x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Năstase l-a reclamat pe Băsescu la CSM. Fostul premier îl acuză pe preşedinte că a afectat independenţa justiţiei

Năstase l-a reclamat pe Băsescu la CSM. Fostul premier îl acuză pe preşedinte că a afectat independenţa justiţiei

de Veronica Micu    |    20 Ian 2014   •   13:29
Năstase l-a reclamat pe Băsescu la CSM. Fostul premier îl acuză pe preşedinte că a afectat independenţa justiţiei

Adrian Năstase a sesizat, astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu în dimineaţa zilei în care instanţa a dat decizia în dosarul "Zambaccian". Informaţia a fost postată pe site-ul fostului premier.

"În dimineața de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 și 12, Președintele României, Traian Băsescu a afirmat “Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dizlocat", se arată în sesizarea postată pe site-ul fostului premier Adrian Năstase.

"Întâmplător sau nu, la ora 16.30, Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionuț Matei, a pronunțat sentința în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupție, fapte pentru care am fost achitat prin penală nr. 474 din 30 martie 2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală în dosarul nr.3862/1/2010.

Vă rog să constatați că Președintele României a făcut o afirmație, în contextul în care dosarul era nefinalizat, afectând, în acest fel, independența justiției.

Din comentariul public al președintei Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, din ziua de 16 ianuarie 2014, în legătură cu decizia CSM, am înțeles că premierul Victor Ponta, ar fi afectat independența justiției spunând, înainte de finalizarea dosarelor, că George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esență “oameni buni”, ceea ce putea afecta independența judecătorilor.

În mod similar, în condiția în care Președintele României, înainte de pronunțarea sentinței, a afirmat, în esență, că sunt un “om rău”, în mod evident această afirmație a afectat independența justiției.

Vă rog, de aceea să solicitați inspecției judiciare să analizeze în mod asemănător, acestă chestiune", a mai scris Năstase în sesizare.

×