Ordonanţa pe baza căreia va fi organizat referendumul cerut de preşedintele Traian Băsescu a fost respinsă ieri şi de Camera Deputaţilor, lăsând hotărârile Guvernului fără bază legală.
Decizia parlamentarilor provoacă, teoretic, anularea tuturor măsurilor de organizare a referendumului, dar acest lucru nu se poate întâmpla decât după publicarea ei în Monitorul Oficial, iar metode pentru a întârzia apariţia în MO sunt destule: o contestare la Curtea Constituţională de către PD-L a legii de respingere a ordonanţei şi o cerere de reexaminare a legii venită din partea Preşedintelui. "Până pe 22 noiembrie nu va apărea în Monitorul Oficial", a estimat deputatul PNL Mihai Voicu, explicând că în acest moment efectul juridic al respingerii ordonanţei este zero. Actul normativ a avut aceeaşi soartă şi la Senat cu două săptămâni în urmă, parlamentarii adoptând acelaşi proiect de lege pentru respingerea ordonanţei.
Legea de respingere a ordonanţei de modificare a Legii referendumului a fost aprobată de deputaţI cu 198 de voturi pentru şI 83 împotrivă. Actul normativ impunea Parlamentului să dea un aviz, pozitiv sau negativ, cererii preşedintelui de a se organiza referendum, în decurs de 20 de zile, amendament care nu va mai fi inclusă în lege. În plus, ordonanţa mai prevedea că dacă referendumul se desfăşoară la aceeaşI dată cu alte alegeri, prezidenţiale, europarlamentare, locale sau parlamentare, votarea se va face în aceleaşI secţii, măsură contestată de PSD, PNL şI UDMR. "Dacă legea de respingere a ordonanţei se va publica în Monitorul Oficial înainte de 22 noiembrie, Guvernul ar fi obligat să anuleze toate hotârârile de până acum şi să facă secţii separate de vot", a explicat Mihai Voicu.
CINE VOTEAZĂ LA PREZIDENŢIALE ŞI CINE VOTEAZĂ LA REFERENDUM?
În plenul Camerei Deputaţilor, parlamentarii PSD, PNL şI UDMR au anunţat că votează pentru respingerea ordonanţei, criticând Guvernul pentru că "a dat o lovitură democraţiei" şi s-a substituit Parlamentului. Pesedistul Valeriu Zgonea l-a comparat pe Traian Băsescu cu Franco şI Mussolini. "Dacă cineva se simte ofensat, să se simtă ofensat şi când democraţia moare", a declarat Zgonea. "Faptul că s-a trezit preşedintele să facă referendum într-o anumită zi nu-i dă dreptul să schimbe toate regulile", a atacat şI liberalul Eugen Nicolăescu. Parlamentarii au mai criticat faptul că organizarea referendumului în aceleaşi secţii de vot cu prezidenţialele nu le va da posibilitatea alegătorilor să opteze pentru a vota doar pentru preşedinte, nu şi pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Referendumul se validează numai dacă s-au prezentat la vot jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişI pe liste (18 milioane de alegători ), aşa că orice alegător la prezidenţiale este o "pradă" apetisantă pentru organizatorii referendumului.