x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Este în interesul societăţii ca regiunile să aibă mai multe puteri, atribuţii şi responsabilităţi

Ponta: Este în interesul societăţii ca regiunile să aibă mai multe puteri, atribuţii şi responsabilităţi

de Agerpres    |    03 Oct 2014   •   18:05
Ponta: Este în interesul societăţii ca regiunile să aibă mai multe puteri, atribuţii şi responsabilităţi

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că guvernele au încă prea multe atribuţii şi este în interesul societăţii, al cetăţenilor ca regiunile să primească mai multe puteri, atribuţii şi responsabilităţi, alte principii ce trebuie aplicate în zona colaborării regionale fiind coeziunea şi solidaritatea.

"Fac parte dintre acei şefi de guvern din Europa, puţini, e adevărat, care consideră că guvernele centrale au încă prea multe atribuţii, încă au prea multe puteri şi că este în interesul dezvoltării societăţii noastre ca regiunile, ca autorităţile locale, ca aceia care sunt aleşi direct de către cetăţeni şi cei care-i întâlnesc aproape zilnic să aibă într-adevăr mai multe puteri, mai multe atribuţii şi să aibă mai multe responsabilităţi", a afirmat premierul la cea de-a V-a ediţie a Summitului Mării Negre.

Victor Ponta a reamintit că în calitate de prim-ministru a promovat anumite proiecte de descentralizare şi de aplicare a principiului subsidiarităţii.

"Cred că ştiţi, din toate ţările pe care le reprezentaţi, că nu este un proces simplu. În România, de exemplu, ne-am lovit de o interpretare a Curţii Constituţionale care cere ca acest principiu să fie aplicat poate cu mai multă prudenţă. Eu cred că păstrând toate regulile constituţionale şi toate regulile europene, repet, o autoritate locală, o colaborare regională are şanse mult mai mari de eficienţă decât guvernele centrale. Guverne centrale care de multe ori, pe bună dreptate, au mecanisme mai complicate, există mai multă birocraţie şi există mai puţină responsabilitate directă în faţa cetăţenilor. Acesta este primul mesaj pe care vreau să-l dau astăzi aici, un mesaj pe care reprezentanţii judeţelor, regiunilor din România îl ştiu foarte bine, acela că aveţi un aliat în mine în ideea unei dezvoltări a cooperării regionale, unei dezvoltări a atribuţiilor şi a responsabilităţii sub nivelul naţional şi guvernamental", a susţinut premierul.

Potrivit acestuia, alte principii ce trebuie aplicate în zona colaborării regionale sunt coeziunea şi solidaritatea.

"Cred cu adevărat şi aud foarte des oameni politici care spun: fiecare să-şi păstreze ceea ce produce, ceea ce obţine. Nu vrem, spun oameni politici, ca ceea ce avem noi într-o regiune să fie, până la urmă, folositor pentru toată lumea. Este un gen de individualism, de egoism pe care-l întâlnim şi în viaţa privată, pe care-l întâlnim şi în viaţa publică. O lege a junglei în secolul XXI prin care cine este mai puternic poate să trăiască, cine nu, cu siguranţă piere fără a fi ajutat. Eu cred foarte mult că principiul coeziunii, principiul solidarităţii sunt principii fundamentale, care stau la baza nu doar a Uniunii Europene, ci şi a existenţei noastre ca şi ţări într-un continent unit, al Europei, şi în această zonă, în special, a Mării Negre, care reprezintă, de fapt, graniţa între Europa şi continentul asiatic. Or, mesajul meu este acela că putând şi având posibilitatea de a investi mai mult, de a asigura condiţii şi oportunităţi egale, de fapt şi regiunile mai bogate se ajută pe ele însele. Pentru că nu ai niciodată o perspectivă stabilă dacă în jurul tău nivelul de viaţă este scăzut, dacă nivelul educaţiei, al sistemului sanitar, al infrastructurii este scăzut. Până la urmă nu faci nimic altceva decât, mai devreme sau mai târziu, să imporţi acele probleme fără se le rezolvi", a spus premierul.

Ponta a punctat în context că mesajul pe care alegerile europarlamentare din acest an l-au dat este acela că "Europa este în faţa unui mare pericol al unei noi divizări, al unor noi mişcări extremiste, şovine, xenofobe".

"Or, cred că este obligaţia tuturor oamenilor politici care cred în democraţie, care cred în dezvoltarea Europei să combată recrudescenţa extremismului şi să considere că suntem într-adevăr cu toţii cetăţeni europeni cu drepturi egale, cu oportunităţi egale şi cu obligaţia de a fi solidari şi de a ne dezvolta împreună. Din acest punct de vedere, cred foarte mult în colaborarea, aici, în această regiune a Mării Negre. Cred foarte mult că nu doar guvernele, ci şi dumneavoastră, reprezentanţii regiunilor, ai autorităţilor locale, aveţi un rol fundamental în a construi ceea ce înseamnă nu doar pace, ci şi dialogul şi dezvoltarea comună. Şi sunt absolut convins că în baza acestor principii şi în baza acestor credinţe putem să avem o regiune a Mării Negre nu doar mai sigură şi mai paşnică, dar cu siguranţă mai bine dezvoltată", a mai declarat premierul.

La deschiderea celei de-a V-a ediţii a Summitului Mării Negre, organizată de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi Adunarea Regiunilor Europene şi moderată de Marian Oprişan, preşedintele UNCJR, şi preşedintele ARE, Hande Ozsan Bozatli, a participat şi ministrul român de Externe, Titus Corlăţean. 

×
Subiecte în articol: regionalizare Victor Ponta