x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: România va primi câte un miliard de euro de la Banca Mondială în următorii patru ani

Ponta: România va primi câte un miliard de euro de la Banca Mondială în următorii patru ani

de Agerpres    |    31 Mar 2014   •   18:02
Ponta: România va primi câte un miliard de euro de la Banca Mondială în următorii patru ani

Premierul Victor Ponta spune că pe 27 mai se va adopta noua strategie de parteneriat cu Banca Mondială prin care România va fi împrumutată, în condiţii avantajoase, cu câte un miliard de euro pe an, timp de patru ani.

"În baza rezultatelor pe care România le-a obţinut, în bordul din 27 mai se va adopta noua strategie de parteneriat între România şi Banca Mondială (BM) pentru următorii patru ani care prevede acordarea unui miliard de euro anual. Este un împrumut în condiţiile cele mai favorabile, pe 18 ani, dobândă 3,5%. Sunt condiţiile pe care le obţine o ţară cu rating AA. Patru miliarde vor fi folosite preponderent în sănătate, educaţie şi incluziune socială, dar şi pe proiectele energetice", a spus Ponta.

"Vinerea trecută s-a semnat deja un acord de finanţare de 250 de milioane de euro pentru infrastructura din sănătate. Am discutat şi despre programul finanţat de BM, care presupune un sprijin de 70 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea ANAF, un obiectiv fundamental rămânând creşterea capacităţii de colecare. Am examinat şi punerea în aplicare a unui proiect la care am lucrat un an, un delivery unit la nivelul cabinetului premierului care are ca obiective identificarea măsurilor pe care Guvernul trebuie să le ia pentru îmbunătăţirea administraţiei centrale, a achiziţiilor publice şi strategia de combatere a şomajului", a spus Ponta.

"România a intrat oficial în Asociaţia Mondială pentru Dezvoltare. Prin participarea noastră, care presupune o contribuţie anuală de 5 milioane de euro, putem avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte proiecte la nivel mondial de circa 5 miliarde de dolari. Am discutat despre proiectele pe care BM le face în Republica Moldova", a spus Ponta.

Premierul a vorbit şi de acciza pe carburanţi, afirmând că este un proiect pe termen lung, care va avea avantaje care cântăresc mai mult decât majorarea preţului cu 40 de bani pe litru.

"Prin măsura pe care am luat-o avem trei obiective. Finanţare pe termen lung în ceea ce priveşte cofinanţarea proiectelor de autostrăzi, prin aceste investiţii durata şi consumul pentru transportatori şi persoane private va scădea, la fel preţul pe care îl plăteşte orice utilizator pentru întreţinerea autovehicolului, va scădea numărul accidentelor. Este un proiect pe termen mediu şi lung, inclus în proiectul Legii bugetului. Părerea domnului preşedinte Băsescu o cunosc, dar sunt gata să suport o mică bătălie populistă sau electorală cu domnul preşedinte Băsescu", a spus Ponta, referindu-se la opoziţia preşedintelui pentru această acciză. 

×