x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Munca, sticla și Viorica: PSD în chinurile remanierii

Munca, sticla și Viorica: PSD în chinurile remanierii

de Gabriela Antoniu    |    11 Oct 2018   •   08:12
Munca, sticla și Viorica: PSD în chinurile remanierii

Mult promisa remaniere guvernamentală după puciul eşuat din PSD începe cu scandal. Fiecare ministru va fi evaluat atât la Guvern, cât şi în partid. Apariţia pe sticlă şi ratingul se numără printre criteriile de care va atârna soarta fiecărui ministru, alături de îndeplinirea programului de guvernare. Evaluarea în PSD va fi făcută de secretarul general adjunct Codrin Ştefănescu, motiv de nemulţumire pentru baronii PSD. O casetă cu înregistrări incendiare i-a luat-o înainte lui Ştefănescu: Dănuţ Andruşcă de la Economie a fost deja evaluat şi etichetat drept “cel mai idiot ministru”.

Marea supărare legată de remanierea guvernamentală vine acum nu din partea puciştilor, ci a baronilor PSD care l-au susţinut pe Liviu Dragnea în timpul puciului. Ei îşi văd oamenii susţinuţi în Guvern la mâna lui Codrin Ştefănescu, pe care îl consideră un executant al ordinelor lui Liviu Dragnea.

Codrin Ştefănescu face parte dintr-un grup de lucru special înfiinţat la nivelul conducerii PSD pentru pentru “gestiunea resursei umane din partid si analiza periodica a inceplinirii programului de guvernare”, după cum afirma Dragnea la sfârşitul lunii septembrie. Din acest grup mai fac parte alte 11 persoane: Doina Pană, Dragoş Benea, Marian Oprişan, Nicolae Bădălau, Constantin Rădulescu, Laurenţiu Nistor, Marius Dunca şi Gabriel Zetea. Iniţial, Dragnea a anunţat că grupul lui Codrin Ştefănescu “nu se va ocupa de evaluarea miniştrilor, acţiune de care se ocupă doar doamna prim-ministru, ci doar de a verifica în mod constant şi de a informa periodic BPN şi pe doamna prim-ministru despre stadiul indeplinirii programului de guvernare”.

După anunţul privind înfiinţarea grupului, Doina Pană a declarat că majoritatea propunerilor legate de acest grup au venit de la Liviu Dragnea inclusiv nominalizarea lui Nicolae Bădălau, aflat de partea puciştilor.

Declaraţia Doinei Pană confirmă temerile baronilor PSD că Ştefănescu este executantul ordinelor lui Dragnea.

De altfel, Codrin Ștefănescu a declarat pentru un site de ştiri că sunt trei tipuri de evaluări, iar grupul celor 11 va face o evaluare legată de prestația mediatică a miniștrilor. ”A treia evaluare pe care o face tot partidul este legată de promovarea mesajelor către mass media. Câte conferințe de presă au făcut, care a fost ratingul, câte comunicate de presă au dat, la câte întrebări au răspuns din partea mass media, la câte emisiuni au participat, cu grafice, și au explicat ce au făcut. Toată această monitorizare de media merge tot la primul ministru, care va avea trei dimensiuni: analiza pe care o face singură, analiza programului de guvernare făcută de partid și analiza pe presă. Premierul vine cu concluzia în CEX și discutăm pe fiecare în parte”, a spus Ştefănescu.

El a arătat că o altă evaluare o face premierul Dăncilă la Guvern. “A doua evaluare o facem la partid pe tot ce înseamnă programul de guvernare, vedem toate schemele și graficele. Noi avem măsurile pe săptămâni, nu pe luni. Miniștrii explică de ce au întârziat, de ce o anumite măsură sau lege a fost întârziate. Unele se justifică, actele nu. Această evaluare de la partid pleacă la primul-ministru”, a mai spus Codrin Ştefănescu.

Şi Liviu Dragnea a recunoscut într-o declaraţie la România Tv că, de fapt, grupul special se ocupă de evaluarea miniştrilor. "Se lucrează la această evaluare, doamna prim-ministru a decis asta, nu ştiu cui a cerut să facă evaluarea, dar şi colegii noştri din Comitetul Executiv Naţional de la PSD au şi ei propria evaluare. Pe lângă alte lucruri, o calitate obligatorie pe care trebuie să o aibă un ministru este comunicarea, pentru că foarte mulţi au spus că este o glumă, şi doamna prim-ministru le-a spus mereu că trebuie să comunice, dar nu pentru că este o dorinţă aşa, fără argumente. Românii au nevoie să fie informaţi, este obligatoriu să îi informezi pe români pentru că pentru ei guvernezi. (...) Dacă tu nici măcar comunicarea nu eşti în stare să o gestionezi, înseamnă că ai o problemă. Orice ministru, în orice guvern din lume, care se doreşte să fie performant, trebuie să comunice, clar şi de câte ori este nevoie", a spus liderul PSD.
 

Andruşcă ameninţă cu tribunalul

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, ameninţă că îl dă în judecată pe vicepreşedintele PSD, Adrian Ţuţuianu. Motivul este o înregistrare dintr-o şedinţă cu primarii în care Tuţuianu spune despre Andruşcă că este “cel mai idiot ministru”, “atât de prost încât nu poate asculta mai mult de 5 minute când vorbeşte cineva cu el", iar singura legătura a acestuia cu economia este faptul că "a avut o vulcanizare". Ulterior, vicepreşedintele PSD a susţinut că declaraţiile au fost trunchiate. “Aştept să mă lămuresc în legătură cu acest lucru înainte de a-l da în judecată”, a declarat Andruşcă. Ieri, Ţuţuianu a negat că expresiile îi aparţin, dar a admis că Andruşcă, „nu este potrivit” pentru funcţia de ministru. “Dacă dânsul vrea să facă un asemenea gest, vă asigur că voi merge în instanţă, ştiu să mă apăr, sunt avocat de meserie şi ştiu foarte bine ce vorbesc”, a declarat Ţuţuianu.

Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea spune că nu împărtăşeşte limbajul folosit în înregistrările cu Ţuţuianu. “Aşa păţesc dacă au început să se înregistreze unii pe altii, se înregistrează se dau în presă. Aş vrea să nu generalizăm, ca dacă s-ar fi vorbit aşa în partid ar fi ieşit şi alte înregistrări", a declarat Dragnea. El a refuzat să mai facă alte comentarii pe tema înregistrărilor cu Ţuţuianu. "Nu sunt analist nici politic, nici lingvistic. Le vom discuta in Comitetul Executiv", a mai spus Dragnea.

Rovana Plumb

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a evitat ieri să spună clar dacă vicepreşedintele PSD Adrian Ţuţuianu ar trebui sancţionat pentru criticile aduse ministrului Economiei, Dănuţ Andruşcă. "PSD este un partid deschis, democratic, există puncte de vedere, opţiuni. Dacă în Comitetul Executiv se ia o decizie cu o majoritate de voturi sau unanimitate, acea decizie se respectă", spus Rovana Plumb.

Cătălin Rădulescu

Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, crede că Ţuţuianu şi-a dat arama pe faţă." În loc fiecare să îşi vadă de treaba lui în continuare, alţii au alte preocupări, să jignească, să meargă în teritoriu, să jignească partidul, să jignească conducerea, colegii miniştri. Ăştia sunt oamenii, calitatea umană, nu am ce să le fac. Într-un partid mare, cum spunea cineva, sunt tot felul de oameni, unii care se cred mai deştepţi decât alţii şi e bine că îşi dau arama pe faţă", a spus Rădulescu.

Deşi contestat în interiorul PSD, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a primit ieri, practic, un vot de încredere din partea deputaţilor colegi de partid. Moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Economiei, intitulată ”Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România! a fost respinsă cu 103 voturi "pentru", 146 "împotrivă" şi 9 abţineri. La debaterile de luni, ministrul Economiei a susţinut că textul moţiunii este copiat şi "presărat cu şobolăneli".

Codrin Ştefănescu face parte dintr-un grup de lucru special înfiinţat la nivelul conducerii PSD care verifica prestaţia fiecărui ministru în relaţia cu presa

 

×