x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moţiunea este constituţională

Moţiunea este constituţională

de Monica Iordache Apostol    |    12 Oct 2009   •   00:00
Moţiunea este constituţională
Sursa foto: /Agerpres
UPDATE Curtea Constituţională a decis că moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Boc este constituţională, sus'in surse citate de Antena3.

În urma acestei hotărârii, moţiunea de cenzură urmează să fie dezbătută şi votată mâine în Parlament .

Crin Antonescu, preşedintele PNL, declarat că absenţa parlamentarilor liberali sau votul împotriva moţiunii de cenzură va fi sancţionat cu excluderea din partid.
Liderul liberal a anunţat că PNL va vota la vedere.


Curtea Constituţională (CC) dezbate azi moţiunea de cenzură "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR şi semnată şi de câţiva parlamentari PSD. Este prima moţiune care ajunge la judecata CC, trimisă fiind de PD-L, care a reclamat faptul că e semnată de aceiaşi parlamentari care au semnat şi moţiunea depusă în urma asumării răspunderii guvernamentale pe legile educaţiei, salarizării bugetarilor şi restructurării agenţiilor, deşi Constituţia ar interzice-o.

Constituţia prevede că "dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114". Pedeliştii au susţinut că liberalii şi udemeriştii care au semnat luna trecută moţiunea intitulată "Guvernul PD-L-PSD a hotărât: «Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost»", şi care a fost respinsă, nu mai au dreptul să-şi pună semnătura şi pe moţiunea "11 împotriva României", care nu este legată de nici o procedură de asumare a răspunderii.

De partea cealaltă a baricadei, liberalii şi pesediştii spun că moţiunea anterioară se încadrează în categoria excepţiilor, încheind procedura de asumare a răspunderii, şi nu are nici o legătură cu "11 împotriva României". În urma acestei diferenţe de interpretare, Curtea Constituţională va judeca azi dacă moţiunea este sau nu conformă cu Legea fundamentală. Dacă va fi declarată neconstituţională, din cauza semnăturilor, autorii vor fi nevoiţi să o retragă din Parlament. Dacă este conformă cu Constituţia, va fi dezbătută şi votată mâine, marţi, 13 octombrie, începând cu ora 10:00 dimineaţa.

ANASTASE SE TEME DE NĂSTASE
Preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, spune însă că e convinsă că moţiunea de cenzură se va dezbate şi se va vota marţi, "pentru că tot ceea ce au făcut cei din PSD, susţinuţi de cei din PNL, în ultima perioadă, confirmă faptul că nu îi interesează nici de legile în vigoare, nici de Constituţie, şi în final nici de oameni, pentru că au un plan bine stabilit pe care vor să îl pună în aplicare".

"Planul acesta se conturează destul de clar. Pe de o parte, a pornit de la ieşirea PSD-ului de la guvernare, moment în care în interiorul PSD-ului a intervenit un fel de isterie, pe care PSD-ul acum încearcă să o transfere din partid în stat. Şi-au propus să suspende preşedintele Camerei, probabil că cel nou delegat în perioada suspendării va fi chiar domnul Adrian Năstase", a susţinut Anastase.

Preşedinta Camerei Deputaţilor mai susţine că intenţia PSD şi PNL este "să creeze un haos în care ultima etapă să fie, probabil, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu". Liderul PSD, Mircea Geoană, îşi exprima ieri speranţa să poată constata, cu ocazia moţiunii de cenzură, existenţa unei noi majorităţi în Parlament, care să propună un nou Executiv, format din "buni specialişti". Întrebat cu cine va forma PSD majoritatea, Geoană a răspuns că, potrivit discuţiilor purtate până acum, cu PNL.



Guvernul Boc se pregăteşte de demisie
PDL ia în calcul posibilitatea ca premierul şi miniştrii să demisioneze în cazul în care Curtea Constituţională va respinge sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură care urmează să fie votată marţi de Parlament, au declarat pentru MEDIAFAX surse democrat-liberale.

Potrivit surselor citate, Cabinetul Boc este pregătit să îşi dea demisia în cazul în care Curtea Constituţională va considera că demersul Opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură este constituţional.
Democrat-liberalii apreciază că aceasta ar fi cea de-a doua moţiune de cenzură din actuala sesiune depusă de aceeaşi semnatari, după cea privind asumarea răspunderii pe legile reformei, ceea ce, în opinia lor, este neconstituţional.




"Este de preferat ca Guvernul să îşi dea demisia, în semn de protest faţă de această încălcare a a Constituţiei, decât să pice în Parlament", au declarat sursele citate.
În cazul demisiei Guvernului, democrat-liberalii se aşteaptă ca preşedintele Traian Băsescu să îl nominalizeze pentru funcţia de premier tot pe Emil Boc, deşi structura Guvernului ar putea fi eventual modificată.

Curtea Constituţională ia în discuţie, astăzi, sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură PNL-UDMR, cu o zi înaintea datei programate pentru dezbaterea şi votarea în Parlament a documentului Opoziţiei.
Liberalii au depus, în 6 octombrie, la Parlament moţiunea de cenzură intitulată "11 împotriva României". Moţiunea este semnată de parlamentarii PNL, UDMR şi de şapte reprezentanţi ai PSD. Textul moţiunii a fost citit, joi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, dezbaterea şi votul urmând să aibă loc marţi.

Parlamentarii PDL au trimis, joi, la Curtea Constituţională, sesizarea de neconstituţionalitate privind iniţierea moţiunii de cenzură de către aceiaşi parlamentari care au semnat şi moţiunea de cenzură precedentă. Documentul a fost elaborat de parlamentarii jurişti din PDL, în urma disputei din plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

În opinia democrat-liberalilor, semnatarii moţiunii de cenzură depuse de PNL şi UDMR după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectele de lege privind salarizarea unică, educaţia şi reorganizarea agenţiilor nu mai pot semna o altă moţiune în aceeaşi sesiune.
Conform articolului 113, alineatul 4 din Constituţie, dacă o moţiune de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului.

Punctul de vedere al PDL a fost respins de parlamentarii PNL, PSD şi UDMR, care au arătat că interdicţia se aplică pentru două moţiuni de cenzură iniţiate fără ca acestea să fie urmarea angajării răspunderii Guvernului.
Reprezentanţii celor trei partide afirmau că prevederile constituţionale nu interzic semnarea mai multor moţiuni de cenzură de aceiaşi parlamentari, dacă moţiunile respective sunt urmare a angajării răspunderii Guvernului.

PNL şi UDMR au iniţiat o moţiune de cenzură luna trecută, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea salarizării unice, moţiune respinsă.
Constituţia prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui, prevede Constituţia.
  • Mediafax

×