x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mesaj european - Watson se alatura atacului anti-Stolo

Mesaj european - Watson se alatura atacului anti-Stolo

de Monica Iordache Apostol    |    12 Dec 2006   •   00:00
Mesaj european - Watson se alatura atacului anti-Stolo

In apararea PNL a sarit liderul liberalilor europeni, Graham Watson, care sustine si el, la unison cu liberalii romani, ca presedintele Basescu vrea sa le rupa partidul. Watson face si diferenta dintre Basescu si Tariceanu: primul a lucrat "in" si "cu" vechiul regim, pe cand al doilea reprezinta "ruptura cu trecutul".

Atacurile liderilor PNL la adresa partidului lui Stolojan, PLD, au fost preluate si de seful grupului liberal (ALDE) din Parlamentul European, Graham Watson. Deutsche Welle transmite ca Watson considera ca Traian Basescu l-a folosit pe Theodor Stolojan pentru a rupe PNL si ca PLD nu-si va gasi locul in grupul liberalilor europeni. Conform Deutsche Welle, preluat de Mediafax, Graham Watson a declarat ca, daca Partidul Liberal Democrat, initiat de Theodor Stolojan, ar face o cerere oficiala de afiliere la ALDE (grupul liberal-democratilor europeni), grupul va supune la vot o astfel de cerere.

APARTENENTA. "Este putin probabil sa primim o aplicatie din partea noului partid care ar apartine, de fapt, presedintelui Basescu. Presedintele Basescu poate fi caracterizat in multe feluri, dar in nici un caz liberal", considera insa Watson. In opinia sa, "ceea ce a reusit sa faca Basescu este sa-l foloseasca pe Stolojan pentru a rupe Partidul National Liberal". "PNL-ul este privit, in multe privinte, ca adversar al Partidului Democrat. Normal ca regret ce s-a intamplat, dar stiu ca PNL este, in continuare, pe calea cea buna si ca va reusi in final", afirma Graham Watson, citat de Deutsche Welle.

RUPTURA. Watson nu crede ca Tariceanu ar fi prizonierul lui Dinu Patriciu si ca este un mod de atac pe care presedintele Basescu l-a gasit impotriva premierului. Exista, in opinia liderului ALDE, o diferenta fundamentala intre cei doi lideri. "Diferenta fundamentala este ca presedintele Basescu a lucrat «in» si «cu» vechiul regim comunist. Domnul Tariceanu - nu. De aceea, este primul-ministru al Romaniei si va ramane asa, fiindca romanii stiu ca trebuie sa o rupa cu trecutul. Domnul Tariceanu reprezinta aceasta ruptura", apreciaza Watson. Pe de alta parte, Graham Watson este de parere ca liderul PC, Dan Voiculescu, "joaca un rol interesant in politica romaneasca, iar mandatul pe care l-a primit de la oameni prin vot trebuie respectat". Liderul liberalilor europeni a conchis ca Guvernul roman trebuie sa-si continue activitatea cat timp va avea majoritate parlamentara si ca numai premierul poate sa decida organizarea anticipatelor.

TARICEANU: "INTEGRARE, NU ANTICIPATE"
Premierul Tariceanu va sustine alegerile anticipate cand va constata ca in Parlament nu mai exista o majoritate favorabila Guvernului, desi in prezent Executivul nu se mai poate baza pe asa ceva. "Cei care vor anticipate sa spuna. Eu am spus ca in masura in care am sa constat ca in Parlament nu mai exista o majoritate, sigur ca atunci va trebui sa facem anticipate. Dar revin si spun ca interesul principal al Romaniei in acest moment nu este cum sa organizam anticipate mai repede, ci sa ne gandim ce facem dupa integrare. Romania nu are nevoie de doi ani in sus si doi ani in jos sa ne jucam de-a politica. Eu cred ca Romania si romanii au nevoie de politica serioasa si responsabila, iar cei care se preocupa de astfel de jocuri nu dau dovada decat de o iresponsabilitate si o imaturitate care pe mine ma ingrijoreaza", a spus Tariceanu.

×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic watson graham watson