x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL, prăbuşit la 13,7% în intenţia de vot

PDL, prăbuşit la 13,7% în intenţia de vot

de Aniela Nine    |    30 Iul 2010   •   00:00

Dacă dumnica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar primi 38,8% din totalul voturilor, pentru liberali ar vota 21,1%, în timp ce democrat-liberalii ar primi doar 13,7% din voturile celor care ar merge la urne. Sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR în perioada 7-12 iulie la comanda cotidianul.ro.

În contextul în care 10,6% dintre cei care au o opţiune de vot ar alege un alt partid, pentru PRM ar vota 8,9% dintre alegătorii care ar merge la urne, pentru UDMR - 5,1%, iar pentru UNPR-ul lui Gabriel Oprea - doar 1,8%. Pe lângă aceste rezultate raportate la eşantionul subiecţilor care au exprimat o opţiune de vot, alţi 31,8% din totalul de respondenţi au declarat că nu ar vota, 21,1% că nu sunt hotărâţi, iar 7,8% nu au dat un răspuns la această întrebare.

O prăbuşire spectaculoasă înregistrează şi preşedintele Traian Băsescu din punct de vedere al încrederii pe care i-o mai acordă românii, doar 7% dintre subiecţi spunând că au foarte multă şi multă încredere în el, în timp ce 72% spun că au foarte puţină încredere în şeful statului, iar alţi 9% că au destul de puţină încredere în el. Pe primul loc din punct de vedere al încrederii acordate, românii îl situează pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, căruia 22% îi acordă foarte multă şi destul de multă încredere.

Pe locurile doi şi trei se situează la egalitate liderul PSD, Victor Ponta, şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, fiecare cu câte 21% foarte multă şi destul de multă încrede, urmaţi de Mircea Geaonă, cu 15% foarte multă şi destul de multă încredere, Călin Popescu Tăriceanu - 11% şi Adrian Năstase - 8%. Şi mai puţină încredere decât preşedintele primeşte de la români premierul Emil Boc, care doar pentru 6% dintre români mai este de foarte multă şi destul de multă încredere.

Copleşitor este faptul că jumătate din subiecţi, 50,6%, consideră că actualul guvern trebuie schimbat şi doar 14,2 % consideră că doar unii miniştri trebuie înlocuiţi din funcţie, iar 10,7% că Executivul trebuie să rămână în funcţie. Dintre subiecţii care spun că Executivul Boc trebuie înlocuit, 18,1% spun că PSD ar trebui să îi ia locul, 10,2% spun că PNL, 9,3% indică un guvern de tehnocraţi, 4,8 aleg partidul lui Dan Diaconescu, 3,6% aleg PRM, iar alţi 2,9% o coaliţie PSD-PNL.

Şi tot aproape jumătate din cei care spun că doar unii dintre miniştri trebuie înlocuiţi, 41,1%, îl indică pe primul ministru, Emil Boc, ca fiind cel care trebuie să plece.
Sondajul INSOMAR a fost realizat în perioada 7-12 iulie 2010 pe un eşantion de 1.149 de persoane şi are o marjă de eroare de 3%.

×
Subiecte în articol: politic