x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Misterul candidatului PSD la prezidenţiale

Misterul candidatului PSD la prezidenţiale

de Gabriela Antoniu    |    24 Ian 2019   •   09:15
Misterul candidatului PSD la prezidenţiale
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Confruntat cu un Klaus Iohannis care a furat startul anunţându-şi încă de anul trecut candidatura la prezidenţialele din 2019 şi cu şanse reale de a coagula în jurul său principalele partide de dreapta, PSD încă mai caută candidatul care, după aproape 20 de ani, să-i readucă în portofoliu funcţia de preşedinte al României.

Ultima dată când PSD a câştigat alegerile prezidenţiale a fost în decembrie 2000, când Ion Iliescu l-a învins în turul al doilea pe fostul lider PRM, CV Tudor. De atunci, candidaţii PSD – Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta - au ajuns în finala pentru Cotroceni, dar nu au câştigat-o.

Chiar dacă preşedintele Iohannis a anunţat încă din iunie anul trecut că va candida pentru un nou mandat, PSD nu s-a grăbit să-i găsească un contracandidat. Iar motivele neoficiale au fost că nu are un astfel de candidat, în condiţiile în care liderul partidului, Liviu Dragnea, are o condamnare la activ în dosarul Referendumul şi nu poate fi desemnat, sau că are un candidat - dar nu vrea să fie expus prea devreme tirurilor presei şi adversarilor politici. Un candidat cu şanse era Gabriela Firea, dar care în urma puciului din PSD, a căzut în dizgraţie.

 În plus, alianţa cu ALDE a deschis discuţiile despre posibilitatea unui candidat comun, inclusiv Călin Popescu Tăriceanu

Pe parcurs au apărut şi informaţii că PSD ar opta pentru un candidat din afara partidului, un nume intens vehiculat fiind cel al actualului preşedinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop. La sfârşitul anului trecut, cu câteva zile înainte de Revelion, o declaraţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, nu lămurea nici pe departe lucrurile. „Pentru prezidenţiale targetul nostru este ca viitorul preşedinte să fie un candidat din partea PSD-ALDE. Intenţionez să ajungem într-un timp rezonabil şi eu, şi dl Tăriceanu la concluzia că trebuie să fie un candidat unic, şi după momentul acela vedem cine are mai mari şanse. Nu resping nicio variantă, nici cu mine, nici cu domnul Tăriceanu, nici cu altcineva, pentru că domnia lui Iohannis trebuie să înceteze”, a declarat Dragnea.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, lămureşte parţial misterul. Nu spune cine va fi candidatul, dar explică de ce a tăcut atât partidul. „În 15 februarie, terminăm analiza pe care o facem de aproximativ patru luni. Am lansat în teritoriu la nivelul fiecărei localităţi această analiză, o muncă de Sisif, pe care am făcut-o cu cetăţenii României pentru a vedea exact care este cea mai bună variantă. Candidat PSD separat, candidat separat ALDE sau candidat PSD-ALDE. Pe 15 februarie ne uităm la toate rezultatele finale, la toate analizele din toate judeţele, din tot teritoriul. Vom avea cel mai mare sondaj pe care l-a avut cineva vreodată în acest sens, după care vom lua o decizie”, a declarat Ştefănescu, marţi seara, la Braşov.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi hotărât să candideze la alegerile prezidenţiale din acest an, indiferent dacă va fi susţinut sau nu şi de PSD. Întrebat recent când îşi lansează candidatura, a spus că un astfel de anunţ se face după consultări în PSD şi ALDE şi “în funcţie de cel care oferă cele mai bune şanse pentru câştigarea viitorului mandat prezidenţial".

Varianta Viorica Dăncilă

Pe lângă candidaturile lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Aurel Pop şi a Gabrielei Firea, s-a mai vehiculat şi varianta Viorica Dăncilă. Conform sociologului Barbu Mateescu, punctul tare al acestei candidaturi este “că e un om autentic din partid, foarte plăcută de membrii şi votanţii PSD, drăguţă cu toată lumea, cu care se poate vorbi despre boli, seriale şi copii, care nu condiţionează nimic de şpagă şi care în genere e inofensivă, dar te face să te simţi bine când pleci din sediul acelei instituţii”. În opinia sociologului, punctul slab al Vioricăi Dăncilă e că nu se situează la “nivelul funcţiei actuale, darămite a unei candidaturi”. Barbu Mateescu mai spune că Viorica Dăncilă ar fi susţinută de Liviu Dragnea. “Dacă ea pierde, e vina ei. Dacă ea câştigă, e merită partidului şi al preşedintelui său care au făcut o campanie foarte bună şi demnă de lăudat”, susţine sociologul.

Şansele lui Dragnea

Fostul premier şi lider al PSD Victor Ponta susţine că Liviu Dragnea va fi candidatul social-democraţilor pentru alegerile de la sfârşitul anului, fie că doreşte, fie că nu. Ponta nu-i dă însă nicio şansă. „Eu nu cred că domnul Liviu Dragnea ajunge în finală. În mod normal, Klaus Iohannis ar trebui să intre în turul doi cu candidatul PSD, oricare ar fi acela. Dar fiind vorba de Dragnea, eu nu-i dau şanse în turul doi”, a declarat Ponta. Nici liderul UDMR nu-i dă şanse candidatului PSD. Kelemen Hunor s-a declarat convins că Iohannis va obţine al doilea mandat, cu condiţia ca fostul premier Dacian Cioloş să nu candideze. În opinia sa, dacă Cioloş va candida şi va câştiga, „am avea o mare problemă”.

 

×
Subiecte în articol: candidat psd prezidentiale