x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL a atacat la CCR Legea securităţii cibernetice: Încalcă grav democraţia, drepturile fundamentale ale cetăţeanului

PNL a atacat la CCR Legea securităţii cibernetice: Încalcă grav democraţia, drepturile fundamentale ale cetăţeanului

24 Dec 2014   •   11:47
PNL a atacat la CCR Legea securităţii cibernetice: Încalcă grav democraţia, drepturile fundamentale ale cetăţeanului

PNL a atacat la Curtea Constituțională Legea securității cibernetice a României, cunoscută drept Legea "Big Brother 3", după ce proiectul de lege a fost adoptat vineri de Senat, a anunțat vicepreședintele PNL Ludovic Orban. Potrivit liderului Grupului PNL din Camera Deputaților, legea încalcă grav democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

"Cei 69 de deputați aparținând PNL care și-au exercitat dreptul de a sesiza CCR consideră că această lege încalcă grav democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului (...). Noi considerăm că principiul fundamental care este în mod evident enunțat și afirmat de CCR, principiul legalității, este încălcat prin această reglementare adoptată de Parlament", a afirmat Orban la o conferință de presă.

El a adăugat că este posibil să fie încălcat și art.148 alin.2 din Constituție, care prevede "clar" faptul că România, ca stat membru al UE, are obligația să respecte prevederile tratatelor constitutive ale UE și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu care "au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actelor de aderare".

Potrivit lui Orban, legea menționată permite serviciilor de informații, MAI și MApN să "primească" acces fără mandat din partea unui judecător la toate informațiile care există în calculatorul unui angajat al unei bănci, administrator de rețea sau societate comercială privată.

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat, vineri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care le permite reprezentanţilor serviciilor secrete să aibă acces la datele deţinute de furnizorii de internet şi telefonie.

×