x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Olguţa Vasilescu: "O persoană cu dizabilităţi poate ajunge şef de stat, aşa cum a făcut şi preşedintele României"

Olguţa Vasilescu: "O persoană cu dizabilităţi poate ajunge şef de stat, aşa cum a făcut şi preşedintele României"

de Mediafax    |    03 Oct 2011   •   10:35
Olguţa Vasilescu: "O persoană cu dizabilităţi poate ajunge şef de stat, aşa cum a făcut şi preşedintele României"

Traian Basescu este dovada vie a faptului ca o persoana cu dizabilitati poate ajunge presedinte, a declarat presedintele Comisiei de egalitate de sanse din Parlament, Olguta Vasilescu, referindu-se la problemele pe care seful statului le are la ochiul stang.

Olguta Vasilescu, impreuna cu reprezentantii organizatiei FACIAS au fost audiati, azi, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in cazul plangerilor formulate de acestia presedintelui Traian Basescu privind discriminarea persoanelor cu dizabilitati.

FACIAS a depus in 23 septembrie o plangere la CNCD, in care a sesiza "caracterul discriminatoriu" al declaratiilor facute de presedintele Basescu intr-o emisiune televizata. "Invitat la emisiunea Ultimul Cuvant de la B1 TV, difuzata in data de 22 septembrie 2011, presedintele Romaniei a facut urmatoarele declaratii: "80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca il schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?", se arata in comunicatul FACIAS.

"In conditiile in care Constitutia Romaniei prevede in art. 16 (1) ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari consideram abuziva si flagrant discriminatorie afirmatia presedintelui Romaniei care anuleaza astfel principiile egalitatii de sanse si egalitatii in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitatile acestora", se mai arata in comunicatul FACIAS.

Presedintia a invocat insa imunitatea si a contestat calitatea procesuala a presedintelui Comisiei de egalitate de sanse in punctul de vedere transmis la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

"Este o aberatie tocmai pentru ca toate petitiile pe care le primesc de la ONG-uri sau persoane fizice neavand cadrul legal sa le solutionez le inaintez CNCD. Asta se intampla de ani de zile", a aratat Olguta Vasilescu.

Presedintele Comisiei pentru egalitate de sanse a mai mentionat ca insusi presedintele Traian Basescu a recunoscut ca are o dizabilitate la ochiul stang si in acest context nu intelege de ce el ar trebui sa conteste un drept al altor persoane cu dizabilitati.

"Consideram ca o persoana cu dizabilitati poate ajunge sef de stat, asa cum a facut si presedintele Romaniei", a declarat Olguta Vasilescu.

Directorul de comunicare de la FACIAS, Razvan Zamfir, a spus la finalul audierii ca "procesul" a inceput in mod gresit, deoarece presedintele CNCD a facut in urma cu cateva zile o declaratie conform careia Traian Basescu a inregistrat un progres.

"Se pare ca discriminarea persoanelor cu dizabilitati constituie un progres fata de insultarea publica a unui jurnalist. Din punctul nostru de vedere pornind de la o asemenea premisa conform careia presedintele CNCD s-a antepronuntat, daca abaterea anterioara s-a sanctionat cu un avertisment sunt curios ce solutie vom avea acum pentru ca in mod cert presedintele trebuie sanctionat", a declarat reprezentantul FACIAS.

El a catalogat declaratia presedintelui ca fiind "iresponsabila" si "neconstitutionala" in conditiile in care Traian Basescu ar trebui sa fie garantul constitutiei. "A invocat imunitatea de care se bucura uitand ca nu era vorba de o declaratie utila in exercitarea mandatului prezidential, ci era vorba de o opinie personala intr-un conflict ce pare a fi personal cu Casa Regala", a declarat Razvan Zamfir.

Directorul de comunicare de la FACIAS a mai spus ca din punctul lui de vedere nu conteaza persoana care a fost lezata de declaratiile presedintelui ci faptul ca seful statului continua sa discrimineze public fara niciun fel de regret.

"Uneori anumite institutii publice au rolul de a musamaliza greselile si incalcarile flagrante ale legislatiei in vigoare de catre un sef de stat din Romania. Nu stim daca CNCD e folosit ca instrument de mediere intre UDMR si Presedintie si nu stim daca uneori sunt musamalizate si anumite decizii discriminatorii ale unor presedinti de consilii judetene din Romania", a mai aratat Razvan Zamfir.

Seful statului a mai fost vizat de o investigatie a CNCD, in mai 2007, dupa episodul in care a insultat o tanara, reporter la postul de televiziune Antena (care il filma pe presedinte in timp ce isi facea cumparaturile la un hypermarket), la care s-a referit, intr-o convorbire privata devenita publica, folosind cuvintele "pasarica" si "tiganca imputita".

Presedintele a fost reprezentat atunci in fata CNCD de consilierul prezidential pe probleme juridice Stefan Deaconu. Basescu si-a cerut public scuze pentru incident, insa a fost sanctionat cu avertisment de CNCD. Seful statului a contestat in instanta sanctiunea si a avut castig de cauza.

×