x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Morman de bani pentru Băsescu. Bercea Mondial susţine că şeful statului era destinatarul mitei intermediate de Mircea Băsescu pentru eliberarea sa

Morman de bani pentru Băsescu. Bercea Mondial susţine că şeful statului era destinatarul mitei intermediate de Mircea Băsescu pentru eliberarea sa

25 Sep 2014   •   19:33
Morman de bani pentru Băsescu. Bercea Mondial susţine că şeful statului era destinatarul mitei intermediate de Mircea Băsescu pentru eliberarea sa
Sursa foto: CHRISTIAN SILVA/JURNALUL NATIONAL

Apar noi acuzaţii în uriaşul scandal de corupţie privind eliberarea din arest a interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în care a fost arestat preventiv fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, scrie Lumea Justiţiei. De data aceasta acuzaţiile lui Bercea Mondial sunt îndreptate direct către şeful statului: banii care i-ar fi dat lui Mircea Băsescu erau destinaţi în realitate preşedintelui României: “Pentru Băsescu. Pentru Traian, nu pentru Mircea. Păi, de la mine. Ce, el nu ştie?... Milioane”, a spus Bercea Mondial. El a fost adus ieri dimineaţă la Curtea de Apel Piteşti, unde s-a judecat contestaţia depusă de Sandu Anghel împotriva mandatului de arestare preventivă primit în dosarul în care este acuzat că ar fi încercat să mituiască un gardian pentru a introduce un telefon mobil în Penitenciarul Colibaşi, dar şi contestaţia fiicei lui Bercea, Izaura Anghel, împotriva deciziei de arestare la domiciliu. “Mi-a astupat gura cu dosarul ăsta”

La ce bani se referă Bercea Mondial nu este foarte clar. Este posibil ca acuzaţiile interlopului să privească banii daţi pentru scoaterea sa din arest. În acest caz, după cum se ştie, 600.000 de euro ar fi fost daţi lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, fratele preşedintelui recunoscând că i-a fost pus “un morman” de bani în braţe. Totuşi, la fel de posibil este ca Bercea Mondial să se refere la alte sume de bani. Asta întrucât, cu două zile în urmă, Sandu Anghel a susţinut că “saci cu euro” au ajuns în Portul Constanţa şi că dosarul în care este acuzat de dare de mită este făcut tocmai pentru a nu vorbi despre acest lucru: “Ăsta-i un şantaj al lui Băsescu să nu fac denunţul, sacii de euro care mergeau în port la Constanţa. Mi-a astupat gura cu dosarul ăsta”.

Apărătorul lui Bercea Mondial, avocatul Pavel Abraham, a explicat că deocamdată nu există elemente suficiente pentru a formula un denunţ. Abraham a ţinut să precizeze însă că Sandu Anghel i-a dat asigurări că deţine dovezi care să susţină acuzaţiile sale, precum declaraţii de martor şi înregistrări audio-video. “Am deocamdată elemente care nu pot susţine foarte serios un asemenea proiect de denunţ, dar sigur am asigurări că deţine dovezile necesare. Le-a indicat şi pe măsură ce acestea se vor dovedi a fi veridice, ne vom strădui să le dăm forma juridică corespunzătoare pentru a susţine eventualele acuzaţii. O să discut din nou cu domnul Sandu Anghel şi a rămas să-mi precizeze pe parcurs dovezile pe care le are, care ar fi constituite din declaraţiile unor martori, din înregistrări audio-video”, a declarat Abraham.

Sunt vizaţi şi membri PDL


La finalul şedinţei, care a fost una secretă, avocatul Pavel Abraham a declarat că Bercea Mondial a făcut trimiteri directe la preşedintele Traian Basescu, la membri ai PDL, dar şi la alte două persoane extrem de importante din România: “A făcut trimiteri directe la preşedintele României, la o serie de funcţionari publici din PDL”. De asemenea, potrivit lui Abraham, Sandu Anghel a făcut trimiteri la “o vizită la Craiova”, făcută de Traian Băsescu ocazie cu care preşedintele s-ar fi întâlnit cu Bercea, precum şi la “o întâlnire la Gara de Nord cu anumite persoane”. În plus, inculpatul a făcut trimitere “inclusiv la o persoană din anturajul foarte apropiat” al preşedintelui, alta decât Mircea Băsescu.

“Eu nu-mi permit, fără probe temeinice, numai pe afirmaţii, să plasez vinovăţii asupra unor personalităţi. (...) Aceste lucruri le-am spus cât am putut eu de împachetat, ca să mă exprim mai popular, astfel încât să transmit şi mesajul acestui om, pentru ca publicul să afle starea de nemulţumire şi faptul că face trimiteri la locuri, momente, persoane concrete”, a spus avocatul.

Întrebat dacă instanţa s-ar putea autosesiza în urma afirmaţiilor făcute de Sandu Anghel, apărătorul său a explicat că eventual procurorul aflat în sală ar putea face acest lucru, dar cel mai probabil o anchetă în acest caz va începe în urma unui denunţ. “Denunţul se va face dacă va fi cazul şi dânsul (Sandu Anghel – n.r.) m-a asigurat că va face acest lucru, cu probele aferente pentru ca să se poată face cercetări. Instanţa a fost sesizată cu un anumit lucru şi ea trebuie să se mărginească la acest lucru, chiar dacă a făcut aprecierile în instanţă”, a spus Abraham, citat de Agerpres.

Fapte grave, cu urmări penale

În opinia sa, faptele la care a făcut referire Sandu Anghel sunt foarte grave, iar dacă vor exista probe, persoane cu funcţii importante ar putea fi urmărite penal. “După experienţa mea, sunt fapte deosebit de grave, care sunt conturate în anumite limite chiar prin lucrurile care s-au făcut până acum. Unele s-au concretizat, cu ce s-a întâmplat cu domnul Mircea Băsescu, iar altele ar putea fi concretizate şi în ce-l priveşte pe domnul Anghel Sandu. (...) Ceea ce a afirmă dânsul s-a făcut cu persoane, cu documente, iar în acest context o anchetă serioasă poate pune în lumină faptele acestea, care după părerea mea, dacă s-au consumat de această manieră, intră sub incidenţa legii penale, iar persoane importante, cu funcţii importante, ar crea o imagine negativă societăţii româneşti. Dar, ne-am obişnuit deja”, a spus avocatul Abraham. El a adăugat că printre cei acuzaţi de inculpat nu se află candidaţi la preşedinţie, ci doar şefi ai unor partide.
Completul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Piteşti a rămas ieri  în pronunţare asupra contestaţiilor lui Bercea Mondial şI a fiicei sale Izaura. Sandu Anghel şi Izaura Anghel sunt acuzaţi că au încercat să mituiască un agent de la Penitenciarul Colibaşi, pentru a introduce un telefon mobil în închisoare. În cazul lui Sandu Anghel, unul din argumentele aduse în favoarea sa a fost acela că ar fi putut fi provocat să comită faptele de care este acuzat. În cazul Izaurei Anghel, apărarea a solicitat înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

×