Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a respins, marţi, una dintre acuzaţiile din moţiunea simplă depusă împotriva sa conform căreia ar fi cerut mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim, afirmând că poziţia instituţională cu privire la acest subiect a rămas neschimbată.
"Mutarea ambasadei României la Ierusalim este un 'fake news', ca să nu spun o minciună grosolană. Aţi citat acolo că 'aţi anunţat domnule Meleşcanu că trebuie să ne mutăm ambasada la Ierusalim'. N-am spus aşa ceva. (...) Vă asigur că poziţia noastră este aceeaşi privind soluţia celor două state - Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate. În acelaşi timp aţi ridicat şi problema ambasadorilor în Belgia şi Israel. Vreau să vă dau o veste bună: ambasadorul României în Belgia a fost aprobat de preşedintele Iohannis. (...) În ceea ce priveşte ambasadorul în Israel, prima propunere am făcut-o în martie 2018, a doua propunere la sfârşitul anului 2018 şi până acum nu am obţinut niciun fel de răspuns", a declarat Meleşcanu la dezbaterea dezbaterea moţiunii simple cu tema "26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!".
El a dat o replică semnatarilor moţiunii şi în privinţa criticilor referitoare la lipsa unui demers pentru intrarea României în Schengen.
"În perioada mandatului meu, pentru prima oară România a primit acces la sistemul VIS - Sistemul de informaţii privind vizele şi la sistemul SIS (Sistemul Informatic Schengen - n.r.), care este un sistem specializat pentru schimbul de informaţii. Admiterea noastră din punct de vedere tehnic la aceste două sisteme a făcut ca România să fie de fapt un stat menbru Schengen şi se comportă ca atare", a explicat şeful diplomaţiei.
Moţiunea simplă "26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!", iniţiată de 34 de senatori PNL, USR şi PMP, a fost respinsă marţi în plenul Senatului.
În favoarea acesteia au votat 37 senatori şi 69 au fost împotrivă. Votul a fost electronic secret.
Iniţiatorii au susţinut, în textul moţiunii, dar şi în plen, că Meleşcanu a gestionat MAE şi a organizat alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai în străinătate ''în mod iresponsabil".
AGERPRES