x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul, nu mai putem indexa pensiile

Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul, nu mai putem indexa pensiile

22 Noi 2013   •   17:29
Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul, nu mai putem indexa pensiile

Dacă preşedintele Traian Băsescu va respinge sau întârzia promulgarea bugetului pe 2014 se vor bloca proiecte precum indexarea pensiilor, majorarea salariilor minime garantate, începerea unor investiţii şi se va pune în pericol inclusiv acordul României cu FMI, a avertizat premierul Victor Ponta, într-o declaraţie susţinută la Palatul Victoria.

Premierul a făcut aceste afirmaţii în contextul în care preşedintele Băsescu a afirmat, miercuri, că va trimite înapoi proiectul de buget în cazul în care se vor menţine majorarea accizei la carburanţi şi creşterea bugetului Ministerului Dezvoltării.

"Explicaţia dată de preşedinte ori este politicianistă, ori lipsită de competenţă, pentru că el se referea la o taxă pe carburanţi care nu este prevăzută în bugetul de stat", a declarat Ponta.

Premierul a spus că pentru accesarea fondurilor europene necesare investiţiilor, România trebuie să participe cu o cotă, contribuţia naţională pentru 2014 fiind estimată la 5,5 miliarde de lei. 

Ponta a spus că respingerea bugetului ar însemna nu doar blocarea investiţiilor, dar ar pune în pericol şi acordurile cu instituţiile internaţionale de creditare.

Premierul a declarat că afirmaţiile preşedintelui Băsescu afectează şi imaginea României.

"Ar fi un mesaj extrem de rău într-un moment foarte bun pentru România. Una din principalele agenţii de rating, Standard and Poor's, a îmbunătăţit, astăzi, perspectiva ratingului României de stabil la pozitiv. Este o consecinţă a succeselor economice pe care le-am avut şi pe care nu ne permitem să le pierdem din cauza unor bătălii politice personale sau personalizate ale preşedintelui Băsescu", a mai spus Ponta.


×
Subiecte în articol: buget 2014 Victor Ponta traian basescu