Președintele Klaus Iohannis grăbește lucrurile cu privire la parcurgerea etapelor procedurale cu privire la asumarea răspunderii Guvernului pe legea de modificare a legii electorale și convoacă o sesiune extraordinară a Parlamentului. Președintele le-a cerut aleșilor să vină din vacanță, săptămâna viitoare, pentru ca premierul Ludovic Orban să prezinte în plen proiectul asumării până la finalul lunii ianuarie. Calendarul a fost aprobat deja, pe 29 ianuarie urmând ca asumarea să se producă, iar pe 1 februarie PSD va depune moțiunea de cenzură. Surse politice afirmă că, în fapt, chiar dacă PNL este dezavantajat de revenirea la alegerea primarilor în două tururi, planul este ca acest deziderat să se realizeze, cu orice preț, pentru a distruge „fabrica de voturi a PSD” din teritoriu.
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților au primit, ieri, scrisoarea președintelui României, prin care Klaus Iohannis a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului și au decis ca până pe 27 ianuarie să se depună amendamente la proiectul legii de alegere a primarilor în două tururi de scrutin, urmând ca prezentarea și așa-zisa dezbatere a asumării răspunderii Guvernului pe acest subiect să aibă loc în data de 29 ianuarie. Tot atunci, Camera Deputaților va dezbate proiectul de lege privind anularea pensiilor speciale. PSD, care a anunțat, prin vocea președintelui interimar, Marcel Ciolacu, dar și a Liei Olguța Vasilescu, că a adunat semnăturile necesare, are la dispoziție, după această dată, trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.
Marcel Ciolacu a precizat că toți parlamentarii social-democrați au semnat textul moțiunii și că UDMR va susține, prin vot, căderea Guvernului Orban. Din calculele lui Marcel Ciolacu, pentru trecerea moțiunii ar mai fi nevoie de șapte voturi, în condițiile în care, aritmetic, parlamentarii PSD și UDMR însumează cu cinci persoane mai puțin decât minimumul necesar trecerii moțiunii de cenzură.
Dacă CCR se opune, nu este exclusă o Ordonanță Surse politice devoalează planul care stă în spatele deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pe această chestiune, cu riscul depunerii și trecerii unei moțiuni de cenzură. Dacă moțiunea trece și cade Guvernul, Ludovic Orban va rămâne premier interimar până la desemnarea unui nou prim-ministru. În eventualitatea în care două propuneri de premier consecutive vor cădea la vot, se vor organiza alegeri anticipate, cu Orban la butoanele Palatului Victoria. Dacă au loc aceste alegeri parlamentare anticipate odată cu alegerile locale, PNL mizează pe un scor mare, care să-i permită formarea guvernului și a unei noi majorități parlamentare.
În schimb, dacă moțiunea de cenzură nu trece, atunci, teoretic, legea privind alegerea primarilor în două tururi va fi adoptată. Nu însă și aplicabilă, deoarece există două decizii ale CCR și o recomandare a Comisiei de la Veneția care se opun modificării legii electorale cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri. Caz în care CCR poate trânti legea. Surse politice arată că, și în acest scenariu, Guvernul ar putea emite o Ordonanță de Urgență pe aceeași temă, chiar în „buza” alegerilor locale, iar controlul de constituționalitate declanșat ulterior nu ar putea fi finalizat decât după consumarea alegerilor.
Dovada că PNL nu joacă în același „film” cu USR
Premierul Ludovic Orban, a declarat, ieri, în urma ședinței Biroului executiv, chestionat despre oferta USR-PLUS pentru PNL de a trimite un candidat comun pentru alegerile locale, că Alianța ar trebui să-și rezolve problemele interne întâi, apoi „să lanseze apeluri”. „noi avem propria procedură de desemnare a candidatului, fiecare are propria procedură de desemnare, întâi să-și rezolve problemele interne, după aia să lanseze apeluri”, a spus premierul ludovic orban, întrebat de solicitările USR-PLUS pentru un candidat comun de dreapta la alegerile locale. liderul PLUS, Dacian Cioloș, a afirmat, vineri, că dacă PNL dorește să susțină un candidat propriu la alegerile pentru Primăria Capitalei, ar trebui să-l prezinte în spațiul public și nu la „masa tocmelilor”. Cioloș a explicat că momentan USR-PLUS își prezintă candidații în faza de precampanie. Premierul Ludovic Orban a declarat că PNL a decis data de 1 martie termen-limită pentru desemnarea candidaților la locale, atât în București, cât și în celelalte municipii. el a spus că în cadrul sondajului intern vor fi analizați și candidați din afara PNL.
Proiect cu victime colaterale asumate
Calculele politice arată că alegerile primarilor în două tururi dezavantajează, în egală măsură, atât PSD, cât și PNL, favorizând, în principal, USR. Progresiștii sunt singurii care, în două tururi, ar putea atrage voturi în marile orașe, dezavantajând, pe alocuri, chiar primarii liberali în funcție, care candidează pentru încă un mandat. Însă acest risc este asumat chiar de la Palatul Cotroceni, iar planul este acela ca, în schimbul sacrificării unor primari din interiorul propriului partid, vor reuși să lase fără cei mai mulți primari Partidul Social Democrat.
Se știe că cele mai multe voturi ale PSD vin din zonele unde există primari PSD. odată „exterminați” primarii, nu mai există nici votul pentru PSD în perspectiva alegerilor parlamentare, conform acestui plan. Ludovic Orban se dă de gol în acest sens, afirmând, la sfârșitul săptămânii trecute, că nu a emis un OUG pe alegerile primarilor în două tururi, deoarece știa că CCR va declara neconstituțional un asemenea demers. Ieri, președintele Klaus Iohannis a precizat că, în concepția lui, există două variante pentru acest an: fie alegeri parlamentare anticipate, fie guvern liberal, orice altă variantă fiind exclusă, din punctul său de vedere. Tradus, acest lucru înseamnă că, și dacă Guvernul Orban va fi demis, la începutul lunii februarie, prin moțiune de cenzură, Iohannis va propune tot un premier liberal. Cel mai probabil, tot pe Ludovic Orban. Chiar dacă prima propunere va pica, a doua va trece, de teama unora dintre parlamentarii PSD, ALDE, PMP și Pro România că dacă se dizolvă Parlamentul, nu vor mai „pupa” un nou mandat. Astfel, instalat un nou guvern liberal, până în alegerile locale, va trece, prin OUG, legea privind alegerile în două tururi, Iohannis sperând că, până în toamnă, PNL să își refacă eventualul deficit de imagine generat de derularea acestui proiect.