x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE Orban: „Vestea bună e că nu am primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce să nu spun”

UPDATE Orban: „Vestea bună e că nu am primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce să nu spun”

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2024   •   12:40
UPDATE Orban: „Vestea bună e că nu am primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce să nu spun”
Sursa foto: Hepta

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, în deschiderea discursului susţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că nu a primit "instrucţiuni diplomatice" de la Bucureşti, despre ce să spună şi ce să nu spună la Tusvanyos şi a vorbit de întâlnirea avută cu prim-ministrul român, Marcel Ciolacu. El a mai precizat că Donald Trump a transmis salutări paricipanților la Universitatea de Vară. Într-un discurs pro-rus, Orban a acuzat apoi spectacolul de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris ca fiind unul „lipsit de moralitate”.

"Prima veste bună este că nu s-a făcut aşa mare tam-tam cum s-a făcut anul trecut, nu am primit nici instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce nu să spun, însă am primit o invitaţie la un dialog la nivel de prim-ministru şi s-a şi întâmplat acest lucru. Anul trecut când ne-am întâlnit, după întâlnirea respectivă cu premierul României, am spus că este 'beginning of a beautiful friendship', adică 'începutul unei prietenii frumoase', şi mai spuneam că da, am făcut progrese, am făcut un pas în faţă", a declarat Orban, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a trecut în revistă subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu şi şi-a exprimat speranţa că în toamnă va exista un vot pentru aderarea României la Schengen.

"Şi dacă e să trecem în revistă ce s-a întâmplat de atunci, într-adevăr am bătut nişte recorduri în ceea ce priveşte cifrele, schimburile economice. România este un partener important, dacă nu cel mai important partener economic pentru Ungaria. Am discutat despre un TGV şi am discutat şi despre aderarea României la Schengen. Şi am spus că în toamnă vom pune pe agenda aderarea României la zona Schengen şi, dacă se poate şi sperăm că se poate, o să avem şi un vot în favoarea aderării României la zona Schengen", a spus Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a mai arătat că nu am primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, dar a primit de la Bruxelles, menţionând că "au fost condamnate eforturile misiunii de pace".

Orban susţine, la Băile Tuşnad, tradiţionalul său discurs, pornind de la tema ediţiei din acest an a Universităţii de Vară- "Pe drumul drept".

„Europa va trebui să plătească preţul acestei aventuri de război”. Pledoarie pro-rusă

Viktor Orban a mai declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvanyos, că nu trebuie omis faptul că Donald Trump ar putea câştiga alegerile prezidenţiale în Statele Unite ale Americii, caz în care Europa va trebui să suporte consecinţele susţinerii războiul din Ucraina.

Premierul Ungariei a menţionat, printre altele, că oficialii de la Bruxelles îl condamnă pentru "misiunea de pace", însă el consideră că eforturile sale reprezintă o "misiune creştină", iar în calitate de creştin "eşti obligat să treci la fapte".

"Trump ante portas", a transmis Orban, parafrazând o expresie în latină, adică "Trump se află la porţile noastre", şi a susţinut că, dacă Europa nu va avea o politică a păcii, iar Trump va câştiga alegerile din SUA, atunci UE va trebui "să îşi recunoască înfrângerea" şi să suporte consecinţele pentru că a susţinut războiul, potrivit traducerii oficiale.

"Uniunea Europeană va trebui să plătească preţul acestei aventuri de război şi asta ne va afecta şi pe noi", a declarat Viktor Orban.

El a menţionat că a avut, vineri, o convorbire cu Donald Trump, căruia i-a spus că se află în Transilvania, unde va susţine o prelegere în cadrul Universităţii de Vară de la Tusvanyos, iar acesta i-a cerut să transmită salutările sale tuturor participanţilor la eveniment.

De asemenea, premierul maghiar a afirmat că sancţiunile impuse Rusiei nu funcţionează şi că rezilienţa acesteia este maximă, criticând Bruxelles-ul pentru promisiunile sale nerealizate. El l-a citat pe Mike Tyson: „Toţi au un plan până primesc un pumn în gură”. Orban a descris Rusia ca fiind un stat flexibil tehnic, economic şi social, în contrast cu UE, care s-a prăbuşit şi urmează politica externă a democraţilor din SUA, chiar cu preţul autodistrugerii. El a subliniat că sancţiunile au distrus economia UE, iar Europa a devenit submisivă faţă de America.

Orban a criticat Polonia pentru politica sa ipocrită şi parşivă, menţionând că aceasta a renunţat la cooperarea de la Vişegrad în favoarea unei alianţe cu SUA. Orban a afirmat că Rusia a găsit parteneri în China, Iran, Turcia şi alte ţări, în timp ce Occidentul a rămas singur şi slab.

În privinţa viitorului, Orban a spus că Asia va deveni centrul lumii, iar UE trebuie să participe la această cursă mondială. El a subliniat necesitatea unei strategii mari pentru noua eră, bazată pe conectivitate şi relaţii bune atât cu Vestul, cât şi cu Estul. Orban a subliniat că Ungaria trebuie să devină sustenabilă din punct de vedere demografic până în 2035, excluzând migraţia şi dublând alocaţiile pentru copii. Familiile maghiare din afara ţării vor beneficia, de asemenea, de aceste alocaţii, deşi nu a specificat când.

Premierul ungar a acuzat apoi spectacolul de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris ca fiind „lipsit de moralitate”. „Dacă ați urmărit festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, vedeți că nu mai există nicio moralitate. Ei nu văd ca un lucru absurd că de vreme ce in Est există creștini care se omoară zilnic, în partea occidentală se lasă să intre oameni de niște culturi străine europenilor”, a declarat Orban.

Peste 7.000 de persoane înregistrate pentru discursul premierului ungar, Viktor Orban. Măsuri sporite de securitate

Peste 7.000 de persoane s-au înregistrat pentru a asista la tradiţionalul discurs pe care Viktor Orban, premierul Ungariei, îl va susţine în închiderea lucrărilor Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad, au precizat organizatorii, pentru AGERPRES.

Potrivit aceloraşi surse, au existat persoane a căror înregistrare nu a fost acceptată "din motive de securitate".

Este al doilea an consecutiv când cei care au dorit să urmărească discursul premierului ungar, inclusiv jurnaliştii acreditaţi sau traducătorii, au trebuit să se înregistreze, decizia fiind luată de organizatori după ce, în anul 2023, mai mulţi membri ai unor organizaţii româneşti şi-au anunţat intenţia de a asista la discursul pe care Viktor Orban îl susţinea la Băile Tuşnad.

Aceştia au venit atunci, dar nu li s-a permis accesul în zona în care premierul Ungariei se adresa participanţilor.

Accesul s-a făcut pe baza unui cod QR, prin mai multe puncte de control, iar bagajele au fost controlate, la fel ca şi în celelalte zile ale Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad.

Măsurile de securitate sunt ridicate, la faţa locului putând fi observate numerose forţe de ordine.

Preşedintele Asociaţiei "Calea Neamului", Mihai Tîrnoveanu, cel care anul trecut a venit la Băile Tuşnad însoţit de peste o sută de persoane, inclusiv lideri şi membri ai Asociaţiei "Frăţia Ortodoxă", fără să poată intra în zona unde Orban se adresa participanţilor, a postat un mesaj pe Facebook din care reiese că nu ar mai veni în acest an.

Tîrnoveanu s-a aflat, acum doi ani, printre spectatorii de la eveniment şi în momentul în care Viktor Orban a început să vorbească, a afişat un banner pe care scria "Ceva este etern-Transilvania , pământ românesc", motiv pentru care a fost evacuat din zona respectivă de către personalul de securitate.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, îşi va ţine, începând cu ora 10,30, tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului - "Pe drumul drept".

Ca de fiecare dată, alături de el, se vor afla, în acelaşi panel de discuţii, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, fondator al Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, şi Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Aproximativ 1.000 de invitaţi au participat, în acest an, la cele 500 de programe ale Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad, ţinute în 34 de corturi, cu tematici diferite.

Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul 33, este organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, partener principal fiind Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Viktor Orban discurs