x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Observatori - Tinuti la usa Parlamentului European

Observatori - Tinuti la usa Parlamentului European

05 Mai 2005   •   00:00

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au decis amanarea momentului in care Romania si Bulgaria isi vor trimite observatori in forul legislativ al UE. In loc de iulie 2005, parlamentarii romani si bulgari vor fi primiti abia la 1 ianuarie 2006.

  • de IRINA CRISTEA
  • POLITIC
  • ASTEPTARE. Parlamentarii romani ar putea lua loc langa colegii europeni din ianuarie 2006
    Cei 33 de parlamentari romani care urmau sa ocupe, din iulie, fotoliile de observatori din Parlamentul European mai au de asteptat pana in ianuarie 2006.

    Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European (PE) au decis amanarea momentului in care Romania si Bulgaria isi vor trimite observatori in forul legislativ al UE. Hotararea a fost luata in cadrul conferintei presedintilor partidelor din PE, la propunerea reprezentantilor celor mai mari grupuri parlamentare, socialistii si conservatorii. Astfel, in loc sa isi ocupe locurile din iulie 2005, cum era prevazut, parlamentarii romani si bulgari vor fi primiti abia la 1 ianuarie 2006. Momentul s-ar putea amana si mai mult, pana la 1 ianuarie 2007, in cazul in care va fi activata clauza ce prevede intarzierea cu un an a aderarii la UE.

    PROTOCOL. Dupa ce au semnat, la 25 aprilie, Tratatul de Aderare la UE, Romania si Bulgaria aveau, automat, dreptul de a trimite observatori la institutiile europene. Liderii partidelor nu si-au dat insa acordul, considerand ca este prea devreme ca romanii si bulgarii sa isi ocupe fotoliile ce le sunt rezervate. Socialistii si conservatorii si-au motivat decizia, spunand ca Romania si Bulgaria au la dispozitie 20 de luni, intre semnarea Tratatului si aderarea la 1 ianuarie 2007, pentru a se pregati sa devina membru "plin" al UE. Prin comparatie, cei 10 membri care au aderat in 2004 au avut doar un an la dispozitie, lucru care a justificat trimiterea imediata de observatori in PE.

    Publicatia electronica EU Expands noteaza insa ca zvonuri privind amanarea primirii observatorilor romani si bulgari pluteau in aer inca dinaintea semnarii tratatului. Termenul vehiculat atunci era septembrie 2005, care chiar le convenea bulgarilor, intrucat Parlamentul de la Sofia este pe cale sa se dizolve in vederea alegerilor legislative de la sfarsitul lui iunie.

    RETICENTA. Surse de la Bruxelles apreciaza ca la baza deciziei luate de liderii partidelor europene stau atat reticenta fata de cele doua tari cat si probleme care tin de organizarea legislativului UE, inclusiv de bugetul si de spatiile alocate observatorilor. Aceeasi explicatie a venit si de la premierul Tariceanu: decizia PE este legata de anumite dificultati bugetare ale Legislativului european si ca aceasta nu va afecta integrarea in UE. Parlamentul de la Bucuresti ar putea lua atitudine in acest sens, crede seful Executivului. In apararea Romaniei si Bulgariei a sarit grupul liberal-democrat care, prin liderul sau, Graham Watson, a acuzat cele doua mari partide de meschinarie: "Aceasta decizie este mai mult decat un indiciu privind o ezitare de a saluta Romania si Bulgaria in Uniunea Europeana".

    ×
    Subiecte în articol: politic