x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O noua plangere la Parchet

O noua plangere la Parchet

de Sidonia Silian    |    27 Aug 2005   •   00:00
O noua plangere la Parchet

Deputatul Aurelian Pavelescu a inaintat ieri o noua plangere privind fraudarea alegerilor de anul trecut si solicita procurorului general al Romaniei, Ilie Botos, sa conexeze toate actiunile asemanatoare din tara.

Vicepresedintele PIN, Aurelian Pavelescu, impartaseste rezultatele studiului Asociatiei Pro Democratia conform caruia 4% din voturile electoratului au fost fraudate, insa fostul membru al PD considera ca procentul a fost mult mai mare in alte zone ale tarii. Mai mult, vicepresedintele PIN a spus ca vechea plangere, in cazul careia s-a decis neinceperea urmaririi penale (NUP), se referea la fraudarea alegerilor prin calculator la Biroul Electoral Central, iar noua plangere vizeaza "demersuri sub presiune sau «Actiunea Autobuzul» si indica probe cum ar fi: martori, inscrisuri si inregistrari, cu privire la schimbarea destinatiei voturilor, in special cele declarate nule". "Am uitat faptele relatate de mass-media. Noua putere, desi a venit pe valul onorabilitatii si a promis ca va face cercetari, a renuntat. Sunt mii de declaratii, de martori directi care au fost citati in mass-media, dar acest lucru nu a fost luat in seama de Parchet", a spus Pavelescu.

El a sustinut ca procurorul general Ilie Botos trebuia de atunci, din noiembrie 2004, sa se autosesizeze. Pe de alta parte, Pavelescu il critica pe Botos pentru ca nu s-au facut verificarile legale in ceea ce priveste prima plangere referitoare la fraudarea alegerilor si la tentativa de fraudare. Vicepresedintele PIN a recunoscut totodata ca noua plangere pe care a depus-o la Parchet survine si scandalului provocat de procurorul Viorica Stoica, care initial a lucrat in primul dosar, dupa care a fost schimbata ca urmare a demersului de a-l audia pe Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

DEZINTERES. Referitor la seful statului, unul dintre co-semnatarii primei plangeri, Pavelescu a spus ca "Basescu ar trebui sa vina, sa depuna marturie si sa declare daca atunci a mintit sau nu". Totodata, Pavelescu este de parere ca pe presedintele Basescu nu-l mai intereseaza sa faca demersuri pentru aflarea adevarului atat timp cat a ajuns la carma tarii. "Basescu nu mai are interes pentru ca s-ar pune problema legitimitatii lui ca presedinte al Romaniei si a Aliantei la guvernare, iar Romania ar avea o problema externa", a apreciat vicepresedintele PIN. Intrebat daca au fost situatii in care voturi nule au fost transferate si in favoarea lui Basescu, avocatul Pavelescu a raspuns: "Da".

×
Subiecte în articol: politic plăngere pavelescu