x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela a identificat adversarii maghiarilor din interiorul României

Marko Bela a identificat adversarii maghiarilor din interiorul României

29 Mar 2014   •   15:45
 Marko Bela a identificat adversarii maghiarilor din interiorul României

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat sâmbătă, la Odorheiul Secuiesc, unde a avut loc lansarea candidaţilor Uniunii pentru alegerile europarlamentare din luna mai, că adversarii comunităţii maghiare nu sunt românii, ci ignoranţa şi lipsa de solidaritate.

Marko Bela a afirmat că pentru comunitatea maghiară din România este extrem de important să fie reprezentată la Bucureşti şi la Bruxelles, pentru că în acest fel poate milita pentru drepturile ei şi pentru apărarea identităţii naţionale.

''Unii ar putea spune că românii sunt adversarii noştri. Poate că sunt adevărate aceste spuse, pentru că în ultimii ani am fost puşi de multe ori în postura de a ne confrunta cu reprezentanţii românilor pentru apărarea drepturilor noastre şi am avut meciuri cu ei. (...) Dar ţin să spun că nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranţa celor care ne spun că nu are sens să mergem la Bucureşti sau la Bruxelles să facem politică. (...) Ce rost are să mergem acolo, ce pot face câţiva oameni? Acesta este adevăratul adversar - lipsa de credinţă, ignoranţa şi lipsa de interes care ne spun că nu avem şanse'', a spus Marko Bela de la tribună, îndemnând membrii comunităţii maghiare să nu trateze cu indiferenţă alegerile şi să-şi exercite dreptul la vot. 

În context, el a menţionat că poate alta ar fi fost istoria maghiarilor dacă aceştia ar fi avut reprezentanţi în Europa în momentul în care Tratatul de la Trianon le-a pecetluit soarta. 

''De la Trianon încoace am tot pierdut. (...) Dar în 1989 ni s-a dat o nouă şansă de victorie. (...) Fără noi (UDMR-n.r) la Bucureşti nu ar fi fost posibilă aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani şi nici intrarea în Uniunea Europeană în urmă cu şapte ani. E nevoie de acel procent de 5-6% pentru ca România să meargă în direcţia corectă. (...) Când nu am fost reprezentaţi în Europa iată ce s-a întâmplat la Trianon. (...) Putea să se întâmple altfel, putea să fie altfel istoria. (...) De asta e important să fie la Bruxelles 1-2-3 oameni, dacă vom fi prezenţi nu se vor putea lua decizii împotriva noastră pentru că vom avea un cuvânt de spus'', a mai declarat Marko Bela, citat de Agerpres.

La festivitatea de lansare a candidaţilor UDMR pentru alegerile europarlamentare, care a avut loc la Sala sporturilor din Odorheiul Secuiesc, au participat circa 1.500 de persoane. Evenimentul, desfăşurat sub sloganul ''Transilvania în Europa'', a început cu intonarea imnului secuiesc şi cel al Ungariei şi s-a încheiat cu o binecuvântare creştinească rostită de călugărul franciscan Bojte Csaba şi imnul Uniunii Europene. 




 

×
Subiecte în articol: marko bela maghiari europarlamentare