x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premieră: CSAT convocat de la Palatul Victoria

Premieră: CSAT convocat de la Palatul Victoria

de Adrian Ilie    |    23 Aug 2018   •   08:30
Premieră: CSAT convocat de la Palatul Victoria

Pentru prima dată de la înfiinţarea sa prin Constituţia din 1991, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a fost convocat de către Guvern, în condiţiile în care doar şeful statului, care este de drept şi preşedinte al CSAT, a chemat la şedinţe membrii acestui organism. Decizia a fost luată pentru a grăbi procedurile de avizare necesare pentru adoptarea rectificării bugetare, în contextul în care Iohannis este acuzat că vrea să o blocheze.

Anunţul referitor acest demers al Guvernului a fost făcut de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, miercuri seara. „A utilizat procedura prevăzută în lege prin care o treime din membrii CSAT pot convoca CSAT. Pentru că trebuie să ieşim din blocajul ăsta. Avizul CSAT este oricum consultativ. Eu în primul rând nu cred că trebuie să mai rămână această procedură. Proiectul de buget care trebuie să vină la Parlament trebuie să fie avizat de CSAT, rectificarea trebuie să fie avizată de CSAT, tot felul de decizii pe care le iau unele ministere - Sănătate, Educaţie - trebuie să fie avizate de CSAT. S-a transformat CSAT într-un fel de supraguvern şi supraparlament. Aşa ceva nu mai poate continua. Este o premieră în care preşedintele blochează o rectificare bugetară. Este inadmisibil, incalificabil”, a declarat Dragnea. Confirmarea a venit ieri dimineaţă de la Guvern, care a transmis că şedinţa CSAT a fost convocată potrivit prevederilor articolului 6, alineatul 2, din Legea 415/2002 privind organizarea Consiliului. În mod previzibil, iniţiativa Executivului a fost contestată de către liberali, prin vocea Alinei Gorghiu care afirmă că membrii cabinetului nu se mai reunesc de trei săptămâni în şedinţă de Guvern, dar vor să meargă la CSAT. „România în momentul acesta nu e guvernată. Premierul Dăncilă nu a mai organizat şedinţe de guvern de trei săptămâni, dar îşi doreşte foarte tare să meargă la o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Acest guvern arată că nu funcţionează, efectiv”, a afirmat Gorghiu. Noul motiv de dispută dintre preşedintele Iohannis şi Guvern a fost generat de nemulţumirea pe care primul o are faţă de faptul că rectificarea bugetară prevede o reducere consistentă a bugetului Administraţiei Prezidenţiale.
„Iohannis nu lasă nimic pe care să nu-l blocheze, dacă poate. Orice. Acum blochează rectificarea bugetară. De ce? Pentru ca unii să cheltuie în continuare bani, ca să spună 'nu mai poţi să-mi tai banii, pentru că deja i-am cheltuit'.”

Liviu Dragnea

×
Subiecte în articol: liviu dragnea