x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu: Nu există alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova decât parcursul european

Meleşcanu: Nu există alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova decât parcursul european

17 Ian 2019   •   22:50
Meleşcanu: Nu există alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova decât parcursul european

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a încurajat joi Guvernul de la Chişinău să ia toate măsurile necesare pentru avansarea parcursului european, subliniind că nu există alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova.

"Am convingerea fermă că nu există alternativă viabilă pentru viitorul democratic al Republicii Moldova decât parcursul european. Prin urmare, încurajez Guvernul Republicii Moldova să ia toate măsurile necesare pentru avansarea parcursului european şi implementarea reformelor în baza Acordului de Asociere cu UE, inclusiv realizarea acţiunilor necesare în perspectiva alegerilor parlamentare din februarie 2019, pentru asigurarea celor mai ridicate standarde democratice în desfăşurarea procesului electoral", a afirmat ministrul Teodor Meleşcanu.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, Teodor Meleşcanu a efectuat joi o vizită la Chişinău, la invitaţia ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, pentru a participa la festivitatea de marcare a Zilei Diplomatului în Republica Moldova.

În discursul susţinut cu această ocazie, ministrul Afacerilor Externe a evocat caracterul special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova şi a transmis un mesaj de susţinere a demersurilor diplomatice în direcţia consolidării perspectivei europene.

Teodor Meleşcanu a fost primit de prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi a avut o întrevedere cu Tudor Ulianovschi. Cu acest prilej, Meleşcanu a transmis un mesaj ferm de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, în conformitate cu Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a acesteia, confirmând interesul României pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare în numeroase domenii de interes comun.

"În context, ministrul Afacerilor Externe a evidenţiat prioritatea acordată promovării proiectelor de conectare ireversibilă a Republicii Moldova, prin România, la spaţiul european şi valorile UE, cu accent pe proiectele de interconectare în domeniul energetic şi al infrastructurii, precum şi în domeniul educaţiei, sănătăţii şi culturii, care au potenţialul real de a genera beneficii directe pentru îmbunătăţirea vieţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, a manifestat interesul României pentru consolidarea prezenţei investiţionale româneşti în Republica Moldova", precizează MAE.

Potrivit MAE, Meleşcanu a asigurat că, pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, toate aceste elemente se vor regăsi printre priorităţile României şi a evidenţiat prioritatea acordată demersului de consolidare a Parteneriatului Estic, în contextul aniversării a 10 ani de la lansarea acestuia şi împlinirii a cinci ani de la liberalizarea regimului de vize inclusiv pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova şi semnării Acordului de Asociere.

Totodată, ministrul afacerilor externe a avut la Chişinău o întrevedere cu reprezentanţi ai opoziţiei democratice proeuropene, prilej cu care a reiterat prioritatea strategică a României de susţinere a viitorului proeuropean şi democratic al Republicii Moldova, evidenţiind, din această perspectivă, deschiderea şi interesul României de a menţine dialogul cu toţi actorii politici din Republica Moldova care susţin agenda europeană.

În contextul vizitei la Chişinău, ministrul Teodor Meleşcanu a participat la o reuniune a ambasadorilor din statele membre UE, ocazie cu care a încurajat consolidarea relaţiei UE - Republica Moldova, subliniind angajamentul României, inclusiv din perspectiva deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, pentru sprijinirea eforturilor de reformă asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere cu UE, informează MAE.

AGERPRES

×