x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MAE bagă documentele sub preş

MAE bagă documentele sub preş

11 Dec 2009   •   00:00

Decizia PSD de a contesta alegerile prezidenţiale invocând o fraudă electorală masivă a stârnit un adevărat iureş şi a scos la suprafaţă o serie de nereguli ale scrutinului de duminică atât în ţară, cât şi în străinătate. Voturi bune anulate, CNP-uri false sau folosite abuziv şi acoperite "pentru conformitate" cu declaraţii pe propria răspundere ţinute la secret, vot multiplu, morţi care au înviat şi au votat sunt doar câteva dintre aceste nereguli. Unele dintre ele au fost confirmate oficial, iar în cazul altora, autorităţile  fac în continuare eforturi pentru a le acoperi.

Este cazul Ministerului Afacerilor Ex­terne, care încearcă prin diverse căi să blocheze accesul reprezentanţilor PSD+PC la copiile listelor electorale şi ale de­claraţiilor pe propria răspundere completate de românii care au votat în străi­nă­tate. MAE a venit cu un răspuns prin care îi trimite la plimbare pe reprezentanţii PSD+PC. Invocând o serie de prevederi legale, Ministerul de Externe a dat un comunicat prin care a solicitat joi Auto­ri­tăţii Electorale Permanente să se pronunţe cu privire la posibilitatea ca documentele solicitate să fie eliberate. De ce nu a făcut-o însă MAE până acum? Pentru că repre­zentanţii PSD+PC nu ar fi venit cu cazuri concrete. Atitudinea MAE am regăsit-o şi la unele  ambasade cărora le-am solicitat să ne spună câţi români au votat în străi­nă­tate, unde sunt listele cu votanţii şi cu decla­raţiile lor pe propria răspundere.


DE LA PARIS, ÎN REGIM DE URGENŢĂ
La Ambasada României din Paris au votat la 6 decembrie pentru alegerile pre­zidenţiale 3.785 de persoane. Declaraţiile pe propria răspundere au fost trimise în ţară, la Ministerul de Externe, în regim de urgenţă miercuri, 9 decembrie. De obicei, ele ajung în Româ­nia printr-un serviciu de curierat normal, însă în urma soli­citărilor venite din ţară, declaraţiile au plecat din Paris printr-un serviciu de curierat special.  "Dacă doriţi să faceţi o comparaţie vă pot spune care au fost cifrele şi pentru referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a avut loc în 19 mai 2007 şi am înregistrat 3.447 de persoane care au venit să îşi exercite dreptul la vot", a ţinut să precizeze fără să fie întrebată Maria Ibram, consilier Afaceri Politice, Ambasada României din Paris.

De la Madrid, purtătoarea de cuvânt a Ambasadei României, Camelia Teodorescu, ne-a precizat că toate declaraţiile pe propria răspundere care au venit de la cele 14 secţii de votare arondate Amba­sadei au fost trimise din 8 decembrie către MAE. Numărul de declaraţii trimise coincide cu numărul de buletine de vot înregistrate şi făcute publice de MAE. Şi de la Ambasada de la Roma declaraţiile pe propria răspundere către MAE, conform procedurilor în vigoare, mai întâi copiile, pe fax, imediat după încheierea alegerilor, apoi origina­lele. De la Consulatul General al Româ­ni­ei de la Milano, declaraţiile au plecat că­tre MAE în urmă cu cinci zile. (Iulia Barbu)


DUBLIN - DE LA ANA LA CAIAFA
Numărul votanţilor români înregistraţi la Ambasada României din Dublin a fost de 2.463. Mihaela Ionescu, de la Amabasada României la Dublin, ne-a declarat că toate declaraţiile pe propria răspundere au fost trimise Ministerului Afacerilor Externe, al cărui purtător de cuvânt ne-a rugat să-l contactăm dacă dorim alte informaţii legate de voturile românilor  din Dublin. Ataşatul de presă al Amba­sadei Româ­niei de la Londra, Cristina Narcisa-Niţă, ne-a trimis direct la Biroul Electoral Central pentru a afla numărul românilor care au votat în Anglia. Întrebată când şi unde au fost trimise de­cla­raţiile pe propria răspundere ale votan­ţilor, ataşatul de presă ne-a răspuns după un oftat lung: "Nu ştiu să vă răspund la această întrebare. De ce? Pentru că nu eu personal le-am trimis. Dar v-aş ruga, dacă aveţi în­tre­bări legate de acest subiect, să-mi trimiteţi un mail, pentru că acum trebuie să intru într-o întâlnire care durează mai multe ore".


IRITARE LA CHIŞINĂU
Reprezentanţii Ambasadei României din Chişinău s-au arătat iritaţi de în­tre­bările despre tabelele cu cei care au votat şi declaraţiile pe propria răspundere semnate de aceştia. Secretara Amba­sa­dei i-a făcut legătura corespondentului nostru cu un responsabil care a fost im­plicat în procesul de votare în ziua alegerilor. Doamna a refuzat să-şi spună numele, precizând că "toate documentele legate de alegeri au fost trimise la MAE de la Bucureşti". (Vitalie Călugăreanu)


DUVĂZ: "N-AU FOST 140.000 DE VOTANŢI ÎN STRĂINĂTATE"
Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat ieri că adu­cerea la BEC a declaraţiilor pe propria răspundere ale votanţilor din străinătate ar putea elucida presupusa fraudă din turul 2 al prezidenţialelor, menţionând că la consulate aceste acte sunt completate "şi acum". Duvăz a argumentat că ar trebui să existe, fizic, tot atâtea declaraţii pe propria răspundere câte voturi înre­gistrate în străinătate, aproximativ 140.000, dar purtătorul de cuvânt al PSD crede că nu au existat atâţia votanţi.
Secretarul de stat Eugen Tomac a de­cla­rat aseară că la MAE au so­sit documentele folosite în procesul de votare de aproximativ 200 de secţii de votare, din totalul celor 294, şi că celelalte sunt pe drum.


VOTURILE DIN STRĂINĂTATE, ADUNATE GREŞIT
La secţiile de votare din străinătate s-au prezentat 147.754 de persoane. Dintre acestea, doar 146.876 au pus ştampila corect, voturile a 863 de alegători fiind declarate nule. 115.831 (78.86%) din voturi au fost date pentru Traian Băsescu, iar 31.045 (21.13%) au mers la Mircea Geoană. Ciudat este faptul că dacă adunăm voturile valabil exprimate cu cele nule nu rezultă în nici un caz cifra de 147.754, dată de autorităţi, ci 147.739. O simplă adunare pe baza datelor oficiale a scos la iveală o greşeală, ne punem întrebarea câte mai sunt. Şi mai sunt. Dacă luăm în calcul numărul buletinelor de vot primite la secţiile din străinătate - 597.389 - şi scădem numărul celor neîntrebuinţate şi anulate - 449.634 - rezultă cifra de 147.755, adică cu un buletin mai mult decât cele folosite în procesul de votare. Pare o neregulă minoră, dar arată încă o dată modalitatea în care oficialii şi-au făcut treaba.

Luând în calcul datele Biroului Electoral Central, în Italia, 33.058 de persoane l-au votat pe Băsescu, iar 9.451 - pe Geoană. În Spania, Traian Băsescu a fost votat de 29.013 persoane, iar Mircea Geoană - de 6.758. În Republica Moldova s-a înregistrat cea mai mare diferenţă între cei doi candidaţi. Astfel, Băsescu a obţinut 11.572 de voturi, iar Geoană - doar 632. În SUA, 6.804 ştampile au fost puse pe candidatul susţinut de PD-L, iar 1.678 - pe cel al PSD. În Franţa, situaţia a fost următoarea: pentru Traian Băsescu s-au dus la urne 4.959, iar pentru Mircea Geoană - 1.324. În Marea Britanie, candidatul susţinut de PD-L a câştigat 4.701 voturi, iar cel susţinut de PSD - 1.258. Ierarhia s-a păstrat şi în Irlanda, unde 2.111 români au pus ştampila pe Băsescu, iar 341 - pe Geoană. (Monica Andrei Capatos)

×
Subiecte în articol: alegeri 2009