x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politicienii nici nu vor să audă de canabis

Politicienii nici nu vor să audă de canabis

de Adrian Ilie    |    21 Mai 2015   •   22:52
Politicienii nici nu vor să audă de canabis
Sursa foto: Doug Menuez/Getty Images

Când vine vorba de droguri, în România nu există nuanţe printre politicieni. Canabisul sau heroina, consumul sau traficul de droguri, victime sau infractori, toate sunt tratate de-a valma, cu o categorică respingere, ce arată mai degrabă ignorarea problemei decât consecvenţă, iar efectele sociale negative riscă să se amplifice necontrolat.

La nivel internaţional, discuţiile se poartă pe mai multe paliere. Primul vizează efectele incriminării penale a consumului de droguri. De exempu, un student găsit pe plajă la Vama Veche cu un joint de canabis riscă să facă închisoare de la 6 luni la 2 ani. Un ins altminteri perfect integrat social sau deja plătitor de taxe poate să înfunde puşcăria şi să rişte excluziunea socială pentru un moment de stupiditate sau imprudenţă. Mai gravă este situaţia celor dependenţi de droguri de mare risc cum ar fi heroina care, în loc să fie trataţi adecvat, ajung deseori în penitenciarele care nu sunt impenetrabile când este vorba de droguri, după cum se arată într-un raport al Romanian Harm Reduction Network, un ONG specializat în asistenţa oferită persoanelor dependente. În viitor nu se întrevede o modificare a legislaţiei, oficialii din poliţie opunându-se dezincriminării consumului . Acelaşi punct de vedere îl are şi fostul ministru de Interne, actualul senator PNL Traian Igaş.

„România are o legislaţie bună şi nu cred că este cazul să stimulăm consumul de droguri, indiferent dacă sunt uşoare sau nu”, a declarat Igaş. Asimilarea consumatorilor cu victimele traficului de droguri nu are aderenţi în mediul politic. „Subiectul comportă nuanţe. Câtă vreme consumi, nu eşti doar victimă, eşti şi infractor, conform legii. Nu cred că vom avea o discuţie publică în acest sens în viitorul
apropiat”, a opinat Costică Canacheu, membru în Comisia de apărare şi ordine publică a Camerei Deputaţilor. Rezistenţa la schimbarea legislaţiei este la fel de mare şi când vine vorba de utilizarea canabisului în scopuri strict medicale, cum ar fi tratarea sclerozei multiple, a epilepsiei sau în anumite forme de cancer. „În această clipă, nu este utilă. Sunt medic şi experienţa mea cu aceste substanţe este negativă, aşa că spun un NU hotărât. Nu mă interesează ce se întâmplă în alte state europene. Sănătatea este atributul suveran al fiecărei ţări”, a spus senatorul Laszlo Attila, membru al Comisiei de sănătate.

Ipocrizie periculoasă
În 2009, o comisie prezidenţială a recomandat dezincriminarea consumului de droguri pentru „scoaterea la suprafaţă” a consumatorilor şi limitarea riscurilor privind sănătatea publică. Opoziţia a clamat atunci că preşedintele vrea să legalizeze drogurile. Când etnobotanicele au început să facă ravagii printre tineri, a acuzat Guvernul că nu face nimic. Legal, tinerii erau infractori, însă politicienii vărsau lacrimi de crocodil de mila lor, asimilându-i de data aceasta victimelor drogurilor.

Leac neconvențional
Din 2009 este posibilă în România comercializarea unui medicament pe bază de cannabis, Sativex, indicat pentru scleroză multiplă, însă producătorul nu este interesat să intre pe piaţa noastră. Rămâne interzis uleiul de cannabis, utilizat în alte ţări împotriva epilepsiei.
 

×
Subiecte în articol: cannabis