadă în calendar pentru a ne asigura că avem profesorii necesari”.

×
Subiecte în articol: Ligia Deca greva profesori