Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Liviu Dragnea, prezent la Buşteni, la reuniunea de lucru a structurilor asociative ale autorităţilor publice din România, a anunţat că va prezenta luni, în şedinţa coaliţiei proiectul legii de modificare a finanţelor publice locale.
"Până la această oră, sunt mulţumit faţă de modul în care au decurs discuţiile. Astăzi am obţinut un lucru important, şi anume că legea de modificare a finanţelor publice locale, pe care am propus-o noi, ca principiu, a fost acceptată de ministrul de Finanţe, urmând ca luni noi doi să o prezentăm în coaliţie şi, dacă se acceptă şi acolo, să urmeze procedurile fireşti, de adoptare în Guvern şi în Parlament", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
El şi-a exprimat speranţa ca, în cursul zilelor următoare, să finalizeze normativul de personal pentru primării şi a subliniat că, indiferent de suma care va fi alocată primăriilor, important este ca bugetul să fie adecvat nevoilor de funcţionare: "Vrem să nu mai existe nicio primărie în România care să nu aibă bani pentu salariile funcţionarilor. Nu ştim cum o să fie bugetul primăriilor: s-ar putea să fie mai mare, mai mic. Important este să fie explicitat. Acum, aşa cum sunt construite bugetele, mulţi primari nu ştiu dacă au bani şi atunci le este greu să mai facă un program de dezvoltare. De aceea am propus ca primăriile care nu au venituri proprii pentru a-şi asigura funcţionarea, să le asigurăm acest lucru şi să avem o componentă distinctă în bugetul local care să fie alimentat dintr-un fond naţional de dezvoltare alocat transparent, fără niciun fel de influenţe politice".
Preşedintele UNCJR a subliniat că în prezent în administraţie lucrează aproximativ 60.000 de persoane din totalul celor 1,5 milioane de bugetari, iar o decizie privind reducerea sau nu a numărului acestora ar trebui luată abia după o analiză atentă. "După ce vom face aceste normative de pesonal, care nu s-au făcut în România în 20 de ani, o să ajungem la o concluzie: dacă mai este nevoie să mai reducem, sau dacă mai este nevoie să angajăm. Eu cred că nu putem să disponibilizăm, pentru că discutăm de aproximativ 60.000 de oameni din cei 1,5 milioane de bugetari. 60.000 de oameni ţin peste 3.000 de primării în România, la care se adaugă 41 de consilii judeţene, plus primării care au câte cinci, şapte sau 11 angajaţi", a spus vicepreşedintele PSD.
Acesta a declarat că acest concept al "standardelor de cost" în administraţie este o "creaţie" românească care îşi are originile în nevoia de a asigura primăriilor resursele cu care să funcţioneze, astfel încât să le poată asigura cetăţeniilor "accesul la civilizaţie" :"Noi am discutat ani de zile în structurile asociative. Ne-am exprimat din necaz. Nu ştiu dacă este un model în altă parte şi este şi riscant să iei un model şi să te chinui să-l adaptezi la specificul românesc.A reieşit din problemele cu care ne-am confruntat ani de zile, constatând că primăriile nu au avut bani să funcţioneze şi atunci a apărut necesitatea ca statul român să-şi asume obligaţia ca administraţia locală să funcţioneze, pentru că orice cetăţean din ţara asta are aceleaşi drepturi. Din păcate, sunt români care sunt consideraţi de categoria a doua, care locuiesc într-o localitate, care nu are venituri, şi nu au acces la civilizaţie, nu au acces la servicii publice, pentru că primăria nu are fonduri".
Obiectivele reuniunii de la Buşteni sunt, pe de o parte, stabilirea unor standarde de funcţionare, care să includă standarde de cost, de calitate şi normativele de personal, precum şi cheltuielile de funcţionare pentru autorătăţile locale, iar pe de altă parte, stabilirea unor fonduri distincte pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
Reprezentanţii administraţiei publice au prins aceste propuneri într-un proiect de lege de modificare a legii finanţelor publice locale. "Toate cele patru structuri asociative - comune, oraşe, municipii şi judeţe - ne-am pus de acord pe acest subiect. Astăzi (joi - n.r.) l-am prezentat ministrului de Finanţe, l-am luat articol cu articol. În final, ministrul de Finanţe a agreat propunerea noastră şi acum am început discuţiile pe standardele de cost, de calitate şi pe normativele de personal", a rezumat Liviu Dragnea.
Citește pe Antena3.ro