x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Premierul" Stolojan, in ceafa lui Tariceanu

"Premierul" Stolojan, in ceafa lui Tariceanu

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    25 Iul 2005   •   00:00
"Premierul" Stolojan, in ceafa lui Tariceanu

Decizia premierului Tariceanu de a renunta la anticipate a divizat PNL. Un numar important de organizatii judetene pune la cale readucerea lui Theodor Stolojan in prima linie a PNL. Si cum de congres extraordinar nu vorbeste nimeni, locul lui Stolojan este vazut in Executiv, ba chiar in fotoliul lui Tariceanu.

Incercarea presedintelui, PNL de a-si strange in jur, vineri seara, presedintii de filiale pentru a-si reasigura sprijinul in partid s-a soldat cu o poza de familie in fata Casei Dante. Tariceanu s-a inconjurat de cei 45 de presedinti si a zambit fotoreporterilor. Strategia de imagine a liderului PNL vrea sa ascunda insa taman lipsa sprijinului ferm dorit de Tariceanu. In discutii de peste sase ore, liderul PNL a putut constata cum decizia sa de a nu mai demisiona a divizat propriul partid. Tariceanu a incercat in zadar sa-i determine pe presedintii de filiale sa semneze o declaratie de sprijin la adresa sa. Circa jumatate din ei au refuzat, sustin surse din PNL.

ADEPTII LUI STOLO. Numarul presedintilor de filiale care s-au pronuntat in favoarea lui Stolojan variaza in functie de tabara pe care o intrebi. Bogdan Olteanu, unul dintre apropiatii lui Tariceanu, spune ca este vorba doar de vreo patru organizatii teritoriale, restul sustinandu-l pe Tariceanu. Vicepresedintele Gheorghe Flutur a declarat insa BBC ca 25 de filiale s-au pronuntat pentru recooptarea fostului lider in linia decizionala a partidului. "Theodor Stolojan este un om extrem de capabil, un foarte bun premier. Declaratia domniei sale de a se pune la dispozitia partidului trebuie luata in seama, iar majoritatea presedintilor de filiale, 25 adica, au spus acelasi lucru", a aratat Flutur.

PRESEDINTE NU, PREMIER DA. Pe ce pozitie ar urma sa revina Stolojan in prima linie a partidului, si aici parerile au fost impartite. Liderul de la Neamt al PNL, Gheorghe Stefan, a propus ca Tariceanu sa ramana presedinte PNL, iar Stolojan sa-l inlocuiasca la sefia Guvernului. Liderul PNL Vrancea, Corneliu Momanu, a achiesat si el la varianta Stolojan premier, insa Tariceanu, care in prealabil declara ca nu se agata de putere, si-a asigurat colegii ca nu va parasi postul de la Palatul Victoria. Cum de congres extraordinar nu a vorbit nimeni, revenirea lui Stolojan la sefia partidului nu este deci varianta in top. Adeptii acestuia il vad mai degraba in executiv, Catalin Micula bunaoara propunand inlocuirea lui Ionut Popescu cu Theodor Stolojan, la Ministerul Finantelor.

APARAREA TARICEANU. Liderii PNL apropiati premierului afirma ca sustinerea lui Tariceanu pentru sefia partidului a fost unanima. Majoritatea filialelor, spun acestia, s-ar fi impotrivit clar revenirii lui Stolojan la guvern sau in partid, afirmand ca rolul acestuia in PNL s-a terminat. Cu toate acestea, surse participante la intalnire spun ca atat de "sustinut" a fost premierul, incat a trebuit sa ameninte ca la remaniere vor cadea si secretarii de stat promovati din teritoriu, daca sustinerea fata de premier da semne de slabiciune.

Public, Tariceanu a declarat vineri seara ca Theodor Stolojan este oricand binevenit sa se alature liberalilor, "intr-o forma sau alta", daca va dori acest lucru. Tariceanu l-a intepat insa pe fostul lider pentru declaratia de intentie de vineri: "Sigur ca au existat si alte puncte de vedere, care nu sunt in totalitate de acord cu declaratiile lui Stolojan. Dar eu cred ca, tinand cont de ceea ce a facut el pentru PNL si de notorietatea lui, Stolojan reprezinta o valoare pentru partid".Decizia premierului Tariceanu de a renunta la anticipate a divizat PNL. Un numar important de organizatii judetene pune la cale readucerea lui Theodor Stolojan in prima linie a PNL. Si cum de congres extraordinar nu vorbeste nimeni, locul lui Stolojan este vazut in Executiv, ba chiar in fotoliul lui Tariceanu.

Tete-a-tete intre actualul si fostul lider


Calin Popescu Tariceanu se va intalni astazi cu Theodor Stolojan (foto), a anuntat ieri Dan Motreanu. De altfel, toata saptamana va fi una fierbinte pentru taberele din PNL. Deja de ieri, filialele au trecut la vot pentru stabilirea unei pozitii clare. Organizatia Bistrita-Nasaud a optat, cu 11 voturi pro si 2 contra, pentru varianta Stolojan-premier in timp ce Bucurestiul si Braila i-au ramas fidele lui Tariceanu. Pentru marti, liderii de filiale pro Stolojan au organizat o intalnire cu acesta la Palatul Parlamentului, care ar urma sa se desfasoare in absenta lui Tariceanu. Adeptii lui Stolojan intentioneaza sa ii propuna acestuia sa isi asume functia de premier, urmand ca Tariceanu sa ramana lider PNL. De partea cealalta, tot marti, Tariceanu vrea sa aiba o discutie si cu parlamentarii PNL, pentru a le cere sustinerea in postul de premier. Comitetul Executiv al PNL si Delegatia Permanenta ar trebui sa se intruneasca si ele saptamana aceasta.

LISTA LUI MOTREANU
In apararea lui Tariceanu, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a iesit ieri public cu o lista a pozitiei sustinute vineri de fiecare lider judetean. "In unanimitate, liderii filialelor au sustinut ca presedinte al PNL trebuie sa ramana Calin Popescu Tariceanu, excluzand un congres extraordinar", a anuntat ferm Motreanu, desi din tabelul pus la dispozitia presei reiese ca noua lideri de filiale s-au abtinut de la vot. Liderii organizatiilor Neamt si Dolj s-au exprimat insa pentru o posibila numire a lui Stolojan in functia de premier, sapte lideri de filiale cred ca Stolojan ar trebui sa se realature PNL, iar 10 au considerat oportuna o discutie a presedintelui partidului cu Stolojan. (Carmen Vintila)

ACUZATII
Principalul repros la adresa lui Tariceanu tine de declinul PNL si de avansul pe care PD il ia fata de liberali, la umbra lui Basescu. "Stolojan a fost cel care a luat partidul de la 5% si l-a lasat la guvernare, cu premier si cu 20 si ceva la suta. Deci, dupa sase luni de prezenta ca premier a lui Tariceanu, avem un raport de aproape jumatate fata de PD. O mare cota de neincredere", a iesit la rampa Cristian Boureanu. Mai ponderat, Corneliu Momanu, presedintele organizatiei Vrancea, a aratat si el ca PNL a trecut printr-o criza de imagine, iar Stolojan este "un om care poate sa ajute PNL sa iesim cat mai repede din aceasta criza".
STRAMBE
Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ieri ca PD va propune un guvern minoritar al Aliantei D.A. decat o coabitare, la infinit, cu PSD la guvernare. "Cand vorbesc de coabitare, ma refer la mentinerea PSD la conducerile celor doua Camere ale Parlamentului si in structurile serviciilor deconcentrate ale ministerelor, care blocheaza, practic, procesul de reforma si integrarea in Uniunea Europeana. Cei care au urechi sa auda", a batut apropoul Boc. "Nu dorim sa constatam la final de mandat ca nu am putut pune in practica programul de guvernare din cauza PSD", a spus liderul PD. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a dezmintit ieri ca formatiunea sa ar purta negocieri secrete cu PNL.
×