x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MCV-ul pentru România, ridicat de Comisia Europeană. Schimbare majoră pentru țara noastră

MCV-ul pentru România, ridicat de Comisia Europeană. Schimbare majoră pentru țara noastră

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2022   •   16:43
MCV-ul pentru România, ridicat de Comisia Europeană. Schimbare majoră pentru țara noastră
Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană a propus ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România. Raportul din acest an arată că țara noastră îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din MCV și și-a atins angajamentele referitoare la reforma sistemului judiciar și la lupta împotriva corupției. 

MCV-ul a fost impus de Comisia Europeană în 2007, în urmă cu 15 ani, ca o precondiţie de aderare la Uniunea Europeană şi monitoriza modul în care ţara noastră respecta statul de drept, măsurile luate pentru a lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului judiciar. De acum înainte, monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept la nivelul Uniunii.

''Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (...) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept'', a explicat un oficial al executivului comunitar.

De acum încolo, Comisia nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, dar monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual al statului de drept. Evaluarea se va face în cadrul raportului anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca pentru toate statele membre.

Ciucă: Este vorba despre un examen al consolidării democrației și statului de drept în România

„Cred că va fi un semn de recunoaștere a faptului că țara noastră a făcut pași importanți și că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aici înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept”, spune Nicolae Ciucă despre posibilitatea ridicării MCV.

„Au fost demersuri conjugate la toate structurile pt a putea să ne coordonăm și cu stafful tehnic de la Comisiei și să putem prezenta toate datele necesare pentru clarificări, pentru că, până în acest moment, toate elementele care au fost în discuție și în analiză de aproape 15 ani au fost, din punctul nostru de venere, îndeplinite. Este vorba despre un examen al consolidării democrației și statului de drept în România și odată cu acest raport eu cred că va fi un semn de recunoaștere a faptului că țara noastră a făcut pași importanți și că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aci înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept și sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv”, spune premierul Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeană MCV romania