x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Nu am fost santajat de nimeni"

"Nu am fost santajat de nimeni"

05 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
La doua luni de la abandonarea cursei prezidentiale, liderul liberal Theodor Stolojan s-a hotarat sa vorbeasca. Intr-un interviu acordat Junalului National, el explica gestul care a bulversat Alianta D.A. Pentru prima data de la retragerea sa din cursa prezidentiala, Theodor Stolojan, care inca mai este, cel putin formal, presedintele PNL, face declaratii publice, incercand sa-si clarifice afirmatiile despre pericolul ca partidul sau sa se transforme intr-un SRL si vorbind despre posibilitatea ca o parte a liberalilor sa-si doreasca o colaborare cu PSD. Desi Stolojan nu da amanunte despre viitorul sau politic, Traian Basescu a declarat ieri, public, ca spera ca, in cateva saptamani, starea de sanatate sa-i permita liderului liberal sa redevina "un factor activ in politica romaneasca".
MONICA IORDACHE

DEZACORD. Stolojan nu crede ca acum este momentul pentru fuziunea PNL-PD si ca proiectul nu trebuie fortat
Jurnalul National: S-a repus problema fuziunii intre PNL si PD. Cand si in ce conditii ar putea avea loc?
Theodor Stolojan: Fuziunea reprezinta o posibilitate pe care o au cele doua partide, dar nu cred ca este acum momentul sa dezvoltam aceasta tema. Adica, un proiect de acest gen nu trebuie fortat. Important este acum pentru cele doua partide sa respecte protocolul Aliantei si sa demonstreze ca Alianta este o forta politica puternica in toate activitatile postelectorale. Iar viata, inclusiv semnalele externe ne vor invata cand si in ce forma de colaborare politica trebuie sa avansam.

De ce ati simtit nevoia sa faceti declaratiile referitoare la posibila transformare a PNL intr-un SRL? Nu credeti ca ati adus deservicii partidului?
E important ca membrii PNL sa-si creeze o politica de viitor. PNL trebuie sa se pastreze pe aceeasi directie imprimata in ultimii ani, in care a devenit un partid cu o cota semnificativa pe esichierul politic romanesc. Nu cred ca am facut nici un deserviciu PNL, pentru ca esenta declaratiei este ca toti reprezentantii PNL trebuie sa respecte regulile democratice de luare a deciziilor si conducerea partidului. Activitatea mea ca presedinte al PNL a dovedit ca urmaresc binele partidului. Pe mine, politica nu m-a schimbat si voi spune in continuare lucrurilor pe nume.

S-a vehiculat ideea ca o parte din PNL sau persoane ar putea sa faca alianta cu PSD. Este posibil acest lucru? Ati accepta o functie in Guvern?
Cred ca aceste informatii au la baza surse externe PNL. Nu cred ca este posibil ca un liberal autentic sa-si doreasca colaborarea cu PSD si, din acest punct de vedere, exclud orice alianta cu PSD. In ceea ce ma priveste, nu voi accepta nici o functie intr-un guvern PSD.

Alianta ar trebui sa lupte pentru anularea alegerilor sau ar trebui sa se retraga in opozitie?
Alianta trebuie, in primul rand, sa ceara in continuare Guvernului care a organizat alegerile, celorlalte institutii ale statului cu atributii in judecarea contestatiilor, precum si PSD raspunsuri pentru ceea ce s-a intamplat in aceste alegeri. Toate fraudele si neregulile semnalate trebuie sa primeasca explicatii credibile, iar vinovatii trebuie trasi la raspundere. Ar fi inadmisibil ca, dupa tot ceea ce s-a intamplat, sa nu fie gasit si sanctionat nici un vinovat. Acest lucru, mai mult decat orice altceva, ar slabi increderea cetatenilor in institutiile statului si ne-ar arata ca traim intr-o democratie controlata.

De ce nu l-ati sustinut pe Traian Basescu chiar si din postura de persoana neimplicata in viata politica, transmitand mesaje electorale?
Absenta mea din spatiul public nu inseamna ca nu l-am sustinut pe dl Basescu. Perioada de refacere a sanatatii nu mi-a permis sa am activitati politice. Eu sunt alaturi de dl Basescu si sper din tot sufletul sa devina presedintele Romaniei. Are toate calitatile necesare pentru a fi seful statului in aceasta perioada grea. Dansul este un om care respecta legile, este un om corect, care nu va face partizanat politic si, in plus, isi duce la bun sfarsit proiectele in care este implicat. Va fi un bun partener pentru statele europene, care vor avea in dansul un interlocutor deschis si sincer. Traian Basescu nu va incerca sa pacaleasca institutiile europene pentru a avantaja o clientela sau alta de partid. Este omul de care UE are nevoie in Romania. Vreau sa transmit cu aceasta ocazie un indemn pentru toti cetatenii cu drept de vot sa se prezinte la urne. Este cel mai important lucru pe care il pot face acum.

Ati fost santajat de PSD sau de o grupare a PNL?
Nu am fost santajat de nimeni. Dl Basescu s-a referit la presiunile politice care, alaturi de vizitele prelungite in teritoriu, mi-au agravat starea de sanatate.

Ce veti face in continuare pe scena politica romaneasca? Veti continua activitatea politica in PNL?
In momentul acesta sunt alaturi de Traian Basescu. Doresc din tot sufletul sa castige si cred cu tarie ca merita acest lucru. Eu nu am plecat niciodata din PNL, dar in acest moment toate gandurile mele se indreapta spre victoria lui Traian Basescu in turul al doilea.

Ati tinut in frau orgoliile PNL cat timp ati fost presedintele acestei formatiuni. Ar putea reaparea tensiunile in partid o data cu plecarea dumneavoastra?
Consider ca un partid care si-a atins tinta fixata in august 2002, aceea de a obtine minimum 20% din mandatele parlamentare, nu se mai poate intoarce la perioada 2001-2002. Cred ca astazi PNL este o institutie democratica, ce are deja exercitiul de a rezolva orice tensiune, potrivit procedurilor prevazute in statutul partidului si are capacitatea de a solutiona orice disputa interna care ar putea aparea in interiorul partidului.
×
Subiecte în articol: basescu politic politica psd pnl