x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Predoiu: Noile coduri penale în ansamblul lor sunt bune pentru români, sunt coduri europene

Predoiu: Noile coduri penale în ansamblul lor sunt bune pentru români, sunt coduri europene

30 Ian 2014   •   15:51
Predoiu: Noile coduri penale în ansamblul lor sunt bune pentru români, sunt coduri europene

Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu a declarat joi că, în ansamblul lor, noile coduri juridice sunt bune, dar că trebuie implementate în bună regulă iar eventualele modificări venite din partea sistemului judiciar trebuie susținute fără patimă politică din partea premierului și adoptate printr-o ordonanță de urgență.

"Codurile penale în ansamblul lor sunt bune. Sunt coduri bune din punct de vedere tehnic, sunt coduri bune pentru români, sunt coduri europene. Dacă instituțiile cu atribuții în justiție, Înalta Curte, DNA, vor să le facă și mai bune, au propuneri de îmbunătățire, atunci cu atât mai bine. Se poate face acest lucru pe baza poziției CSM printr-o ordonanță de urgență promovată de Guvern', a afirmat Predoiu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, din câte știe, există un proiect de ordonanță de urgență în acest sens promovat de Ministerul Justiției.

"Aș vrea de asemenea să reamintesc că aceste coduri au fost adoptate în anii 2009 și, respectiv, 2010. A existat un timp de patru, respectiv cinci ani, ca sistemul să fie pregătit și orice îmbunătățiri s-ar imagina să fie promovate și susținute. Aceste coduri, penal și de procedură penală, au fost elaborate pe bază de consens, pe baza soluțiilor venite din partea specialiștilor din sistemul judiciar. De aceea, și pe viitor orice soluție de îmbunătățire a lor venită din partea sistemului judiciar trebuie sprijinită de Guvern, așa cum și Guvernul Boc a sprijinit soluțiile venite din sistemul judiciar la vremea lui", a susținut Predoiu.

Fostul ministru al Justiției a reamintit că în Parlament cele două coduri juridice au fost adoptate prin "larg consens politic".

"A existat o mare majoritate pentru votarea lor în Parlament, au existat comisii pe cele două tipuri de coduri, civil și penal, conduse nu numai de parlamentari de la putere din acel moment, ci și de către parlamentari din opoziția de la acel moment, actualul prim-ministru, domnul Victor Ponta, fiind președintele subcomisiei de drept penal pentru elaborarea codurilor", a declarat Predoiu.

Liderul PDL a adăugat că având în vedere consensul care a existat la momentul adoptării codurilor, inclusiv un consens pe linia UE, cu Bruxelles-ul, în acest moment, propunerile venite din sistemul judiciar pentru îmbunătățirea codurilor trebuie abordate "fără patimă politică".

"Cred că a începe acum un meci politic legat de viitorul acestor coduri este păgubos pentru România. Fac un apel din acest motiv la premierul Ponta, la ministrul Justiției, la toți actorii politici de a lucra în acest moment pentru implementarea codurilor așa cum s-a lucrat atunci la elaborarea lor", a spus Cătălin Predoiu.

El a menționat că PDL s-a pronunțat deja, cu aproape o lună în urmă, asupra faptului că implementarea Codului penal și a Codului de procedură penală trebuie făcută în bună regulă și că există în acest sens există o problemă de pregătire a sistemului judiciar.

"Planul de acțiuni pentru implementarea codurilor elaborat la începutul anului 2012 nu a fost realizat. Lipsesc la ora aceasta din sistem 150 de judecători, 350 de grefieri și un important număr de personal de probațiune. Acest personal de probațiune ar fi trebuit angajat prealabil în sistem în perioada 2012-2013, pentru ca aceste coduri să fie implementate în bună regulă. De asemenea, ar fi trebuit făcută o restructurare a instanțelor cu volum mic de activitate, care să poată, în urma restructurării, să aplice codurile. La acest moment sunt instanțe care vor avea mari probleme să aplice codurile. Iată de ce nu văd nici un fel de contradicție între faptul că aceste coduri sunt un produs juridic al sistemului judiciar și politic românesc care a reprezentat un succes și faptul că ele se cer a fi în trei-patru puncte îmbunătățite", a mai declarat fostul ministru al Justiției.

×