x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: OUG privind aleşii locali a fost aprobată de Guvern. Termenul de opţiune pentru un partid va fi de 45 de zile

Dragnea: OUG privind aleşii locali a fost aprobată de Guvern. Termenul de opţiune pentru un partid va fi de 45 de zile

de Agerpres    |    28 Aug 2014   •   16:47
Dragnea: OUG privind aleşii locali a fost aprobată de Guvern. Termenul de opţiune pentru un partid va fi de 45 de zile

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării, joi, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei Guvernului.

"Vreau să vă prezint un act normativ pe care l-am adoptat astăzi, respectiv Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea unor măsuri privind funcţionarea administraţiei publice locale prin care se reglementează următoarele lucruri: pentru anul 2014 prin derogare de la prevederile privind Statutul aleşilor locali în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de Urgenţă primarii şi preşedinţii Consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", a declarat vicepremierul.

Dragnea a adăugat că OUG prevede, totodată, ca "opţiunea prevăzută la alineatul 1 se depune de către primari, respectiv de către preşedinţii Consiliilor Judeţene, la autoritatea deliberativă a unităţii administrativ-teritoriale pentru care a candidat prin intermediul secretarului unităţii teritoriale respective".

"De asemenea, opţiunea respectivă se depune de către consilierii locali sau judeţeni la autoritatea deliberativă pentru care au candidat, tot prin intermediul secretariatului unităţii administrativ-teritoriale. Secretarii unităţilor respective au termen ca în 10 zile de la expirarea termenului prevăzut la alineatul 1 să comunice situaţia centralizatoare la instituţia prefectului. Candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi şi sunt declaraţi supleanţi în listele respective în caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali, judeţeni, aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante în ordinea în care sunt înscrişi în liste cu condiţia confirmării în formă scrisă emisă de către conducerea judeţeană a partidului căreia îi aparţine după caz", a declarat ministrul Dezvoltării.

Dragnea a precizat că OUG privind aleşii intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

"Principalele modificări care au fost aduse faţă de un act normativ aproape similar adoptat în 2006 le reprezintă faptul că acum aleşii locali nu sunt obligaţi să opteze pentru un partid politic sau altul sau pentru a deveni independenţi. (...) Prin acest act normativ noi am prevăzut posibilitatea ca un ales local să opteze, iar dacă alesul local nu optează nu se întâmplă nimic, rămâne în continuare pe listele partidului căruia a fost ales", a spus vicepremierul.

Dragnea a adăugat că Guvernul acordă importanţa cuvenită faţă de mesajele venite din partea partenerilor americani, întrebat cu comentează îngrijorarea arătată de ambasada SUA la Bucureşti cu privire la momentul ales pentru promovarea Ordonanţei.

"Noi acordăm atenţie foarte mare oricăror opţiuni şi oricăror comunicate din partea partenerilor, dar explic încă o dată. Nu este absolut nedemocratic în interiorul acestei ordonanţe. Faptul că se creează cadrul legal prin care un ales local de a opta (...) nu credem că poate aduce atingere spiritului democratic din această ţară sau democraţiei din administraţia locală. În ceea ce priveşte momentul ales, noi am mai explicat, avem solicitări oficiale de la toate structurile asociative ale autorităţilor locale, Asociaţia Comunelor, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Judeţelor din România, precum şi de la Asociaţia secretarilor de judeţe din ţara noastră", a precizat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a explicat că principalul motiv pentru care a fost adoptată ordonanţa îl reprezintă blocajele din administraţia locală.

"Sunt situaţii în prezent care nu-şi pot găsi finalitatea, ori care conduc la imposibilitatea funcţionării autorităţii administraţiei publice locale. Principalul motiv pentru care a fost adoptată această ordonanţă îl reprezintă din ce în ce mai desele blocaje din administraţiile locale. Riscăm ca neintervenind să asistăm la un blocaj cvasigeneralizat. Deja am început să primim, după ce au fost făcute publice intenţiile noastre, situaţii în care proiecte de dezvoltare, proiecte cu finanţare europeană sunt blocate efectiv pentru că în Consiliile Locale respective nu se mai adoptă Hotărâri", a mai declarat Liviu Dragnea. 

×
Subiecte în articol: liviu dragnea oug primari