x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Liberalii responsabili nu vor să plece de la guvernare. Calcule de imagine face doar domnul Antonescu, care candidează

Ponta: Liberalii responsabili nu vor să plece de la guvernare. Calcule de imagine face doar domnul Antonescu, care candidează

de Agerpres    |    13 Feb 2014   •   17:49
Ponta: Liberalii responsabili nu vor să plece de la guvernare. Calcule de imagine face doar domnul Antonescu, care candidează

Premierul Victor Ponta a declarat că tensiunile din USL nu vor duce la ruperea alianţei, fiind vorba doar de o criză cum au mai fost şi altele.

"Este o perioadă de criză, aşa cum au mai fost şi altele. Eu şi ca prim-ministru şi ca preşedinte al Partidului Social Democrat îmi doresc categoric ca USL să rămână unit şi ca Guvernul să rămână cu sprijinul USL din următoarele considerente: în primul rând, în 2012, aşa am candidat şi e vorba aici de respectarea votului covârşitor pe care l-am obţinut şi la alegerile locale şi la alegerile generale. În al doilea rând, 2013 a fost un an foarte bun din punct de vedere economic, dar ca 2014 să păstreze acest trend trebuie să avem stabilitate politică. Şi, în al treilea rând, pentru că, evident, orice prim-ministru îşi doreşte o majoritate cât mai solidă şi cât mai stabilă", a declarat Ponta într-un interviu pentru Agerpres.

Întrebat cum comentează îndemnul liberalului Klaus Iohannis de a alege între PNL şi PC, Ponta a declarat că cererea este una incorectă.

"E o cerere incorectă pentru că Uniunea Social Liberală înseamnă în egală măsură toate cele patru partide care au stat la baza formării şi au candidat împreună şi anume PSD, PNL, PC şi UNPR. Domnul Iohannis nu ştie lucrul ăsta pentru că în 2012 domnia sa a candidat contra USL şi noi am câştigat la Consiliul Judeţean, dar ideea este următoarea: toate cele patru partide au drepturi egale în Uniunea Social Liberală, chiar dacă dimensiunile noastre politice sunt diferite. Pentru că, evident, PSD e un partid mai puternic, cu mai mulţi alegători şi mai mulţi reprezentanţi decât PNL, de exemplu. PNL, categoric, este un partid mai puternic decât PC şi UNPR, dar, dacă facem atunci diferenţierea, poate fi în favoarea PSD, că e cel mai mare partid, dar e împotriva ideii de USL. Deci nu se pune problema 'eu sau el', se pune problema că USL înseamnă toate cele patru partide şi atunci când spun că vreau să păstrăm USL, mă refer la USL cu toţi patru, a spus Ponta.

Premierul a adăugat că va lămuri această problemă cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu cu Iohannis, care face parte din eşalonul doi.

"Eu discut cu domnul Antonescu. Domnul Iohannis, vedeţi, are poziţii ca şi domnul Dragnea. Deci dacă nivelul doi din partidele noastre e mai războinic, cred că greşesc amândoi - şi domnul Iohannis, şi domnul Dragnea - fiind atât de războinici şi cred că înţelepciunea şi responsabilitatea celor care am format USL în urmă cu trei ani şi care ne-am asumat, în primul rând, în faţa oamenilor, principiile USL trebuie să învingă", a spus Ponta.

Premierul s-a arătat convins că liberalii "responsabili" nu vor nici ruperea alianţei, nici o ieşire de la guvernare care "să dea bine la imagine".

"Sunt convins că majoritatea colegilor liberali - şi vorbesc de majoritatea responsabilă şi aceea muncitoare - vrea să rămână la guvernare, nu pentru că e vorba de putere, ci pentru că au participat, am fost în opoziţie împreună, e normal să fim împreună la guvernare. Calculul aceasta, cum e mai bine pentru candidatul prezidenţial, este un calcul pe care îl face doar domnul Antonescu pentru că domnia sa candidează. Eu nu-l fac pentru că nu candidez şi atunci toate deciziile mele nu se fac în funcţie de interesul scorului din noiembrie, ci se fac din responsabilitatea pe care o am ca prim-ministru de doi ani şi pe care intenţionez să o am în perioada următoare, aceea de a guverna România cu problemele ei, nu din fiecare zi sau din fiecare oră, ci aproape din fiecare minut, pentru că în fiecare minut se întâmplă ceva la un spital, la un drum, la o negociere cu FMI, la Armată, la Poliţie, care ţine de Guvern. Şi atunci responsabilitatea mea şi a tuturor colegilor mei miniştri, şi aici am numai cuvinte de laudă despre toţi miniştrii, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, şi liberali şi conservatori şi UNPR, este uriaşă şi este non-stop. Noi nu suntem la fără frecvenţă la putere, noi suntem în fiecare zi şi în fiecare oră şi atunci, evident, şi aşteptările sunt de la noi. Calculele pentru prezidenţiale, repet, le face domnul Antonescu, normal, candidat. Eu nu le fac", a spus Ponta.

Premierul a comentat şi declaraţia preşedintelui Băsescu în care acest afirma că dacă se modifică acciza pe carburanţi va cere oamenilor să iasă în stradă.

"Nu cunosc în acest moment în lume un alt caz al unui preşedinte aflat în funcţie care îndeamnă la tulburări sociale cu excepţia preşedintelui Egiptului, domnul Morsi, care, ştiţi bine, în faţa unei lovituri politice, a cerut oamenilor să iasă să îl apere. Domnul Băsescu sper că nu se inspiră de la Mohamed Morsi. Este un gest de iresponsabilitate. Din fericire, cu excepţia câtorva, cu excepţia doamnei Udrea şi a câtorva susţinători, nu l-a luat nimeni în serios", a spus Ponta.

×
Subiecte în articol: tensiuni usl Victor Ponta crin antonescu